Tags: , ,

Hoe gaat jouw organisatie om met diversiteitsmanagement?

Diversiteitsmanagement zit in de lift. Zeker nu remote werken meer gangbaar is en daardoor bij werving de grenzen lijken weg te vallen. Daarom is het essentieel dat jouw organisatie actief werkt aan het accepteren van werknemers met verschillende achtergronden.

Profiteren van nieuwe inzichten

Diversiteitsmanagement werd al populairder, omdat diversiteit op de werkvloer in meer en meer organisaties als belangrijk werd gezien. De afgelopen twee jaar is het ook nog eens veel makkelijker geworden om mensen met verschillende culturele afkomsten en achtergronden aan te nemen.

Mede door technologische hulpmiddelen is het mogelijk dat bedrijven personeel aannemen uit verschillende landen, soms zelfs verschillende tijdzones. Het maakt het niet alleen gemakkelijker om het juiste talent voor de juiste functie te vinden, er zitten ook andere voordelen aan het streven naar diversiteit binnen de organisatie. Zo brengt het nieuwe inzichten en ideeën vanuit verschillende perspectieven die onderzoek en ontwikkeling kunnen bevorderen. Het wordt gemakkelijker om een bredere, en dus grotere groep klanten aan te spreken en het zorgt ervoor dat bedrijven hun doelgroep beter kunnen begrijpen.

Niet zonder uitdagingen

Voordelen ten spijt, is het streven naar meer diversiteit op de werkvloer niet zonder uitdagingen. Aan managers de taak om meer rekening te houden met culturele verschillen binnen hun teams.

Dit begint al bij het werven van nieuwe personeelsleden, waarbij er meer gekeken wordt naar de kwaliteiten van de sollicitant. Het betekent dat leidinggevenden hun manier van communiceren onder de loep moeten nemen, om er zo zeker van te zijn dat iedereen elkaar goed begrijpt. Ook moeten ze zorgen voor een ruimdenkend beleid waarin ruimte is voor de individu om zich te uiten en waar gewerkt wordt aan een goed groepsgevoel en een gezamenlijk doel.

Hoe manage je diversiteit?

Wat is dan een efficiënte manier van diversiteitsmanagement? Er zijn een aantal zaken die het proces voort helpen. Denk aan:

  • Diversiteit is iets wat dagelijks wordt opgebouwd en gepaard gaat met diversiteitsprogramma’s en -initiatieven om het duurzaam en blijvend te maken.
  • Processen en beleid die diversiteit bevorderen moeten door de hele loopbaan van medewerkers verweven zijn. Van het allereerste contact tijdens de werving tot het afscheid bij offboarding.
  • Alle werknemers moeten zich bewust zijn van diversiteit, het belang ervan en waarom het deel uitmaakt van de organisatie.
  • Zorg dat je in alle vormen van communicatie het bevorderen van diversiteit voor het oog hebt.
  • Focus op cultuur en monitor resultaten om ervoor te zorgen dat diversiteit altijd centraal staat.

Het werk van managers is essentieel om het streven naar meer diversiteit te laten slagen. Het vereist een combinatie van leiderschap, communicatieve vaardigheden en de mogelijkheid om te luisteren naar wat er gevraagd wordt. De vaardigheid om relaties tussen de verschillende werknemers te creëren is van vitaal belang.

Om ervoor te zorgen dat managers én werknemers al deze vaardigheden en kennis bezitten, is professionele coaching van belang. CoachHub is dé expert op dat gebied en zij bieden coachingsessies die helpen om alle werknemers zich professioneel te laten ontwikkelen.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE