Talent management wordt een steeds belangrijkere pijler binnen HR. Hoe talent te vinden, maar vooral hoe ze te behouden voor de organisatie? Onboarden speelt hier een belangrijke rol in, zodat de nieuwe werknemer zich snel thuis voelt.

In de huidige markt is toenemende schaarste van bepaalde skills, die moeilijk te vinden zijn in Nederland. De zoektocht wordt vaker uitgebreid  buiten Nederland. Als de juiste kandidaat gevonden is, staat HR voor een belangrijke stap in het onboardingsproces. Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe werknemer uit het buitenland een goede eerste indruk heeft van zijn nieuwe thuisland, Nederland?

Een kennismigrant (KM) is een buitenlander die een economische bijdrage gaat leveren aan Nederland. Over het algemeen hebben ze minimaal een hbo-opleiding. Een Europese KM kan in principe bij elk Nederlands bedrijf op de payroll. Maar een KM van buiten Europa kan alleen bij een bedrijf werken als dat bedrijf een zogenoemd Erkend Referent is bij de IND. Het aanvragen van deze status kan tot drie maanden duren voordat het goedgekeurd is en daarna moet een visum aangevraagd worden voor de KM, wat vier tot zes weken kan duren. Ook moet de KM in dit geval in ieder geval het .minimum Nederlands brutoloon  verdienen.

Verder kan een KM in aanmerking komen voor de 30% Tax ruling; over 30% van het salaris hoeft geen belasting afgedragen te worden. Voor de KM een extra argument om Nederland als nieuw thuisland te kiezen.

Nederland is meestal wel bekend bij KM’s door verhalen, maar toch besluiten ze vaak om eerst een keer naar Nederland te komen voor een oriëntatietrip om te kijken naar buurten om te wonen en mogelijke scholen voor de kinderen.  Als het arbeidscontract getekend is en ze in Nederland aankomen, verblijven ze vaak in een tijdelijke accomodatie. In de eerste weken moet de KM zich registeren bij het gemeentehuis, zodat ze een BSN (burgerservicenummer) toegewezen krijgen. Zonder BSN kan een KM niet in aanmerking komen voor de 30% Tax ruling, en kunnen zij, net zo als voor Nederlanders geldt, geen ziektekostenverzekering afgesloten worden en mogen de kinderen niet naar school. Ook openen sommige banken geen rekening zonder BSN, waardoor nog geen salaris uitgekeerd kan worden.

Uiteindelijk wil de KM ook een vaste woning vinden, hetgeen op het moment erg moeilijk is, vooral in de grote steden.

Het succes van het langduring behouden van een KM binnen een organisatie is vaak (mede) afhankelijk van hoe de familie van de KM zich voelt in het nieuwe thuisland. Goede begeleiding van de partner is daarom erg belangrijk. Te denken valt aan interculturele workshops, taalcursussen en loopbaanbegeleiding.

Ervaring leert dat de eerste weken en maanden voor een KM erg hectisch kunnen zijn, zeker  omdat ze niet weten hoe het hier allemaal werkt en vaak de Nederlandse taal (nog)  niet beheersen. Het is dan ook cruciaal dat de werknemer en zijn of haar gezin geholpen worden om te zorgen voor een softe landing in hun nieuwe thuisland, Nederland.

Onboarden is  dan ook meer dan alleen maar praktische zaken regelen voor de werknemer binnen de organisatie.  Voor de zaken “buiten” de organisatie wordt steeds vaker de hulp ingeschakeld van gespecialiseerde bedrijven.

Want als werkgever weet je: “You never get a second change to have a good first impression”.

Gepost door Peter Bloemsma

Peter Bloemsma heeft meer dan 20 jaar in verschillende landen gewoond en gewerkt. Als kennismigrant in deze landen heeft hij zelf ervaren hoe het is om te settelen in een nieuw thuisland. In 2018 kwam hij terug in zijn eigen thuisland, Nederland. Voor hem was het als een nieuw buitenland en ging door vergelijkbare situaties die buitenlanders te wachten staan als ze voor een Nederlands bedrijf komen te werken. Met deze ervaring besloot Peter te gaan werken bij The Relocation Company, een gerenomeerde relocator die bedrijven en hun kennismigranten begeleidt bij het hele proces als ze voor een Nederlands gevestigd bedrijf gaan werken.

Laat een opmerking achter.