Tags: OneFit, vitaliteit, wellbeing

Het vitaliteitsbeleid: nog een flinke slag te slaan in de activatie van medewerkers

Als het gaat om het aanbieden van een vitaliteitsbeleid, moeten werkgevers die ‘A’ zeggen, ook ‘B’ zeggen. Ga er actief mee aan de slag en motiveer medewerkers om écht gebruik te maken van de opties binnen het vitaliteitsbeleid: de voordelen zullen reuze zijn!

Dat bedrijven een vitaliteitsbeleid aanbieden is natuurlijk fantastisch. Een mooi gebaar, waarin wordt uitgedragen dat de vitaliteit van medewerkers hoog in het vaandel staat. Maar de volgende stap is misschien nog wel belangrijker: ervoor zorgen dat medewerkers ook echt gebruik maken van de vitaliteitsopties binnen zo’n beleid. Uit onderzoek van OneFit* (bekend van o.a. bedrijfsfitness) is namelijk gebleken dat slechts 40 procent van de medewerkers gebruikmaakt van de mogelijkheden binnen het vitaliteitsbeleid van zijn of haar werkgever. Zonde, als je het ons vraagt. Wat kan er beter?

Wie ‘A’ zegt…

67% van de Nederlandse bedrijven heeft een vitaliteitsbeleid. Dat is toch al twee derde; een mooi en tegelijkertijd veelbelovend percentage. De grootste verbeterslag ligt dan ook bij de activatie van medewerkers, wat momenteel slechts zo’n 40% is. Sterker nog… Uit het vitaliteitsonderzoek van OneFit blijkt dat er bij zo’n 26% van de medewerkers weinig motivatie bestaat om actief aan de slag te gaan met zijn of haar vitaliteit. Hoe krijg je de vitaliteitsopties binnen een bedrijf wél aan de man? En al helemaal bij die 26%? Maak er een groot punt van! Het hebben van een vitaliteitsbeleid is niet genoeg; gebruik je tools om de boodschap te verspreiden en het personeel te activeren.

Benadruk het belang

Onbekend maakt onbemind, de hoogste tijd dus om het belang van vitaliteit en het hebben van een vitaliteitsbeleid beter uit te dragen. Dat kan eerst kleinschalig; in interne nieuwsbrieven, intranetberichten, of posters in de lunchroom op kantoor. Maar ook kan het creatiever én een stuk gezelliger; denk eens aan vitaliteitsworkshops, -challenges, -workouts, -discussiegroepen of -gastsprekers.

Kari Littley, expert op het gebied van employee wellbeing bij OneFit: “Het is goed om te zien dat een groot deel van de organisaties een vitaliteitsbeleid heeft en dat zij daadwerkelijk gemotiveerd zijn om zich in te zetten voor de gezondheid van hun medewerkers. Toch blijkt dat medewerkers op hun beurt niet optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die werkgevers bieden. Alleen het invoeren van een vitaliteitsbeleid is dan ook niet voldoende. Bedrijven moeten vooral aan de slag met het actief motiveren van medewerkers. Organiseer bijvoorbeeld eens een gezonde lunch, gecombineerd met een mindfulness cursus of sportactiviteit. Verder is het belangrijk om het gesprek met medewerkers aan te gaan. Doe dit door de juiste vragen te stellen en erachter te komen hoe ze gemotiveerd kunnen worden om aan hun vitaliteit te werken. Zo worden er daadwerkelijk stappen gezet (letterlijk en figuurlijk) en gaan medewerkers echt aan de slag met hun vitaliteit.”

Energy flows where attention goes

Om de boodschap nog wat kracht bij te zetten, de cijfers liegen er niet om: als de vitaliteit van medewerkers op peil is, zien bedrijven dat ziekteverzuim daalt (57%) en dat medewerkers bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat (55%). Twijfel je nog of medewerkers wel zitten te wachten op zo’n vitaliteitsbeleid? Het antwoord is ‘ja’. Uit het onderzoek blijkt dat werkzoekenden een werkgever verkiezen die zich bezighoudt met vitaliteit en zelfs 56% vindt het belangrijk de kans te krijgen om gedurende de werkdag aan zijn of haar vitaliteit te werken. Zo zie je maar weer, des te meer reden om het hebben van een vitaliteitsbeleid van de daken te schreeuwen en er – qua medewerkers activatie – écht een top prioriteit van te maken.

*Over het onderzoek
Dit onderzoek is in opdracht van OneFit uitgevoerd door MarktEffect onder 1.515 werkende Nederlanders. Hieronder vallen 504 HR-betrokkenen en 1.011 medewerkers van andere afdelingen. Alle resultaten van het onderzoek zijn te lezen in de OneFit Vitaliteitsgids.
Tags: OneFit, vitaliteit, wellbeing
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.