Tags: duurzaam reizen, reiskostenvergoeding, vitaliteit, WKR, woon-werk verkeer

Reiskostenvergoeding te laag, dan maar op de fiets?

Als je een auto hebt, zal het je de afgelopen maanden niet ontgaan zijn: de brandstofprijzen rijzen de pan uit. Er is een lichte daling sinds 1 april 2022, maar het blijft toch echt pijnlijk om te tanken. Werknemers kloppen aan bij hun werkgever over hun reiskostenvergoeding. Maar wat kan je als werkgever doen?

Geen hogere netto reiskostenvergoeding

Waar je begin 2021 nog 1,68 betaalde voor een liter benzine, was je in maart dit jaar zo 2,45 kwijt per liter. Een ongelooflijke stijging die niet iedereen zich kan veroorloven. Op 1 april van dit jaar zijn de accijnzen op benzine gelukkig verlaagd, waardoor de prijs ten tijde van schrijven op zo’n 2,10 per liter zit. Een kleine meevaller.

Omdat werkgevers maximaal 0,19 per kilometer belastingvrij mogen vergoeden, houden de meeste organisaties een netto reiskostenvergoeding aan van 0,19 per kilometer. Een bedrag dat al jaren de kosten bij lange na niet dekt. Ondanks dat ziet het ernaar uit dat de toegestane netto reiskostenvergoeding voorlopig niet door de overheid wordt verhoogd.

Wat dan wel?

Geen hogere netto reiskostenvergoeding dus. Maar wat kan je jouw werknemers dan wel bieden? Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden.

Het eerste dat bij mij opkomt, is een tijdelijke bovenmatige reiskostenvergoeding. Ervan uitgaande dat deze hoge brandstofkosten tijdelijk zijn (laten we het hopen!), is het natuurlijk een mooie oplossing om tijdelijk extra reiskosten te vergoeden. Vanuit de werkkostenregeling (WKR) is het mogelijk onbelaste vergoedingen te geven aan werknemers. Zolang het totale bedrag onder de vrije ruimte blijft, is het mogelijk extra netto reiskostenvergoedingen uit te keren. Leg van tevoren een einddatum van de extra reiskostenvergoeding vast en je hebt een mooie tijdelijke oplossing.

Duurzaamheid en vitaliteit met betrekking tot de reiskostenvergoeding

Toch gaat mijn hart hier niet echt harder van kloppen. Is dit niet juist hét moment om duurzaamheid en vitaliteit binnen de organisatie te stimuleren?

Nu steeds meer organisaties zich bezighouden met duurzaam ondernemen en zich bewust zijn van hun ecologische voetafdruk, lijkt mij dit het uitgelezen moment om ook te denken aan andere vervoersmiddelen voor werknemers. Duurzaam ondernemen zorgt niet alleen voor een kleinere ecologische voetafdruk. Door hier aandacht aan te besteden en dit uit te dragen, heb je ook een voorsprong op de markt doordat je reputatie verbetert en je aantrekkelijker bent voor stakeholders. De vraag naar duurzame organisaties neemt namelijk steeds meer toe. En vergeet natuurlijk niet de kostenbesparing. Alternatieve vervoersmiddelen zijn vaak goedkoper. Daarover hierna meer.

Maar ook de vitaliteit binnen jouw organisatie is van groot belang. Al veel langer speelt de werkgever een rol in de vitaliteit van haar werknemers. De afgelopen jaren is deze rol alleen nog maar groter geworden door het thuiswerken van veel werknemers. Niet alleen is het vanuit goed werkgeverschap belangrijk aandacht te besteden aan de vitaliteit van je werknemers, gezonde werknemers zijn ook nog eens goedkoper door de verhoogde productiviteit en lagere verzuimkosten.

Reiskostenvergoeding niet genoeg - dan toch maar op de fiets?

Fietsen dan maar?

De hoogste tijd voor het introduceren van een fietsplan dus! Werknemers kunnen hiermee met belastingvoordeel een nieuwe fiets kopen en blijven werken aan hun vitaliteit. Na zo’n lange periode van thuiswerken met coronakilo’s tot gevolg, zeker een gewenste bijkomstigheid. Bijtanken is niet meer nodig, zowel niet bij de pomp als bij de Cup-a-Soupautomaat.

Ook bespaar je als organisatie met een fietsplan op de sociale lasten doordat je minder brutoloon uitbetaalt.

Duurzame mobiliteit

Zijn jouw werknemers niet zo sportief ingesteld? Dan kun je altijd nog het gebruik van openbaar vervoer stimuleren om te werken aan de duurzaamheid van jouw organisatie. Vanuit de overheid is het toegestaan het gehele bedrag aan gemaakte reiskosten met openbaar vervoer onbelast te vergoeden. Het vergoeden van een treinabonnement van woon- naar werkadres is dus een mooie vorm van reiskostenvergoeding die zowel de gehele kosten dekt als bijdraagt aan de duurzaamheid. Een ideale oplossing voor werknemers met een vaste werklocatie. Als je werknemers in dienst hebt die veel de deur uit moeten of verschillende werklocaties hebben, is het het overwegen waard het wagenpark uit te breiden met elektrische auto’s. Door werknemers naast voorgenoemde opties ook de mogelijkheid te bieden elektrisch te rijden, laat je de keuze aan hen en weet je zeker dat je bijdraagt aan de duurzaamheid van de organisatie.

Wat doen jullie aan de reiskostenvergoeding?

De hoge brandstofprijzen zijn voor niemand een pretje. Geheel begrijpelijk dan ook dat werknemers bij hun werkgever aankloppen met een oplossing. Hoe vervelend ook, het kan een mooie gelegenheid zijn te werken aan onze duurzaamheid en vitaliteit.

Hebben jullie al nagedacht over de mogelijkheden? En waar zijn jullie al mee bezig? Ik ben benieuwd! Als je vragen hebt of advies wil over de mogelijkheden, neem dan contact met mij op of neem een kijkje op onze website!

Tags: duurzaam reizen, reiskostenvergoeding, vitaliteit, WKR, woon-werk verkeer
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.