Tags: cultuur, hybride werken, leiderschap, Vlerick Business School

Flexi-clarity: wees flexibel en duidelijk over hybride werken

Flexi-clarity, een nieuwe term die wij nog veel gaan horen in het post-coronatijdperk. Bedrijven zullen hier flink gas op moeten geven. Onder flexi-clarity wordt verstaan: Het bieden van duidelijkheid in een flexibeler geworden werkomgeving. In dit artikel licht Dirk Buyens, Professor HRM van Vlerick Business School het begrip toe.

Tijdens deze pandemie zijn bepaalde tijdelijke maatregelen doorgevoerd om snel een antwoord te kunnen bieden op de plotse uitdagingen die zich stelden. Tegelijk hebben mensen ook geleerd wat de voordelen zijn van die nieuwe manier van werken. Nu is de tijd gekomen om niet zozeer de klok terug te draaien naar het pre-coronatijdperk, maar wel om meer duidelijkheid te brengen in de nieuwe situatie.

Niets belangrijkers dan duidelijkheid naar werknemers

Heel wat bedrijven vragen hun medewerkers nu om enkele dagen per week weer te komen werken op kantoor. Als meer bedrijven dat doen, dan zal volgens hen de fileproblematiek sterk verminderen en valt de belangrijkste reden om thuis te werken weg.

Bovendien gaan veel jonge kandidaten er bijna vanuit dat ze vanuit thuis kunnen werken. Ook naar hen toe is het belangrijk om hier duidelijkheid in te scheppen. Thuiswerken is nu eenmaal niet mogelijk voor alle type functies en bedrijven. Werkgevers moeten heel duidelijk zijn in hoe ze vanaf nu verder willen werken. Zo zijn er vele uiteenlopende voorbeelden. De regels mogen vooral niet te ruim zijn en moeten voor iedereen helder zijn, zodat er geen ongelijkheid of spanningen worden gecreëerd.

Bedrijven moeten heel duidelijk stellen hoe ze vanaf nu verder willen werken. De regels mogen niet te ruim zijn en moeten voor iedereen helder zijn, zodat er geen ongelijkheid of spanningen worden gecreëerd

Zo deden anderen het al eerder

Apple communiceerde al bij het begin van de zomer dat ze verwachtten dat hun medewerkers drie dagen per week op kantoor kunnen komen werken. Daar kwam toen heel wat protest tegen omdat de pandemie toen nog lang niet onder controle was, maar het was tenminste wel duidelijk. Ze gaven zo meteen ook mee dat ze niet wilden bezuinigen op kantoorruimte omdat die wel degelijk nodig is om te werken en elkaar te ontmoeten.

Aan de andere kant besloot Proximus om één van zijn twee torens in Brussel op te geven en de andere toren meteen ook volledig anders in te richten. In plaats van de huidige landschapskantoren, komt de focus er meer te liggen op samenwerking en ontmoetingen.

Andere bedrijven leggen geen verplicht aantal dagen op die men op kantoor moet doorbrengen, maar kijken eerder naar wat de business of de klant nodig heeft. Detacheringsbedrijven neigen dan weer eerder naar zoveel mogelijk online werken, omdat ze hun krachten zo flexibeler kunnen inzetten, zonder de nadelen van de verplaatsingen. Er zijn ook werkgevers die garanderen dat men iedere dag op kantoor mag komen werken, omdat er ook heel wat mensen zijn die daar behoefte aan hebben.

Gratis workshop ’’Hybride werken vraagt om nieuw leiderschap’

Aansluitend bij dit onderwerp, organiseert Vlerick een workshop op 1 december voor HR managers en professionals. Meer informatie vind je via onderstaande afbeelding. Je kunt je daar ook direct aanmelden.

Maak werk van Hybride Werk

 

Vlerick Business School helpt je vorm te geven aan de Future of Work

Wij begeleiden organisaties met leiderschapsuitdagingen, nu en in de toekomst. HR speelt een cruciale rol in de ’’Future of Work’. Of het nou gaat om duidelijke kaders bij hybride werken of zorgen dat je medewerkers veerkrachtig en wendbaar zijn, er wordt veel gevraagd van HR-managers. Wij kunnen je helpen met de ontwikkeling van de juiste mindset, skillset en toolset voor een wendbare en toekomstbestendige organisatie.

Interesse in inzichten op het gebied van HR-thema’s, inrichten van je organisatie of leiderschap? Kijk op https://www.vlerick.com/nl/inzichten/

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem daarvoor graag persoonlijk contact met ons via [email protected].

Tags: cultuur, hybride werken, leiderschap, Vlerick Business School
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Uit De Thema Leiderschap & Management, Organiseren & Cultuur

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.