Tags: , , ,

Vitaliteit geconcretiseerd

Het versterken van de vitaliteit van medewerkers en teams is een key issue voor HR-professionals. Een vitale organisatie bestaat immers alleen als er vitale medewerkers en teams zijn. Klinkt goed, maar wat betekent dat nu concreet? In dit artikel maken we het begrip ‘vitaliteit’ concreet en vind je suggesties over het versterken van vitaliteit.

Veel bedrijven hebben op dit moment te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Als je veel werk en weinig collega’s hebt om het werk mee te doen, wordt de druk hoger en is het essentieel om de vitaliteit van je medewerkers en teams in de gaten te houden.

Vitaliteit gaat enerzijds over energiemanagement en anderzijds over veerkracht. Dat geldt voor individuele medewerkers én voor teams.

Individuele vitaliteit

Energiemanagement
Een belangrijk onderdeel van de vitaliteit van een medewerker is het energiemanagement. Dit gaat niet over hoeveel energie je hebt, maar over hoe je die energie besteedt. Let goed op, want sommige mensen hebben veel energie en lijken daardoor hun energiemanagement goed op orde te hebben. Als je beter kijkt, merk je dat ook zij roofbouw op zichzelf plegen en zo hun vitaliteit ondermijnen.
Als je energiemanagement goed ontwikkeld is, sta je stevig, ben je ontspannen, vertrouw je op jezelf en je intuïtie. Je hebt de regie, richt je aandacht op zaken binnen je invloedssfeer en doet je werk met een ontspannen, aandachtige focus.

Veerkracht
Naast energiemanagement is ook veerkracht bepalend voor je vitaliteit. Veerkracht gaat over hoe krachtig, soepel en flexibel je omgaat met tegenslag, onverwachte situaties en onzekerheid.
Mensen met een sterke veerkracht hebben de draagkracht om steeds perspectief te zien. Ze weten dat je niet kunt kiezen wat je overkomt; ze maken een bewuste keuze hoe ze omgaan met de nieuwe omstandigheden. Ze stellen hun beeld bij en leveren ook in de nieuwe situatie hun bijdrage.

Vitaliteit van een team

Heb je met een team vitale medewerkers ook direct een vitaal team? Was dat maar zo eenvoudig. Niet elke groep individuen is een team en dat geldt ook op het gebied van vitaliteit: vitale medewerkers vormen niet automatisch ook een vitaal team. Maar het helpt natuurlijk wel enorm!

Energiemanagement in een team
Een team dat sterk is in energiemanagement weet wat het te doen heeft en doet dat op een ontspannen manier, zonder bovenmatig veel druk te zetten op zichzelf of anderen. Het richt de energie op de essentie van het werk en heeft daar de focus op. Het neemt niet structureel taken over van anderen en laat zich niet afleiden door ruis of gedoe. Het team richt de energie op zaken waar het daadwerkelijk invloed op uit kan oefenen.

Veerkracht in een team
Een veerkrachtig team gaat flexibel om met wat er op de werkvloer en daarbuiten gebeurt. Onzekerheid, veranderingen of piekdrukte? Dit team is realistisch en heeft ruimte en aandacht voor wat dit met de teamleden doet. Het accepteert de situatie, schakelt soepel en gaat met open vizier verder.
Het team gaat niet in de weerstand, blijft niet hangen in ‘oude koeien’, maar maakt weloverwogen een keuze hoe ze vanaf hier verder willen gaan. Het team neemt initiatief, creëert perspectief en neemt de regie.

Versterken van vitaliteit

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de toegenomen aandacht voor mentale gezondheid is het versterken van de vitaliteit van medewerkers en teams van groot belang bij het behouden en gezond houden van medewerkers.

  • Maak het begrip ‘vitaliteit’ concreet voor jouw organisatie. Zodra het concreet wordt, kan je ook concreet aan de slag. En heb je veel meer impact.
  • Help je teamleiders en leidinggevenden om concreet aan de slag te gaan met ‘vitaliteit’. Zowel op individueel als op teamniveau. Als de onderwerpen concreet zijn, wordt het helder wat er te doen is en kan je daadwerkelijk het verschil maken.
  • Zorg voor een open sfeer in het team, waarin vitaliteit bespreekbaar is, aandacht krijgt en er afspraken over versterking van de vitaliteit gemaakt worden.
  • Investeer in medewerkers en teams, die behoefte hebben aan begeleiding of training.

Samenvatting

Vitaliteit is een optelsom van energiemanagement en veerkracht. Dat geldt zowel voor individuele medewerkers als voor teams. Deze begrippen hebben we concreet gemaakt, zodat HR-professionals hierover gerichter in gesprek kunnen gaan in hun organisatie.

Meer informatie

Wil je meer lezen over het versterken van vitaliteit en persoonlijk leiderschap ten tijde van krapte op de arbeidsmarkt? Klik hier en download de whitepaper.

Heb je behoefte aan specifiekere adviezen bij het versterken van vitaliteit van teams? Klik hier voor meer informatie of plan hier een vrijblijvend adviesgesprek met ons in.

Heb je interesse in de individuele training BrainRouting, waarbij je je brein traint met behulp van objectieve data? Klik dan hier voor meer informatie of plan hier een vrijblijvend adviesgesprek in.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE