Tags: , , , ,

Werknemers moeten weten wat te doen met hun pensioen

Als werkgever heb je de zorgplicht om je werknemers te infomeren over het pensioen. Hoe geef je invulling aan de zorgplicht? Vergelijk het met autorijden, geef kennis van de basis, vermijd hierbij de uitleg van de techniek en maak gebruik van de kracht van herhaling. Informeer je werknemers regelmatig en bij specifieke situaties met als doel om je werknemer in actie te laten komen.

Pensioencommunicatie is nog te vaak gericht op uitleg. Hoe zit het met je pensioen, maar dat is niet jouw rol als werkgever. Als werkgever heb je de plicht om je werknemers te laten weten wanneer ze in actie moeten komen en wat ze moeten doen. Meer is niet nodig.

Vergelijk het met het rijden van een auto

Wanneer je een auto hebt, weet je precies wanneer je in actie moet komen en wat je moet doen. Het meeste heb je geleerd tijdens je rijlessen en door de vele herhaling is het inmiddels een automatisme geworden. En de dingen die je niet goed weet, omdat ze niet vaak voorkomen, zoek je op in het instructieboekje.

Hoe precies de techniek van je auto werkt is je niet uitgelegd. Het is ook geen relevante informatie. Het voegt niets toe.

Begin met de basis

Net als bij het autorijden is het goed om de basis, de meest voorkomende zaken, van pensioen goed uit te leggen en werknemers daarbij stap voor stap mee te nemen.

Herhaling zorgt voor automatisme

Iets wat je moet leren heeft herhaling nodig. Wanneer je gaat studeren op iets, dan zul je binnen 24 uur 70 tot 80% weer vergeten zijn. Na een maand tijd neemt dat toe tot 98%. Herhaling zorgt ervoor dat mensen beter en meer onthouden.

Alles is gericht op wat te doen

Alle informatie die je aan werknemers verstrekt, moet gericht zijn op een actie. Als een werknemer in actie moet komen, dan moet je de werknemer informeren. En daarbij aangeven waar de werknemer moet zijn en wat die moet doen.

Generiek en specifiek

Een deel van de informatie is generiek. Dit kan dus met alle werknemers worden gedeeld via nieuwsbrieven, intranet of soms zelfs een presentatie. Daarnaast moet er ook in specifieke situaties worden gecommuniceerd, zoals bij indienst- of uitdiensttreding of bij diverse vormen van verlof, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Zorg voor een instructieboekje

Ik denk niet dat je werknemers zelf een instructieboekje moet gaan geven. Dat boekje belandt in een la en komt er denk ik niet meer uit. Maar als werkgever is het zeker aan te raden een instructieboekje te hebben om je werknemers te informeren en in actie te zetten. Let wel op dat het instructieboekje dat je aanschaft wel past bij het ‘model’ pensioenregeling dat jullie hebben!

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE