Tags: , , ,

Waarom werkgeluk en verandermanagement niet zonder elkaar kunnen

Duurzame inzetbaarheid en innovatie worden vaak apart gezien, maar hebben elkaar juist nodig. Waarom? Lees het hier.

Aan het einde van dit artikel krijg je de mogelijkheid om gratis een avondseminar bij te wonen.

De twee uitdagingen

In een turbulente en steeds complexere wereld is de noodzaak voor organisaties om te vernieuwen groter dan ooit. Organisatiecultuur en -structuur zijn toe aan een opfrisbeurt. Ga maar na: de vernieuwing die ontstaat, komt eerder tot stand ondanks het systeem waarin wordt gewerkt in plaats van dankzij het systeem. Kijkend naar hoe we in Nederland het werk hebben georganiseerd, spelen er momenteel twee overkoepelende uitdagingen. Iedere organisatie“ ongeacht sector, omvang of levensduur“ staat momenteel voor deze uitdagingen:

  1. Een werkomgeving creëren waar mensen wíllen zijn in plaats van moeten zijn en waar mensen weer energie krijgen van hun werkzaamheden, ofwel inspirerend werkgeverschap.
  2. Meer dan ooit vernieuwen enveranderen om in de wereld van morgen nog meer waarde toe te voegen, ofwel innovatief ondernemerschap.

De hype voorbij

In de zoektocht hoe werk te organiseren dat kan worden ingespeeld op wat nu gevraagd is van organisaties woeden er momenteel twee grote stromingen. De ene gaat over werkgeluk en duurzame inzetbaarheid, over hoe te zorgen dat medewerkers weer betrokken raken bij organisaties en weer bevlogen in werk. Aan de andere kant is er de stroming van verandering en innovatie. De noodzaak dat vernieuwd moet worden, is ondertussen wel neergedaald en organisaties doen verwoede pogingen“ soms succesvol maar vaak tevergeefs“ om cultuur en structuur te vernieuwen.

Het probleem is veelal dat deze stromingen de andere stroming vergeten. Maar de stromingen hebben alleen een duurzame slagingskans en kunnen alleen succesvol zijn als ze elkaar benutten.

Kijk bijvoorbeeld naar werkgeluk en duurzame inzetbaarheid. Je bent als organisatie geen dagopvang voor volwassenen. De zoektocht naar bevlogenheid en betrokkenheid is terecht maar het draait in essentie niet om de medewerkers maar om de missie van de organisaties. Inzetten op de duurzame inzetbaarheid en het geluk van je medewerkers is nobel maar de noodzaak om te innoveren en veranderen is torenhoog en wordt hierin te vaak vergeten. Andersom wordt vol ingezet op veranderprocessen. Maar als er geen aandacht is voor een fijne werkomgeving zal veranderen altijd een stroperig proces blijven. Pas als er een cultuur is waar mensen energie krijgen, transformeert verandering van een vervelende must naar een uitdagende kans.

De verbindende factor

Waar werkgeluk en duurzame inzetbaarheid gaat over beleving in organisaties (van medewerkers) gaat verandering en innovatie over beleving met en buiten organisaties (van klanten). De verbinding tussen deze twee uitdagingen is energie. Natuurkundig vertaald, betekent energie ’’het vermogen om verandering te kunnen bewerkstelligen’ en daarmee is energie een essentieel ingrediënt voor toekomstgerichte organisaties. Wanneer een inspirerende organisatiecultuur energie losmaakt bij medewerkers, kunnen zij die energie benutten om te vernieuwen. Door niet alleen maar hun werkzaamheden uit te voeren maar ook na te denken over hoe deze werkzaamheden er in de wereld van morgen uitzien. Het proces van vernieuwing en innovatie is namelijk niet langer voorbestemd aan bestuurders of managers, iedereen moet meedoen.

De zoektocht

Ondanks dat we leven in een technologische revolutie is het resultaat van organisaties nog steeds het gevolg van menselijke prestaties. En die menselijke prestaties worden bepaald door de energie in professionals. De vraag is dus: hoe creëer je een organisatiecultuur waarin het bruist van de energie? Waarin inspirerend werkgeverschap én innovatief ondernemerschap samenkomen. Die organisaties zijn de winnaar van de toekomst.


Op 19 november komt mijn boek ‘Organisatievibe’ uit. Het boek dat gaat over de zes principes van toekomstgericht werken, over een toekomstgerichte organisatiecultuur die aandacht heeft voor inspirerend werkgeverschap en innovatief ondernemerschap.

Het boek wordt gelanceerd middels een avondseminar die ik samen met Jochem Uytdehaage geef rondom Toekomstgericht Werken. En jij kan deze avond gratis bijwonen! Tickets (inclusief boek) kan je krijgen via deze link. Gebruik de promotiecode ’’hrcommunity’ en kom gratis naar de seminar.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE