Hoe zit het met aansprakelijkheid en stagiairs?

In sommige branches is het werken met stagiairs een veel voorkomend geval. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het opleiden en behouden van talentvolle krachten in je bedrijf steeds belangrijker geworden. Maar als werkgever krijg je hier ook terecht vragen over aansprakelijkheid. Want wie draait er op voor eventuele schade die een stagiair veroorzaakt? En hoe kun je jezelf op het gebied van verzekeringen goed indekken? In dit artikel bespreken we het met je.

Aansprakelijkheid en stagiairs

Volgens de wet worden stagiairs beschouwd als ondergeschikten, omdat jij als werkgever de leiding hebt over hun werkzaamheden. Maar als een stagiair schade veroorzaakt aan jouw eigendommen of aan anderen, blijkt het in de meeste gevallen niet mogelijk om de stagiair hiervoor aansprakelijk te stellen. Dit is alleen mogelijk als er sprake is van opzet of grove roekeloosheid, maar dit zijn situaties die zich niet vaak voordoen. Daarom is het van belang dat jij zelf voorzorgsmaatregelen treft door passende verzekeringen af te sluiten voor je bedrijf en je werkmaterieel.

Stagiairs goed verzekeren? Check deze tips

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent wanneer je met stagiairs werkt, bieden we enkele waardevolle tips:

Verzekeringen controleren: Ga na of stagiairs zijn opgenomen in de aansprakelijkheidsverzekering of niet. Zo niet: zoek op “aansprakelijkheidsverzekering bedrijven” en je vindt genoeg opties om met elkaar te vergelijken. Controleer ook of ze gedekt zijn door de schadeverzekering voor werknemers. Een slimme tip bij veel werknemers: sluit een collectieve ongevallenverzekering af.

Overwegingen met betrekking tot materieel: Overweeg zorgvuldig welke middelen je ter beschikking stelt aan je stagiair. Als je werkmaterieel niet verzekerd is voor aanrijdingsschade, moet je afwegen of je bereid bent eventuele schade die de stagiair veroorzaakt zelf te dragen.

Verzekeraarseisen bekijken: Check de vereisten van je verzekeraar en zorg ervoor dat de stagiair aan deze eisen voldoet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een geldig rijbewijs een vereiste is als je stagiair in een auto moet rijden.

Schoolverzekering: Informeer bij de school of zij een verzekering hebben afgesloten voor de stagiair en vraag naar de polisvoorwaarden. Vaak betreft dit aanvullende verzekeringen met beperkte dekking bovenop je eigen verzekering(en).

Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker bij het werken met stagiairs. Zorg voor een goede voorbereiding, duidelijke instructies en houd ze goed in de gaten. Zorg voor passende begeleiding en heldere werkafspraken en instructies, dan gaat het helemaal goed komen!

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE