Tags: , ,

9 Tips voor talentgericht performance management

Een organisatie die talenten aantrekt en behoudt die passen bij haar visie, missie, strategie en cultuur presteert aanzienlijk beter dan organisaties die dat niet doen.

Een organisatie die talenten aantrekt en behoudt die passen bij haar visie, missie, strategie en cultuur presteert aanzienlijk beter dan organisaties die dat niet doen. Investeren in talentgericht performance management is daarom van groot belang, zeker gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In dit artikel deel ik mijn visie op en tips voor optimaal talentgericht performance management.

Motivatie grote voorspeller voor performance

Iemand kan een talent hebben of een talent zijn. Het oog voor talent in organisaties hangt sterk samen met de organisatiecultuur en -strategie. Leidinggevenden, maar ook medewerkers zelf, moeten in staat zijn talent(en) te kunnen herkennen en erkennen. Dat blijkt in de praktijk vaak lastig, want hoe herken je een talent en waar moet je op letten?

Talent is aangeboren en als je je talent goed toepast, krijg je er energie van en haal je hier voldoening uit. Ik adviseer regelmatig een objectief meetinstrument in te zetten om de kwaliteiten (competenties en talenten) van medewerkers (objectief) in kaart te brengen. Op die manier heb je een 0-meting en kun je de kwaliteiten koppelen aan de functie en daar (samen) een ontwikkelplan op maken.

werk optimaal aan het bestaansrecht van jouw organisatie

Pas als een medewerker zijn kwaliteiten ook daadwerkelijk inzet om het doel van de organisatie te bereiken, wordt zijn talent effectief. Daar is motivatie en ambitie voor nodig (Uit ´Talent is goed, ambitie is beter´ van Lidewey van der Sluis). Onderzoek heeft al regelmatig uitgewezen dat (intrinsiek) gemotiveerde medewerkers beter in hun vel zitten, met meer energie naar hun werk gaan en zich meer verbonden voelen met de doelen en waarden van de organisatie. Motivatie is dan ook een grote voorspeller voor performance.

Intrinsiek gemotiveerde mensen krijg je onder andere als het DNA van de organisatie (kernwaarden) past bij dat van de medewerker (talent, competenties en ambities). Iedereen wordt er blij(er) van als medewerkers doen waar zij goed in zijn. En het zorgt voor betere resultaten. En als je je talent kunt inzetten, voelt het werken bijna alsof het vanzelf gaat.

Wat is talentgericht performance management voor mij?

Voor mij komt hier het meetbaar maken van de doelstellingen en inzet samen, voor zowel externe factoren (omgeving, concurrenten, klanten) als interne factoren (processen en de mensen).

Voor de definitie van talentmanagement heb ik me de afgelopen jaren al meerdere malen laten inspireren door Prof. Dr. Lidewey van der Sluis. Zij geeft aan dat talentmanagement in organisaties gaat over het vinden, binden, boeien en laten groeien, en het snoeien van talent.

Alle elementen van het personeelsbeleid komen hierin terug: van selectie tot vertrek en van inrichting tot uitvoering van de processen. Voor mij is talentgericht performance management: rekening houden met elkaars talent(en), zodat optimaal kan worden gewerkt aan het bestaansrecht van de organisatie.

Ik vind dat je zowel talentgericht naar je mensen als organisatie moet kijken en ook rekening moet houden met de performance van je organisatie en de mensen. Als de inzet van talent goed is, maar de organisatie heeft er om welke reden dan ook geen behoefte meer aan, dan is de performance uiteindelijk laag.

werk optimaal aan het bestaansrecht van de organisatie, houdt rekening met elkaars talenten.

En dit onderdeel moet ingebed worden in de evaluatiegesprekken die worden gevoerd met de medewerkers. Alleen dan kan worden gewerkt aan groei op basis van kwaliteiten, passend bij dat wat de organisatie (op dat moment) nodig heeft. En op deze manier krijgen evaluatiegesprekken een positieve lading, omdat wordt gekeken naar de fit tussen de kwaliteiten van de medewerker en de functie. Dat maakt het werken en ontwikkelen echt alleen maar leuker.

Begin altijd bij de basis voor een optimaal talentgericht performance management

Het optimaal inrichten van talentgericht performance management begint in mijn ogen bij de basis. Wat hebben wij nodig om onze doelstellingen te behalen? Wie past hierbij? En met welke externe factoren moeten wij rekening houden?

Mijn 9 tips voor het optimaal inrichten van talentgericht performance management:

  1. Definieer je organisatiedoelstellingen en houd rekening met kansen en bedreigingen.
  2. Zorg voor een gemene deler: definieer het DNA van je organisatie (kernwaarden).
  3. Bepaal welk talent je nodig hebt in je organisatie (niet kijkend naar de personen.
  4. Bepaal wie je in jouw organisatie kunt inzetten om de doelstellingen te behalen. Wees hierbij objectief en zet de juiste persoon op de juiste plek.
  5. Zorg voor een goede sollicitatiecommissie, daarover in een ander artikel meer tips.
  6. Maak functieprofielen waar aandacht is voor de gevraagde competenties (daarover later meer).
  7. Zorg voor een goede inrichting van evaluatiegesprekken.
  8. Weet talent te boeien en te binden door goed voor je personeel te zorgen. Bied ze een veilige werkomgeving, maak tijd voor leuke uitjes, vier successen en zorg voor een positief bedrijfscultuur.
  9. Evalueer bovenstaande stappen regelmatig, maar in ieder geval jaarlijks

 

Ik vind werken met kwaliteiten (talenten en competenties) bijzonder interessant en raak er niet over uitgepraat. Ik kies dan ook bewust een functie waar ik dat kan doen waar ik goed in ben. Want uiteindelijk is dat in mijn ogen het belangrijke doel: dat doen waar je blij van wordt, zodat je ook anderen (én de organisatie waar je werkt) kunt inspireren en ondersteunen met jouw talent! Samen werken aan het bestaansrecht van de organisatie en jezelf!

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE