Tags: OneFit, Week van de Werkstress], Werkstress

Week van de Werkstress: hoort stress gewoon bij werk?

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan… We kennen het allemaal wel; stress van werk. Net even iets te veel hooi op je vork, een spannende presentatie, een aanvaring met een collega of (te) hoge targets. Het is deze week de Week van de Werkstress, een mooi moment om stil te staan bij de impact van stress op werk.

Hoe ervaart werkend Nederland werkstress? Wij (OneFit, sportplatform en aanbieder van bedrijfsfitness) vroegen het aan 1.500 werkende Nederlanders, waaronder 500 HR betrokkenen. Wat blijkt? 38% is van mening dat stress uit werkzaamheden er een beetje bijhoort. Ook al hoort het er misschien een beetje bij, de impact van stress kan flink zijn… Laten we naar de huidige stand van zaken kijken.

Stand van zaken

Het verschilt per persoon, maar ook per baan welke factoren de meeste stress opleveren. De belangrijkste factor is werkdruk: maar liefst 48 procent van de medewerkers geeft aan dat een hoge werkdruk de stressfactor bij uitstek is. Andere factoren die stress opleveren zijn: de druk om te presteren (22%), het gevoel dat er geen mogelijkheid is voor een pauze (15%) en de (hoge) bedrijfsdoelstellingen (15%).

Druk, druk, druk…

Dat werkdruk de belangrijkste stressfactor is, is niet gek als we zien dat één op de drie medewerkers (31%) het gevoel heeft altijd te druk te zijn. Zo druk zelfs, dat een kwart van hen (23%) ’s avonds standaard nog naar hun werkmail kijkt, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is.

Impact van stress

Die hoge werkdruk en stress hebben logischerwijs invloed op hoe iemand zich voelt. Het blijkt dan ook dat dertien procent van werkend Nederland emotioneel uitgeput is door werk. Een soortgelijk percentage (12%) wordt al moe als hij aan zijn werk denkt. Bij nog eens dertien procent gaat dit zelfs een stap verder: deze groep is momenteel bang voor een burn-out. Tien procent heeft daarentegen het gevoel zich juist te vervelen op werk. Een bore-out kan dan op de loer liggen.

Kari Littley, expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit: “Een beetje werkgerelateerde stress is vaak niet te voorkomen en kan zelfs een heel nuttig proces in het menselijk lichaam zijn. Door stress komen we namelijk in actie en lukt het om die deadline tóch te halen of om net dat laatste mailtje eruit te sturen. Maar het stressniveau moet beperkt blijven en er moet altijd ruimte zijn om weer te kunnen ontspannen. Een baan is dan ook meer dan alleen het uitvoeren van de werkzaamheden. Het heeft een sociaal aspect en medewerkers moeten gedurende de dag momenten hebben waarop ze kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld door te gaan bewegen, wandelen of zelfs te gaan sporten. Weinig ontspanning en altijd te druk zijn, leidt ertoe dat iemand emotioneel uitgeput raakt. Uit de cijfers blijkt dan ook dat een deel van de werkende Nederlanders momenteel bang is voor een burn-out of het gevoel heeft altijd te druk te zijn. Dit is echt een signaal dat er werk aan de winkel is.”

Week van de Werkstress

Deze week is het de Week van de Werkstress; het perfecte moment om de werkdruk, werkstress en de gevolgen in de organisatie te bespreken en er mee aan de slag te gaan. Dat kan op verschillende manieren, maar misschien is dit wel een mooi moment om samen even de laptop dicht te klappen en wat actiefs te gaan doen. Denk aan een gezamenlijke workout, een wandeling in de buitenlucht, ochtend yoga op kantoor of een breathwork sessie. Even de stress van de (kantoor)dag wegnemen en mentaal opladen. Die mailtjes, die kunnen vast even wachten.

*Over het onderzoek
Dit onderzoek is in opdracht van OneFit uitgevoerd door MarktEffect onder 1.515 werkende Nederlanders. Hieronder vallen 504 HR-betrokkenen en 1.011 medewerkers van andere afdelingen. Alle resultaten van het onderzoek zijn te lezen in de OneFit Vitaliteitsgids.
Tags: OneFit, Week van de Werkstress], Werkstress
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.