Tags: duurzame inzetbaarheid, Payper, personeelsbeleid, retentiebeleid

Aan de slag met een duurzamer personeelsbeleid? Zo pak je het aan!

In dit artikel lees je waarom het zo belangrijk is om een toekomstgerichter beleid te ontwikkelen en medewerkers te behouden. Ook lees je over de 3 belangrijkste tips voor een slimme aanpak hierbij.

Belangrijke HR thema’s voor 2023: retentiebeleid, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid

Afwachten en hopen dat de arbeidsmarkt weer aantrekt, is natuurlijk niemand aan te raden. Het is menens. Nu het vervullen van vacatures lastig is geworden, is het des te belangrijker om goed naar je personeelsbeleid te kijken. En sowieso te focussen op het behouden van je medewerkers. Niet alleen omdat het probleem nog groter wordt, als er medewerkers vertrekken. Maar ook omdat gelukkige medewerkers simpelweg heel waardevol zijn. Ze blijven langer, zijn productiever en minder vaak ziek.

Investeer je in het werkgeluk van je medewerkers, dan profiteer je van hun loyaliteit. Er gaat geen kennis en ervaring verloren. En het bespaart je wervingskosten. De waarde van continuïteit is dus groot. Want wanneer er een vacature ontstaat heb je, zeker nu, niet direct een vervanger. Al die tijd zullen directe collega’s of afdelingen de werkzaamheden moeten overnemen. Dat gaat ten koste van hun eigen werk. Het zorgt voor ontevredenheid, bij deze medewerkers die extra druk ervaren door de extra werkzaamheden. En zelfs heeft het mogelijk ook effect op (de tevredenheid van) je klanten.

Hoe leg je een goede basis voor een duurzaam personeelsbeleid?

Met gelukkige en gezonde medewerkers verduurzaam je jouw personeelsbeleid. Maar hoe zorg je er nou voor dat je medewerkers gelukkig en gezond worden en blijven? Je leest hier de 3 belangrijkste tips.

1. Zet in op inzicht:

Om aan de slag te gaan met deze thema’s heb je vooral nodig: inzicht. Wat speelt er bij jouw medewerkers? Wat motiveert ze (het meest)? Wat slurpt (te veel) energie? Wat hebben ze nodig om gelukkig(er) te zijn op het werk? Je kunt pas effectief aan de slag, wanneer je voldoende inzicht heb. Dit kan via medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Of via laagdrempelige methodes, bijvoorbeeld met FullCircle. Dit is een handige tool die de Employee Experience binnen je organisatie meet, verklaart en verbetert.

2. Zet in op werkgeluk

Creëer omstandigheden waarbinnen werkgeluk mogelijk wordt. Je kunt medewerkers niet gelukkig maken. Maar wel zorgen dat ze niet ongelukkig zijn op hun werk. Deels is een medewerker zelf verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, of heeft hij daar in ieder geval zelf een grote invloed op. Maar voor een deel is werkgeluk afhankelijk van de organisatie en collega’s. Op die punten kun je dus als werkgever iets toevoegen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vertrouwen, verbinding, zingeving en waardering.

3. Zet in op gezondheid

Vitaliteit is een belangrijke voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid. Allerlei omstandigheden, zowel privé als in de werksfeer, zorgen ervoor dat de behoeften van je werknemers gedurende hun loopbaan veranderen. Wanneer je meer zicht hebt op bijvoorbeeld de stress- en motivatiefactoren en hoe je jouw medewerkers fysiek en mentaal (fit)ter krijgt, ben je in staat concrete actiepunten op te stellen. Vaak bereik je al met kleine aanpassingen, dat je medewerkers lekkerder in hun vel gaan zitten.

Maak je klaar voor 2023: reserveer budget voor verduurzaming

Een goed personeelsbeleid vormt vaak de basis voor het succes van een organisatie. Maar een goed personeelsbeleid vraagt om wendbaarheid; kunnen anticiperen op nieuwe situaties. En daar is simpelweg ook budget voor nodig. Maar het mag duidelijk zijn; investeren in (het behouden van) je medewerkers is het waard. Of eigenlijk een must. En mogelijk staan medewerkers straks bij jou in de rij!

Meer weten over het opzetten van een duurzaam personeelsbeleid?

Wil je aan de slag met deze HR-thema’s en meer concrete actiepunten om je inzicht, het werkgeluk en de gezondheid binnen je organisatie te vergroten? Ga in gesprek met Marcel Dol, algemeen directeur van onze dochteronderneming Payper. Hiermee legt je uit hoe je een goede basis voor een duurzaam personeelsbeleid organiseert. Op naar een duurzamer 2023!

Tags: duurzame inzetbaarheid, Payper, personeelsbeleid, retentiebeleid
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.