Tags: , ,

Directie Ajax doet aan zelfkastijding

 

De directie van Ajax krijgt een bonus die kan oplopen tot wel tweeëneenhalve ton de man, vanwege de vele successen die de club heeft behaald. Dat wordt dus“ en daar ben ik heel stellig in“ een heel vervelend jaar voor de heren Van der Sar en Overmars, die dit betreffen. Waarom dit zo is? Met alle liefde leg ik het uit.

Een bonus is geen gebakje om het feest te vieren. Absoluut niet. Ons brein vat een bonus op als een appeltje voor de dorst. Mocht de pleuris uitbreken, dan hebben we nog wat om te verteren. Zoiets.

Graaien is in dit verband dan ook niet het juiste woord. We hamsteren voor als het winter wordt. Hoe meer appeltjes en hoe groter deze appels, hoe beter. Maar, en daar zit ’m nou net de kneep, hoe minder en kleiner, hoe groter het verlies. Owee als dan straks de vorst invalt.

En precies daarom, door die angst, focussen we ons beter op het resultaat en werken we harder, denken we meer aan onszelf dan aan de ander, en worden we soms zelfs heel gemeen en doortrapt als dat moet.

Kortom, door bonussen komen we niet in een winst- maar in een verliesscenario terecht. Om die reden veeg ik in mijn boek Agile Belonen de vloer aan met Flow Traders, een Amsterdams handelshuis dat in derivaten doet. Recent las ik dat daar per medewerker maar liefst twee ton bonus is uitgedeeld. Dat zal een feest gegeven hebben. Nou, niet dus.

Ik vrees dat de jongens en meisjes van Flow Traders dit jaar een stuk minder gezellig zullen zijn. Tegen elkaar en tegen hun gezin. Beurzen en bedrijfsresultaten kelderen nu en hun gemoed zal even hard de diepte in duikelen. Helaas, maar zo werkt het dus.

De kans is daarom groot dat als Ajax dit jaar niet dezelfde successen behaalt – en die mogelijkheid acht ik, ook als supporter, heel reëel – er voor de directie een buitengewoon onaangenaam jaar aanbreekt, Een jaar waarin ze bang zijn om hun riante bonus te verliezen.

Mijn stelling is daarom (mocht je nog een proefschrift willen schrijven, neem hem gerust van mij over, gratis en voor niks): Door successen met bonussen te waarderen, nemen spanningen in bedrijven evenredig toe met de afname van dat succes.

Kijk, daar zal Feijenoord dan weer geen last van hebben.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE