Tags: , ,

Internet of Things: uitkomst voor veilig terug naar kantoor

De focus van veel bedrijven is het zo snel mogelijk corona-proof maken van het kantoor. Veel ’’snelle’ oplossingen lijken nu handig, maar zijn prijzig en waarschijnlijk over een jaar niet meer nodig.

Nu steeds meer mensen terugkeren naar de werkvloer, ligt de focus voor veel bedrijven op het zo snel mogelijk veilig en corona-proof maken van het kantoor. Veel ’’snelle’ oplossingen lijken nu misschien handig, maar zijn prijzig en waarschijnlijk over een jaar niet meer nodig. Hans Scholten, Corporate Real Estate Manager van Capgemini vertelt hoe Internet of Things kan helpen in het anderhalvemeter-kantoor. Veilig, betrouwbaar en vooral: toekomstbestendig.

Veel bedrijven kopen nu halsoverkop spatschermen, tapijten met looproutepijlen erin geweven en verbouwen hun toiletten. Terwijl de oplossing voor het anderhalvemeter-kantoor een stuk eenvoudiger is en bovendien ook na deze pandemie nog nuttig.

Mensen stellen steeds hogere eisen aan hun werkomgeving en een optimale digitale beleving wordt steeds belangrijker. Internet of Things (IoT) biedt hier de uitkomst in; het is een slimme en moderne manier om mensen te inspireren, binden en in dit geval zelfs te beschermen.

Veilig op kantoor met IoT

SmartOffice is een eenvoudig plug & play-systeem en snel te implementeren door sensoren (die werken op batterijen) op het plafond en onder de buro’s te plakken. De desk- en ruimtesensoren meten beweging op de werkplek, in gangen, in liften, bij de koffieautomaat, bij toiletten, etc. Daarnaast meten specifieke comfortsensoren de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de ruimtes. In de app zie je op een plattegrond in groen en rood welke ruimtes beschikbaar zijn of niet. Zo weet je waar collega’s of gasten zich bevinden, zodat je ongeplande ontmoetingen kunt voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of de toiletten vrij zijn, de lift leeg is, hoe laat je het best kunt gaan lunchen of welk bureau beschikbaar is.

Omdat we de anderhalvemeter-regel vaak niet te handhaven is als iedereen tegelijk op kantoor is, lijkt het voor de hand liggend dat bedrijven met timeslots gaan werken. Met SmartOffice kunnen mensen van tevoren een dag(deel) op kantoor ’’inboeken’ en bijvoorbeeld een lunchmoment inplannen.Daarnaast leidt het gebruik van sensoren tot meer duurzaamheid: je weet welke ruimtes zijn gebruikt, waar schoonmaak nodig is en waar de verwarming omlaag kan.

Het kantoor van de toekomst

Na het implementeren van het systeem is het relatief eenvoudig uit te breiden. Zo is het uit te breiden met sensoren voor het meten van legionella, waarschuwen voor waterlekkage of inzicht geven waar muizenvallen nodig zijn. Maar ook vervoer is in kaart te brengen. Denk hierbij aan het bestellen van een taxi of in een oogopslag zien welke parkeerplaatsen vrij zijn. Als het systeem eenmaal hangt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hiermee is het systeem meer een opstap naar de volgende fase van het kantoor van de toekomst, dan een investering in het Nieuwe Normaal alleen.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE