Tags: , ,

De Product Owner, van uitgebluste projectleider naar superheld!

Als HR-medewerker zie je ze vast binnen je organisatie: projectleiders die moe en opgebrand zijn, omdat hun project niet afkomt. Ik zie in mijn werk als Scrum- en Agile coach vaak dat organisaties moeite hebben met projecten afronden. Projectleiders en teams verzanden in processtappen en ellenlange overleggen. Er ligt uiteindelijk wel iets, maar de medewerkers hebben er vaker hoofdpijn van gekregen dan dat ze met een glimlach op hun gezicht hun bijdrage afronden. Het zijn namelijk de ingrediënten als werkzaamheden afvinken, een gemeend compliment krijgen en prettig samenwerken die werknemers gelukkig maken in hun baan. Het tegenovergestelde wordt vaak bereikt in projecten. Dat zal je vast aan het hart gaan. Weet jij hoe je als HR-medewerker hieraan kunt bijdragen?

(Deel 2 van een drieluik door Bas van Amersfoort, auteur van De SUPER Product Owner)

Continu verbeteren

Jij kunt verandering in gang zetten. Zet een superheld aan het werk om superkrachten te ontketenen: een Product Owner. Door deze rol in de schijnwerpers te zetten, leer je SUPER samenwerken: Samen Uitstekende Producten Echt Realiseren. Steeds meer bedrijven en organisaties omarmen Agile werken en zetten Scrum in. Wie het niet helemaal scherp heeft: Scrum is een manier van werken waarbij teams samenwerken om op een flexibele, effectieve en efficiënte manier producten te ontwikkelen. De Product Owner speelt een belangrijke rol in het proces om te voorkomen dat projecten stranden en in plaats daarvan producten te maken die impact hebben. De Product Owner fungeert als de stem van de klant, bewaakt de visie en beheert de Product Backlog met alles waaraan wordt gewerkt en stelt de prioriteiten. Heb jij die verandering voor een supersamenwerking al in gang gezet?

Superheld: de Product Owner

Het klinkt toch als muziek in je oren: met een Agile mindset krijg je meer gedaan in minder tijd. Het werk dat je doet is bovendien nog leuk ook! Maar hoe zet je Agile en Scrum goed in? Flexibiliteit, samenwerking en continu verbeteren zijn essentiële elementen van Agile werken. Er zijn drie rollen: de Ontwikkelaars, dat zijn de doeners en uitvoerders; de Scrum Master, die het proces bewaakt; en de Product Owner. Deze gaat over de visie, innovatie en de prioritering van het werk. Het is belangrijk dat de Product Owner het mandaat krijgt van een manager als er beslissingen moeten worden genomen. Het is iemand die het team weet te enthousiasmeren met een productvisie, ruimte creëert voor feedback en tegelijkertijd de klant tevreden houdt die benieuwd is naar het product dat aan het ontstaan is. Zijn de projectleiders in jouw organisatie daar al mee bezig?

Transformatie

De Product Owner is in essentie anders dan een projectleider: het is de plaatsvervangende klant (de uiteindelijke product eigenaar). Dat heeft een diepere betekenis. Het is de persoon die steeds de stem van de klant en andere stakeholders inbrengt en bewaakt. Het geweten van het team, zogezegd. Een inspirerende visie op het product uitdragen, fantastische sociale vaardigheden hebben en diepe business kennis bezitten kenmerken de rol. Het is geen projectleider die boven de troepen staat en een proces bewaakt, maar iemand die stapsgewijs focus houdt en een product ontwikkeld waar stakeholders om staan te springen.

Het is nu de tijd om over te stappen van projectmatig denken en werken naar impact maken met mooie producten. En weet je wat er dan gebeurt? Laatst kwam ik terug bij een van de teams die ik had geholpen. Ik vroeg hoe het ging. Een manager antwoordde: ‘Het gonst door de gangen dat dit hoofdpijn project dat was gedoemd te mislukken nu een voorbeeldproject is geworden’. De HR-afdeling had zelf ervaren dat deze manier van werken smaakte naar meer en had hun positieve ervaring aan andere teams getipt. Als je maar eenmaal resultaat levert en lol hebt, dan gaat het met Agile werken en Scrum gonzen. Wat ga jij doen om van een uitgebluste projectleider een Product Owner te maken die in vuur en vlam staat?

Eén tip: begin met het lezen van het boek ‘De SUPER Product Owner’. Daarin vind je antwoorden op al je vragen. Stop met stuntelen. Start met een superheld.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE