Tags: ,

Nieuwe medewerkers enthousiaster dankzij inspanningen van werkgevers

De employee journey experience van werkend Nederland wordt in 2021 nog steeds sterk beïnvloed door corona en de genomen maatregelen. Maar de tevredenheid is onverminderd groot dankzij inspanningen van organisaties om de verbondenheid en betrokkenheid te behouden. Medewerkers werken nog vaak vanuit huis en leggen beduidend minder woon-werkverkeerkilometers af. Ook verlopen sollicitaties vaker digitaal dan vóór corona.

Dit en meer lees je in de whitepaper Employee Journey Experience 2021 van onderzoeks- en adviesbureau Integron.

Meer verbinding met werkgever dan ooit

Eerder medewerkerbelevingsonderzoek* liet al zien dat werkend Nederland zich in deze coronatijd meer dan ooit verbonden voelt met de werkgever. Organisaties deden meer moeite om de betrokkenheid en verbondenheid in stand te houden, onder meer door thuiswerken te faciliteren en onboarding online te laten plaatsvinden.

Het enthousiasme, berekend via de zogenoemde employee Net Promoter Score, steeg van -3 in 2020 naar +12 in 2021. Dat betekent dat er voor het eerst sinds jaren meer promoters (enthousiaste medewerkers) dan detractors (minder of niet-enthousiaste medewerkers/criticasters) zijn. Over de gehele linie ligt de gemiddelde tevredenheid van Nederlandse medewerkers op een 7,4. Dat was vorig jaar nog een 7,1. Net als vóór corona willen we het leuk hebben op ons werk. Werkplezier is nog steeds het belangrijkste thema voor werkend Nederland, zegt Elise Kamhoot, research consultant bij Integron.

Nieuwe medewerkers enthousiaster dankzij inspanningen van werkgevers fig. 1

Drijfveren van nieuwe medewerkers

Bij de overstap naar een nieuwe werkgever spelen arbeidsvoorwaarden een belangrijkere rol, zo laat de whitepaper zien. In 2020 stonden deze voorwaarden nog op plek 4, nu is het de belangrijkste drijfveer. Woon-werkafstand is minder bepalend geworden.

Deze veranderingen lijken hand in hand te gaan met het economisch herstel in Nederland. Kamhoot: We zien dat medewerkers in 2020 blij waren met de zekerheid van hun functie. Nu durft werkend Nederland weer meer om zich heen te kijken op zoek naar betere arbeidsvoorwaarden, meer uitdagingen in het werk en een positieverbetering.

Om nieuwe medewerkers te vinden adviseert Kamhoot werkgevers om transparant te zijn over wat er qua arbeidsvoorwaarden wel en niet kan. Zorg dat ze weten waar ze aan toe zijn, zodat ze wellicht eerder de overstap maken, aldus Kamhoot.

Meer aandacht nodig voor offboarding

Hoewel werkend Nederland meer tevreden is, ligt er voor organisaties nog steeds een belangrijke taak om te zorgen voor werkplezier en goede arbeidsvoorwaarden om mensen binnenboord te houden. Zo geeft 1 op de 3 medewerkers aan dat de vorige werkgever hen had kunnen behouden. Slechts 11% van de medewerkers zou de vorige werkgever aanbevelen (10% in 2020), dus amper 1 op de 10.

Daarnaast ervaart iets minder dan een derde (32%) een goed offboardingsproces. Dat zijn absoluut aandachtspunten voor organisaties. Offboarding, ofwel: het bedrijf verlaten, verdient net zoveel aandacht als onboarding. Beter luisteren naar de wensen en behoeften van medewerkers, zodat er op ingespeeld kan worden, biedt kansen om met elkaar in gesprek te blijven. Het sollicitatiegedrag en de frequentie ervan zegt ook veel over de behoefte van medewerkers om te vertrekken.

De verschillen in het sollicitatiegedrag tussen generaties is enorm. Zo is ’’slechts’ 15% van de oudste generatie (babyboomers) van plan om de komende jaren te gaan solliciteren, terwijl dit voor de jongste generatie (generatie Z) maar liefst 50% is, zegt Kamhoot.

*Bron: medewerkerbelevingsonderzoek uitgevoerd door Integron in januari 2021 via een steekproef van 5.100 Nederlanders

Tags: ,
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE