Tags: gezonde werksfeer, vriendschap op werk, wellbeing

Vier tips hoe werkgevers vriendschappen op werk kunnen stimuleren

We brengen een groot gedeelte van onze dag door op ons werk. Niet zo vreemd dat we dan ook vriendschappen met onze collega’s opbouwen. En dit brengt verschillende voordelen met zich mee, voor zowel de medewerker als de werkgever. In haar blog vertelt Leonie Gorissen, Sales Director bij Protime Nederland, meer over het nut van vriendschap op de werkvloer. Ook laat ze zien hoe werkgevers een belangrijke rol spelen in het creëren van een omgeving waarin vriendschappen ontstaan.

We besteden gemiddeld 35 uur per week aan ons werk. Onze collega’s zien en spreken we soms vaker dan onze geliefden. Het is dan ook niet gek dat er vriendschappen en relaties op de werkvloer ontstaan. Toch zit niet iedereen hier op te wachten. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat 26 procent geen behoefte heeft aan vriendschap op de werkvloer. Daarbij praat 21 procent liever niet over privézaken met collega’s. Desondanks is er ook een grote groep, voornamelijk de jonge generatie, die vriendschap op de werkvloer belangrijk vindt. Een gevoel van vriendschap met in ieder geval één collega is namelijk voor maar liefst 83 procent van Gen Z (jongeren tussen de tien en 25 jaar) essentieel voor hun werkgeluk. Maar welke voordelen brengen vriendschappen op de werkvloer met zich mee? En hoe kan je als werkgever dit bevorderen?

Voordelen van vriendschap op de werkvloer

Het hebben van vriendschappen brengt voor zowel de medewerker als de werkgever veel voordelen met zich mee. Het zorgt er namelijk voor dat medewerkers productiever zijn. Ze begrijpen elkaar immers sneller en zijn beter op elkaar ingespeeld, waardoor men efficiënter en sneller kan werken. Daarbij kunnen vriendschappen zorgen voor een veilige en open werkomgeving. Medewerkers voelen zich in zo’n omgeving sneller op hun gemak om nieuwe ideeën met collega’s te delen.

Bovendien kan het sluiten van vriendschappen een belangrijke reden zijn voor medewerkers om wel of niet bij een werkgever te blijven werken. Voor meer dan de helft van de werkende Nederlanders (55%) is het niet hebben van een klik met de collega’s namelijk een reden om op zoek te gaan naar een andere baan.

Maar hoe kunnen werkgevers de vriendschappelijke banden op de werkvloer stimuleren, ook in de huidige tijd waarin hybride werken de norm is? We geven vijf tips.

  1. Geef als werkgever het goede voorbeeld door zelf te delen wat je in het weekend deed of wat je plannen zijn. Hiermee ontwikkel je een open sfeer, waarin je duidelijk maakt dat het delen van persoonlijke verhalen gewaardeerd worden. Bovendien laat dit zien dat je oog hebt voor wie de medewerker is en wat diegene bezighoudt.
  2. Plan je agenda niet helemaal vol wanneer je op kantoor komt werken. Laat juist ruimte vrij om even met collega’s te kletsen, samen een stukje te wandelen of gezamenlijk te lunchen.
  3. Creëer op kantoor plaatsen waar medewerkers elkaar op een ontspannen manier kunnen ontmoeten. Door die beroemde koffiecorner in te richten, te zorgen voor een gezamenlijke lunch of door een maandelijkse borrel waarbij je het een keer níet over werk hebt, geef je medewerkers de gelegenheid een band met elkaar op te bouwen.
  4. Organiseer ook buiten werk informele ontmoetingen. Elkaar leren kennen in een andere setting werkt namelijk verfrissend. Bovendien leer je elkaars persoonlijke situatie kennen. Teambuildingen of teamuitjes zijn dan ook enorm waardevol.
  5. Vraag bij een sollicitatiegesprek hoe iemand kijkt naar vriendschap op de werkvloer. Is degene betrokken bij collega’s en wat vindt hij of zij belangrijk in het samenwerken met collega’s? Op deze manier ontdek je of iemand bij het team past, naast zijn professionele kwaliteiten natuurlijk.

Een broedplaats voor vriendschappen

De nieuwe generatie op de werkvloer heeft een duidelijk beeld hoe zij hun carrière in willen richten. Daarbij is een goede relatie met collega’s, of zelfs vriendschappen, een belangrijke factor voor werkgeluk. Als werkgever speel je een belangrijke rol in het investeren in een goede werksfeer waar vriendschappen uit geboren kunnen worden.

Tags: gezonde werksfeer, vriendschap op werk, wellbeing
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE