Tags: cultuur, HR, leiderschap, Teambuilden, visie

Hoe bewaak je een cultuur? Of beter nog: hoe breng je die verder?

De cultuur bij AFAS is ons grootste goed. En ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om dat zo te houden. Dat gaat uiteindelijk om wat we dóén. Elke dag weer.

Bij AFAS hielden we vlak na de zomer onze eerste festivalweek. Denk: tipitenten, foodtrucks, workshops, waterfietsen en een tokkelbaan. We ontvingen een paar duizend softwarebeheerders van onze klanten, hadden een middag voor familie en vrienden van onze collega’s, en een reünie voor oud-medewerkers. Geweldig om al die mensen over de vloer te hebben en in de watten te leggen. Dat past precies bij ons bedrijf. Bij onze cultuur.

Ik voel het nog steeds

Tijdens de reünie sprak ik veel oud-medewerkers, die eigenlijk allemaal hetzelfde zeiden: ‘AFAS is enorm gegroeid en tóch voel ik die cultuur, dat gezellige, dat familiaire nu nog steeds.’

Voor mij was dat fantastisch om te horen. Onze cultuur is ons grootste goed. Die maakt dat we ons nu al drie jaar op rij de beste werkgever van Nederland mogen noemen. Maar cultuur is ook kwetsbaar. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om die niet kwijt te raken. Of beter nog: om die echt verder te brengen.

De vraag is: hoe bewaak je een cultuur? Vooral als je groeit. Toen ik begon bij AFAS, werkten er dik 200 mensen, inmiddels zijn het er bijna 700.

Het begint met een stevig fundament. En dat hebben we jaren geleden gelegd. We formuleerden vier kernwaarden: Familie, Gek, Vertrouwen en Doen. Alles wat we doen, leggen we langs die waarden.

Weg met het handboek

Soms betekent dat juist ook dat we dingen láten. Zo hebben we ons personeelshandboek met honderdduizend afspraken eruit gegooid, en werken we nu maar met één regel: werk met gezond verstand in het belang van AFAS. Dát is immers vertrouwen.

Waarden zijn mooi, maar een cultuur bestaat alleen in de praktijk. Die moet je dus echt kunnen ervaren. En ik ben ervan overtuigd dat je daar als directie en management het goede voorbeeld in moet geven. Dat doen we dus ook. Neem Familie. Dat gaat over dingen samen doen, over spontaniteit en ervoor elkaar zijn. Mijn collega-directeur Bernard-Paul neemt zijn managers mee om een weekeindje te teambuilden in de bergen, ik schenk een dag koffietjes en cappuccino’s in ons entreecafé, en als er iets heel verdrietigs gebeurt, kan het zomaar gebeuren dat onze CEO Bas bij je thuis op bezoek komt.

Iedereen is erbij. Punt.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat alle collega’s elkaar regelmatig zien. We hebben een prachtig clubhuis waar medewerkers graag naartoe komen. En elke maand kruipen we met zijn allen bij elkaar in ons theater voor een Cultuurcafé. Daar delen we goed nieuws en persoonlijke verhalen. Daarmee laden we onze kernwaarden, en zorgen we dat je ze ook echt voelt.

En als we het dan hebben over dóén: we doen heel veel met zijn allen. Maakt niet uit op welke afdeling je werkt. Tijdens de festivalweek bijvoorbeeld helpt iedereen mee. Net zoals bij de uitreiking van de AFAS Edisons (kun je een kopje vasthouden? Mooi! Dan kun je helpen in de bediening), en bij de inrichting van een van onze gebouwen als opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne (we hebben met zijn allen honderden IKEA-bedden en tafeltjes in elkaar geschroefd). Daardoor voelt het bedrijf kleiner, en leer je elkaar beter kennen. Én het geeft een enorm gevoel van saamhorigheid. Een familiegevoel.

Het kan beter

Een kernwaarde die regelmatig wat uitleg nodig heeft, en die we nog verder kunnen ontwikkelen, is Gek. Ik snap dat je nu denkt: huh? Gek? Je houdt net een hele festivalweek en dan vind je jezelf niet gek genoeg? Klopt ook. We zijn best goed in de gekke extra’s. Als je bijvoorbeeld bij ons in de vijver kijkt, zie je dat twee van onze zwanenwaterfietsen een naam hebben: Hans en Mara. Naar onze collega’s Hans de Zwaan en Mara Zwaans. En in onze releasenotes zit altijd een grapje. Maar gek is meer dan de extra’s. Het betekent buiten de kaders denken, iets doen wat de ander niet verwacht, en altijd blijven verrassen.

Luchtig houden

Dat is ook echt nódig, want het brengt creativiteit en mooie ideeën naar boven. En tegelijkertijd is het wat je het snelst niet doet in de waan van de dag. Veel van onze managers nemen hun taak bijvoorbeeld bijzonder serieus. Op zich heel goed natuurlijk, maar er moet wel lucht in blijven zitten. Daar kunnen we elkaar nog meer in uitdagen.

Bijvoorbeeld door mooie voorbeelden te delen, experimentjes wagen, en met iets stoppen als het net even té is. En dat past dan weer perfect bij de waarde Doen. Geen grote beloftes, of ellenlange beleidsstukken, maar húp aan de slag.

ZO WERKT HR BIJ AFAS

Wil je meer te weten komen over onze visie op HR? Meld je dan aan voor de gratis inspiratiesessie ‘Zo werkt HR bij AFAS’. De sessie wordt doorlopend gegeven door HR & CSR Directeur Britt Breure in het AFAS Theater in Leusden.

Tags: cultuur, HR, leiderschap, Teambuilden, visie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.