Tags:

Hoe video-recruiting helpt bij het vinden van het juiste talent

In de HR-wereld is selectie per video-interview een steeds gangbaardere praktijk geworden. HR-professionals maken gebruik van innovatieve platforms om kandidaten uit te nodigen voor de opname van een on-demand video-interview als onderdeel van de sollicitatie. Tijdens deze eerste selectiefase beantwoordt de kandidaat via webcam of smartphone enkele vragen die eerder door een recruiter zijn bepaald.

Waarom video recruitment?

Er zijn vele redenen waarom deze manier van rekruteren in trek is. Met video’s trek je makkelijker de aandacht van potentiële kandidaten, het is een goede manier om je merk in de spotlight te zetten en het draagt bij aan een uitstekende Candidate Experience. Video’s zijn een perfecte manier voor recruiters om de persoonlijkheid en soft skills van kandidaten waar te nemen. Maar het biedt ook de kans aan kandidaten om de cultuur van het bedrijf te ontdekken en zich meer te profileren. Een video biedt dus voordelen voor beide partijen.

Een klassiek en traditioneel wervingsproces is tijdrovend voor recruiters. Het verwerken van cv’s tot fysieke interviews neemt veel tijd in beslag. Met video-interviews wordt tijd bespaard voor zowel de kandidaten als de recruiters. Voor recruiters biedt het dus de kans om snel over te gaan tot selectie van de kandidaten, de kosten te verlagen en het rekruteringsproces makkelijker op gang te brengen. Ze gaan verder dan een simpele cv en lopen minder de mogelijkheid de ideale kandidaat mis te lopen.

Hoe verloopt het?

Normaliter moet er voor een eerste kennismakingsgesprek een datum en tijd worden afgesproken. Bij een video-interview kan de kandidaat zelf kiezen wanneer hij of zij de vragen beantwoordt en kan dit via laptop, computer of smartphone worden opgenomen. De recruiter kan deze vervolgens evalueren wanneer hij wilt. Een video-interview stelt de kandidaat in staat om hun persoonlijkheid en motivatie te delen dankzij vooropgestelde vragen van de recruiter, rekening houdend met de toegestane tijd.

Waar de recruiter bij het traditionele wervingsproces een cv beoordeelt en de kandidaat belt voor een eerste kennismaking, geeft video de recruiter de mogelijkheid om een eerste indruk van de kandidaat te krijgen voordat wordt overgegaan tot het tweede gesprek in persoon. Denk daarbij aan de persoonlijkheid, presentatie en soft skills.

Video recruitment en soft skills

Een groot voordeel van on-demand video-interviews is dat iemands soft skills makkelijker herkend worden dan via een traditioneel cv, die vooral wordt gebruikt om de technische en meetbare vaardigheden te evalueren. In een tijd waarin samenwerking, welzijn op het werk en culturele integratie tussen werknemer en hun bedrijf actuele thema’s zijn, is het niet langer voldoende om enkel de verwachte hard skills te hebben. Het is ook noodzakelijk om over soft skills te beschikken zoals creativiteit, emotionele intelligentie en bekwaamheid om complexe problemen op te lossen. Een video-interview biedt de kandidaten de kans om zich naast hun cv te bewijzen, omdat ze via video zowel hun persoonlijkheid als hun relationele vaardigheden kunnen onthullen.

Waar moet je op letten tijdens een video-interview? Persoonlijkheid en motivatie zijn twee belangrijke criteria bij de selectie van een geschikte kandidaat. Video-interviews geeft de recruiters de kans om op basis hiervan de kandidaten te onderscheiden. Stel daarom de vragen die voor het bedrijf van belang zijn om de perfecte match te vinden!

Tags:
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Bekijk het HRcommunity Festival magazine hier!

HRtop100 Sponsor Headfirst Group

HRtop100 Sponsor Headfirst Group

Upload content hier!

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Manager – OPRA Turbines

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Word een Online Learning Expert | SkillsTown

Whitepaper

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet