Tags: outplacement, outplacementtraject

Wanneer krijg je als werkgever met outplacement te maken?

Het is voor alle partijen een vervelende situatie: het gedwongen afscheid moeten nemen van een werknemer. Of het nu om een ontslagsituatie gaat, langdurige ziekte, de werknemer niet meer op de werkplek past of simpelweg heeft besloten een andere weg in te willen slaan: het is in zo’n geval aan te raden om als werkgever een outplacementtraject aan te bieden.

In dit artikel lees je wat zo’n traject inhoudt, wanneer je dit aan zou kunnen bieden, welke soorten outplacement er zijn en waarom je hier als werkgever profijt van hebt.

Wat houdt outplacement en een outplacementtraject in?

Een outplacementtraject is een re-integratietraject waarin de betreffende werknemer wordt begeleid naar een nieuwe werkplek. Een door de werkgever betaald outplacementbureau helpt de werknemer met het zoeken naar een passende uitdaging. Het outplacementbureau helpt de werknemer met inzicht in zichzelf te krijgen, de ontstane situatie te accepteren en te focussen op diens mogelijkheden. Dit vereenvoudigt het vinden van een nieuwe baan.

Wanneer bied je een outplacementtraject aan?

Alhoewel de naam wellicht ietwat verwarrend is, zijn outplacementtrajecten geschikt voor zowel outplacementsituaties als ’’tweede spoor trajecten’. Een tweede spoor traject treedt in werking bij langdurige ziekte van de werknemer, outplacement vindt doorgaans plaats na een reorganisatie, arbeidsconflict of veranderende persoonlijke arbeidswensen.

Welke soorten outplacement zijn er?

Grofweg kunnen er drie soorten outplacementsituaties worden onderscheiden.

  1. Individuele outplacement: De werknemer past als individu niet meer binnen de organisatie. Dit kan zowel vrijwillig als onvrijwillig plaatsvinden.
  2. Gedwongen outplacement: Door reorganisatie en het bijkomende vervallen van arbeidsplaatsen, dient de werknemer te vertrekken.
  3. Collectief outplacement: Door het grootschalig vervallen van arbeidsplaatsen, dienen méér dan tien werknemers gedwongen te vertrekken.

Waarom heb je als werkgever profijt van een outplacementtraject?

Het aanbieden van een outplacementtraject is niet verplicht. Echter straalt de omgang met vertrekkende werknemers ook door op de andere werknemers. Tevens zal de vertrekkende werknemer met een prettiger gevoel afscheid nemen van de organisatie. Op die manier voorkom je imagoschade. Iedere vertreksituatie is bovendien pijnlijk. Het is voor alle partijen prettig om deze pijn als werkgever zoveel mogelijk te kunnen verzachten.

Tags: outplacement, outplacementtraject
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.