Tags: , ,

50% van de medewerkers geeft aan wel eens te zijn gediscrimineerd tijdens de sollicitatieprocedure

Uit gegevens blijkt dat meer dan de helft van de sollicitanten ervaring heeft gehad met discriminatie op de huidige arbeidsmarkt. Het is de taak van bedrijven om een inclusiever wervingsklimaat te creëren, zeker nu steeds meer internationaal talent zich aanbiedt op de arbeidsmarkt.

De arbeidsmarkt staat momenteel op knappen. Volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het derde kwartaal van 2022, verzameld in de nieuwe whitepaper van Remote, kampt de Nederlandse arbeidsmarkt met een tekort van bijna 80.000 werkenden. Met als gevolg dat veel bedrijven staan te springen om extra personeel. Door deze ontwikkeling zou je verwachten dat iedere potentiële kandidaat met open armen zou worden ontvangen. Toch blijkt dit in de praktijk niet het geval.

Krapte op de arbeidsmarkt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelt ieder kwartaal de gegevens van het aantal openstaande vacatures en de werkloze beroepsbevolking. Aan het einde van het derde kwartaal van 2022 stond het aantal werklozen op 372.000, terwijl er maar liefst 449.400 vacatures open stonden. Dit zorgde voor een tekort van 77.400 werkenden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Een duizelingwekkend aantal dat een zekere krapte tot stand brengt.

Het recruitmentproces

Bedrijven ondervinden klaarblijkelijke gevolgen door dit fenomeen en, met name, recruiters staan onder druk om geschikt personeel te vinden voor deze openstaande vacatures. Dit betreft kandidaten die beschikken over de nodige ervaring en passen binnen de cultuur van het bedrijf in kwestie. Iets wat steeds lastiger wordt nu de ‘talent pool’ bijna is opgedroogd.
Statista deed onderzoek naar de meest voorkomende uitdagingen die recruiters ervaren tijdens het vinden van nieuw talent. 57% van de recruiters geeft aan het lastig te vinden om talenten te motiveren zich aan te melden, 46% heeft moeite de talenten te bereiken en 43% vindt het een uitdaging om überhaupt kandidaten te vinden die aansluiten op de functie.

Discriminatie tijdens de sollicitatieprocedure

Door het tekort aan werkzoekenden op de Nederlandse arbeidsmarkt en de uitdagingen die recruiters hierdoor ervaren om personeel te vinden, zou je verwachten dat bedrijven elke geschikte kandidaat graag welkom heten binnen hun organisatie. Volgens onderzoek gedaan door Motivaction in opdracht van de Nationale Vacaturebank blijkt echter dat 55% van de medewerkers zegt wel eens gediscrimineerd te zijn bij het sturen van een brief of mail tijdens de sollicitatieprocedure. Daarnaast geeft 53% van de medewerkers aan ook tijdens een sollicitatiegesprek discriminatie te hebben ervaren.

Het onderzoek richtte zich onder andere ook op welke grond de deelnemers zich gediscrimineerd voelden. Uit de verzamelde gegevens kwam naar voren dat leeftijd (53%) de meest genoemde reden was voor discriminatie, gevolgd door afkomst (27%) en uiterlijke kenmerken (23%).

In een wereldwijd onderzoek uitgevoerd door Remote wordt aangetoond dat discriminatie tijdens de sollicitatieprocedure niet uniek is voor ons land. 56% van de medewerkers in de Verenigde Staten geeft aan discriminatie te hebben ervaren tijdens de sollicitatieprocedure. Ook andere grote Europese spelers zoals Frankrijk (54%), het Verenigd Koninkrijk (50%) en Duitsland (40%) kampen met dezelfde resultaten.

Initiatieven om diversiteit en inclusiviteit te bevorderen

Hoewel discriminatie een zekere factor is in het hedendaagse sollicitatielandschap, scoort Nederland wel bovengemiddeld wanneer het aankomt op het opstarten van initiatieven die betrekking hebben tot het verbeteren van de diversiteit en inclusiviteit. Uit onderzoek van Monster blijkt dat Nederland meer initiatieven heeft voor vrouwen (41%) en voor ouders/verzorgers (42%) dan het wereldwijde gemiddelde (32% en 35%).

Ook al zijn deze initiatieven momenteel nog maar een druppel op een gloeiende plaat, het begin is daar. Het is aan bedrijven en recruiters de taak om dit voort te zetten en het nationale, maar ook zeker het internationale, wervingsklimaat inclusiever te maken.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival 2023

Winnaars HRtop100 2023

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Strategisch P&O Adviseur (Beleid) | Gemeente Krimpenerwaard

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Tuesday Talk #9: Sustainable HR bij Swapfiets

Whitepaper

Van Human Resource Management naar een optimale medewerkerbeleving

Van Human Resource Management naar een optimale medewerkerbeleving