Er achter komen hoe je het beste nieuwe werknemers kan inwerken? Lees hier vier tips om een succesvol onboardingstraject op te zetten!

Stel, je hebt zojuist een aantal nieuwe mensen aangenomen. De selectieprocedure heeft veel tijd gekost, want je wilde er zeker van zijn dat je de juiste kandidaten voor bepaalde functies hebt uitgekozen. Nu dat is gelukt, is het tijd voor de volgende stap: het inwerken van je nieuwe medewerkers. Deze stap is net zo belangrijk, want je wilt je medewerkers tevredenstellen om ze te behouden. Maar hoe ziet een succesvol onboardingstraject eruit?

Onboarden gaat verder dan alleen het inwerken van je nieuwe medewerkers. Het is meer dan alleen de juiste apparatuur en gegevens regelen. Medewerkers willen zich verbonden voelen met de organisatie en hun collega’s. Voelen ze dat niet, dan is de kans groot dat je nieuwe medewerkers binnen een half jaar weer vertrokken zijn. Om dat te voorkomen, geven wij je 5 tips om een succesvolle onboarding op te zetten.

Tip 1: Start op tijd

Begin niet pas met het onboarden als de eerste werkdag van je nieuwe medewerker al is begonnen. Begin ermee zodra het contract is ondertekend. Zo creëer je niet alleen een directe connectie, maar voorkom je ook een overkill aan informatie op de eerste dag. Stuur bijvoorbeeld een video per mail met daarin leuke weetjes over het bedrijf of plan alvast een kennismakingsgesprek in.

Tip 2: Wijs een coach aan

Steeds meer bedrijven werken tegenwoordig met een ‘buddy’, een persoonlijke coach die een nieuwe werknemer wegwijs maakt in het bedrijf. De buddy staat klaar voor alle bedrijfs- en werkgerelateerde vragen. Kies altijd voor een coach die dichtbij de functie van je werknemer staat. Zet dus bijvoorbeeld geen sales consultant bij een administratief medewerker.

Tip 3: Gebruik een online academie

Er is veel informatie dat overzichtelijk gedeeld moet worden met nieuwe medewerkers. Deze informatie kun je allemaal kwijt binnen een online academie. De academie is niet alleen een plek om ze te onboarden, maar hier kunnen ze zichzelf ook onbeperkt ontwikkelen d.m.v. online trainingen. Door het onboardingsproces hier te houden, maken ze direct kennis met de online leeromgeving van jullie organisatie.

Stel binnen de academie een onboarding-leerlijn samen met verschillende modules. Maak bijvoorbeeld gepersonaliseerde modules over de introductie van je organisatie, bedrijfsprocessen en periodieke bijeenkomsten. Zo weet je zeker dat alle medewerkers de juiste informatie krijgen.

Tip 4: Creëer een smoelenboek

Als nieuwe medewerker kan het lastig zijn om alle gezichten en functies te onthouden. Ze krijgen namelijk al heel veel informatie binnen. Om ze hierbij te helpen kun je een smoelenboek maken. Hiermee introduceren medewerkers zich kort met een foto of filmpje. Het smoelenboek kun je dan bijvoorbeeld ook in een leerlijn verwerken binnen je online academie. Zo kunnen ze alle informatie makkelijk op één plek terugvinden

Tip 5: Blijf communiceren

Denk niet dat je klaar bent met onboarden wanneer je nieuwe werknemer is ingewerkt. Plan regelmatig een gesprek in. Doe dit bijvoorbeeld iedere maand. Vraag tijdens dit gesprek ook naar feedback en verbeterpunten. Onboarding bestaat uit tweerichtingsverkeer: niet alleen je nieuwe werknemer moet kennismaken met jou, het moet andersom ook. Blijf daarom zeker de eerste paar maanden goed communiceren en begeleiden.

Wil jij hulp bij het neerzetten van een onboardingstraject?

Online opleider SkillsTown helpt je graag verder! Met het online leerplatform zijn er veel mogelijkheden om een succesvol onboardingstraject op te stellen. Hiernaast kunnen al je medewerkers voor een vaste prijs zichzelf ontwikkelen door middel van 500+ online trainingen.

Benieuwd wat SkillsTown voor jouw organisatie kan betekenen? Ontdek de mogelijkheden.

Tags: Inwerken, Nieuwe medewerker, Onboarden, Onboardingstraject, Online academie, online leren, Online onboarding, online training
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE