Tags: duurzaamheid, Sustainability

Waarom een HR manager van de inhoud van de CSRD op de hoogte moet zijn

De CSRD komt eraan en als je hier nog nooit van hebt gehoord dan is het goed deze blog te lezen. De CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive, kortom een nieuwe wet die bedrijven verplicht om informatie te verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties en -strategieën. Momenteel zie je dat de nadruk vooral op het rapporteren ligt en daarom pakken alle grote accountantskantoren de gelegenheid aan om bedrijven hierover te informeren.

Een HR manager moet de inhoud van de CSRD kennen omdat het een belangrijk onderdeel is van het beleid en de reputatie van een bedrijf. Het laat zien hoe een bedrijf zich verantwoordelijk opstelt ten opzichte van de maatschappij en het milieu, en hoe het omgaat met ethische kwesties. Dit kan invloed hebben op de werkgelegenheid, het imago en de loyaliteit van werknemers.

Uiteraard ben je al met deze onderdelen bezig en hebben jullie afspraken gemaakt over het te voeren beleid. Echter de CSRD gaat verder dan alleen het rapporteren van strategieën. Wat is meetbaar en merkbaar? Kijkend naar de CSRD kunnen we denken in termen van positieve en negatieve maatschappelijke impact.

Een negatieve maatschappelijke impact is het resultaat van de activiteiten van een bedrijf of organisatie die schade toebrengt aan de samenleving of het milieu. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van vervuiling zoals CO2 uitstoot/ de carbon footprint. Maar denk ook aan uitbuiting van werknemers, ongelijke verdeling van inkomen of bronnen, of andere ongewenste uitkomsten. Negatieve maatschappelijke impact kan de reputatie van een bedrijf beïnvloeden en de loyaliteit en motivatie van werknemers ondermijnen. Omdat dit een groot risico voor het voortbestaan van een organisatie is heeft men hier veel aandacht voor.

Echter, de aandacht voor een positieve maatschappelijke impact zou groter moeten zijn. Dit zijn simpelweg de resultaten van een bedrijf of organisatie die de samenleving of het milieu verbeteren. Denk hierbij aan het bijdragen aan sociale of culturele doelen, het bewaken of behartigen van belangen van iedereen in de keten. Of ten aanzien van het milieu naar een CO2-positieve status te streven.

Wat kan jij vanuit jouw rol als HR manager doen om te streven naar een positieve maatschappelijke bijdrage? Heel veel! Hier volgen enkele suggesties;

  • Zorg dat medewerkers tijd krijgen voor het doen van een bijdrage onder werktijd
  • Ga in gesprek met medewerkers waar hun ‘hart ligt’. Wat zouden ze doen als tijd en
    geld geen rol speelt? Waar zouden ze een bijdrage willen leveren?
  • Zie de externe maatschappelijk bijdrage als een waardevolle manier om te leren en
    ontwikkelen.
  • Faciliteer de medewerkers met een geselecteerd aanbod van maatschappelijke
    doelen en werkzaamheden.
  • Maak het een onderdeel van de gesprekken.
  • Schrijf een competitie uit.
  • Laat de teamuitjes bewust kiezen, zoals een teamuitje met een purpose van Stichting
    Present.

Iedereen kan een maatschappelijke bijdrage leveren! Er zijn veel manieren waarop mensen kunnen bijdragen aan de lokale gemeenschap, zoals vrijwilligerswerk, het geven van donaties aan goede doelen, of het uitoefenen van een beroep dat nuttig is voor de samenleving. Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen unieke vaardigheden en talenten heeft die gebruikt kunnen worden om een positieve impact te hebben.

Terug naar de CSRD; kort gezegd moet in het bestuursverslag de impact op mens en milieu komen. Wat kan jij als HR manager nu doen, naast de suggesties hierboven om een positieve maatschappelijk impact te realiseren, kijk bijvoorbeeld naar de afkorting ESG (Enviromental, Social, Governance), dit is de basis voor de CSRD. Hoe staat het in jouw organisatie met de S van Social, hieronder vallen:

  • Eigen werknemers
  • Arbeiders in de keten
  • Invloed op gemeenschappen
  • Klanten en eindgebruikers
  • Zakelijk gedrag (al valt deze ook onder Governance)

Je kan je nu al voorbereiden op de CSRD, welke vanaf 2024 in werking treedt voor grote organisaties. Hierover meer in de volgende blog.

Tags: duurzaamheid, Sustainability
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.