Tags: eren, ontwikkeling

HR Case activatiebeleid: Zo laat je medewerkers zelfstandig leren

Veel organisaties stuiten op lage scholing onder medewerkers. Hoe stimuleer en activeer je scholing en zelfregie onder eigen medewerkers? Edubookers deelt vier tips.

Veel organisaties stuiten op lage scholing onder medewerkers. Maar hoe stimuleer en activeer je scholing en zelfregie onder eigen medewerkers? Edubookers deelt vier tips om scholing en zelfregie onder medewerkers te activeren.

Lerende organisaties zijn succesvoller in de zoektocht naar nieuw talent, maar halen ook meer potentie uit bestaande medewerkers. In een arbeidsmarkt die onder druk staat, is een goed L&D-beleid (Learning & Development) in jouw organisatie een belangrijke factor om de inzetbaarheid bij medewerkers te vergroten. Dit beleid is dan ook vaak een cruciale factor om de eerste stappen te zetten om een lerende organisatie te worden.

Maar een lerende organisatie worden is nog niet zo makkelijk. Het alleen aanbieden van een interne academie is niet genoeg. Medewerkers in een lerende organisatie moeten zich door scholing transformeren in loyale afnemers, die verleid worden om te leren. Het promoten en stimuleren van het leren binnen een organisatie, kan vergeleken worden met het in de markt zetten van een nieuw product. Marketeers weten de aandacht te grijpen van drukke en afgeleide consumenten, HR- en L&D-professionals van een lerende organisatie moeten deze aandacht weten te grijpen bij medewerkers.

Uit eerder onderzoek van Edubookers blijkt dat 32% van de medewerkers in de laatste drie jaar geen enkele opleiding heeft gevolgd. HR heeft slechts beperkte invloed op de scholingsintentie van medewerkers, terwijl voornamelijk leidinggevenden (42%) en directe collega’s (33%) hier juist wel veel invloed op uitoefenen. HR krijgt in een lerende organisatie dan ook steeds meer een strategische en faciliterende taak op het gebied van opleiding. Het strategisch faciliteren van alle randvoorwaarden van een goed scholingsbeleid en het focussen op de juiste communicatie en activatie van dit beleid, staat daarbij centraal. Hierdoor nemen lijnmanagement en medewerkers steeds meer gezamenlijk de regie. Om dat zo efficiënt en goed mogelijk te kunnen doen geeft Edubookers HR- en L&D-professionals vier praktische tips om het scholingsbeleid te activeren.

Agile bezig zijn.

Activatietip 1: Ga projectmatiger aan de slag

Een gezamenlijk doel stellen, teambesprekingen voeren en projectevaluaties organiseren zijn verschillende elementen die leren stimuleren. Medewerkers zien dit niet als leeractiviteiten, maar de leeropbrengst is vaak enorm. Op de werkvloer kan dit gestimuleerd worden door medewerkers van verschillende disciplines bij elkaar te brengen en hen gezamenlijk aan een project te laten werken.

Activatietip 2: Nodig een inspirerende spreker uit

Wil je meerdere medewerkers tegelijkertijd bijscholen? Regel dan een goede spreker. Een inspirerende gastspreker die gepassioneerd vertelt, zorgt ervoor dat medewerkers zich sneller voor deze bijscholing aanmelden. Sluit de sessie van de spreker af met een actieve werkvorm, waarin deelnemers de geleerde stof kunnen toepassen in een opdracht of hun werk.

Activatietip 3: Lever een boekenkast of leestafel met vakbladen

Geef als organisatie jouw medewerkers de ruimte om te lezen tijdens het werk. Door een boekenkast of leestafel met inspirerende vakbladen aan te bieden, stimuleer je werknemers om te lezen. Mensen die veel lezen delen hun kennis graag met anderen en dat zorgt voor meer sociale activiteiten op de werkvloer.

Activatietip 4: Maak het leeraanbod relevant

Zorg dat het leeraanbod van jouw organisatie aansluit bij de leerbehoeften van het personeel. Laat medewerkers nadenken over wat zij de laatste tijd hebben geleerd en waar zij zich in willen ontwikkelen. Op basis hiervan kiezen zij een training die echt relevant is en bied je een leeraanbod voor iedere leervraag aan.

Door leren te integreren in het normale leef- en werkpatroon van medewerkers, ontstaat er een lerende organisatie. En met een effectief werkend activatiebeleid gaan medewerkers zelfstandig leren en ontwikkelen.

Dit zijn slechts vier activiteiten die organisaties helpen om een mooie start te maken. Het volledige activatiebeleid is terug te lezen in het artikel Een succesvol activatiebeleid voor organisaties, geschreven door Edubookers.

Tags: eren, ontwikkeling
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.