Tags: arbeidsongeschiktheid, OAZ, sociale zekerheid, verzuim

Eigenrisicodrager bij ziekteverzuim; een goed idee of niet?

Als werkgever ben je verplicht zorg te dragen voor het loon van je medewerkers bij ziekte. Wanneer je de benodigde premies hiervoor aan het UWV afdraagt, neemt het UWV deze loondoorbetalingsplicht van je over. Het is echter ook mogelijk om eigenrisicodrager (ERD) te worden. In deze constructie vervallen de verplichte premies, maar ben je zelf, of een ingeschakelde private verzekeraar, verantwoordelijk voor het doorbetalen van het loon en eventuele re-integratiekosten. Een slimme zet? We lichten de situatie graag aan je toe.

Overstappen naar eigenrisicodragerschap

Twee maal per jaar is het mogelijk om eigenrisicodrager te worden, of om terug te keren van het eigenrisicodragerschap naar de publieke verzekering van het UWV. Dit kan op 1 januari en 1 juli. De wissel moet minimaal 3 maanden van tevoren worden aangekondigd bij de Belastingdienst, de deadlines liggen hiermee op 1 april en 1 oktober. Na de wissel ligt je keus voor tenminste drie jaar vast, het is dus verstandig alle voor- en nadelen in overweging te nemen. 

Lasten achterlaten?

Overstappers naar het eigenrisicodragerschap mogen hun lasten bij het UWV achterlaten. Alle werkgevers betalen hier uiteraard een verplichte premie voor. Keer je terug van het ERD naar de publieke verzekering? Dan blijf je verantwoordelijk voor de bestaande WGA schades en re-integratiekosten die er al zijn. Dit loopt maximaal 10 jaar door. 

Niet enkel een financiële keuze

Sinds de invoering van de Wet verbetering hybride markt kent het UWV een (terugkeer)premie. Dit kan een terugkeer van ERD naar het UWV een stuk minder aantrekkelijk maken. Maar de keus om eigenrisicodrager te worden is niet enkel een financiële. Ook de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van je medewerkers is een serieus te nemen overweging. 

We hebben de voordelen voor beide situaties voor je op een rij gezet:

Voordelen eigenrisicodragerschap WGA

  • Werkgever betaalt geen gedifferentieerde premie WGA binnen de werkhervattingskas.
  • Regie in eigen handen. Je kunt zelf bepalen wanneer iemand wordt beoordeeld/herzien, zodat een uitkering wordt toegekend die past bij de situatie van dat moment.
  • Het aantrekkelijkste moment om eigenrisicodrager te worden is op het moment dat er weinig tot geen werknemers zijn die langdurig arbeidsongeschikt zijn.
  • Bij start van het eigenrisicodragerschap mogen de ‘staartlasten’ worden achtergelaten bij het UWV. Dat maakt met name de eerste periode financieel aantrekkelijk.

Nadelen eigenrisicodragerschap WGA

  • De werkgever betaald zelf de lasten van de WGA-uitkeringen en de kosten voor re-integratie.
  • Een garantstelling in combinatie met een verzekering kan behoorlijk duur zijn.
  • De werkgever is zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van werknemers voor maximaal 10 jaar.
  • Het aanspreken en tot actie aanzetten van (ex-)werknemers die niet mee willen werken is lastig.

Een goed idee of niet? 

Staar je niet blind op de mogelijke besparingen als eigenrisicodrager voor de Whk-premie. Als eigenrisicodrager heb je extra verplichtingen en verantwoordelijkheden die geld kosten. Dit kan je privaat verzekeren, maar hier is het belangrijk om alle premies en voorwaarden nauwkeurig met elkaar te vergelijken. Er is geen eenduidig antwoord mogelijk op de vraag of ERD een goed idee is, het is een persoonlijke beslissing waar alle bovenstaande punten in moeten worden meegenomen. 

Re-integratie is alles

Het blijft te allen tijde belangrijk om je zieke werknemers te blijven volgen en helpen in het herstel daar waar mogelijk. Hierdoor is de kans groter op een succesvolle re-integratie, zowel bij publieke- als privaat verzekerden. In alle gevallen zullen de kosten het laagst zijn bij de juiste monitoring van de werknemer en het tijdig inzetten van de juiste acties.

Vragen?

Heb je vragen over dit bericht of ben je op zoek naar meer informatie over het eigenrisicodragerschap? Neem dan contact op met de WGA specialist van OAZ, Carina Holmes via [email protected] of bel 088 5600 700.

Download de whitepaper Sociale Zekerheid

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: arbeidsongeschiktheid, OAZ, sociale zekerheid, verzuim
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE