Tags: , , ,

Workations: een boost voor werkgeluk, en jouw organisatie

De trend om meer remote te werken is in een sneltreinvaart omhoog gegaan sinds de pandemie. We hebben allemaal bewezen dat we prima een tijdje zonder kantoor kunnen. Een workation hoeft niet gelijk een half jaar in Bali te zijn, ook een weekje naar een mooi land in Europa is al fijn. We kunnen goed online samenwerken en zijn thuis in de nodige digitale technologie. Een laptop en een veilige internetverbinding en je bent good to go voor een workation. Het is de ideale combinatie van work en vacation.

Zeker in de Nederlandse winter is dit vaak een bestemming in het zonnetje, bijvoorbeeld in Spanje, maar het kan ook in ons eigen land zijn. Even van omgeving veranderen is al fijn. Een nieuwe plek biedt vaak rust en inspiratie. Vandaag de dag zie je dat werknemers verwachten dat je “af en toe” thuis kan werken, hybride, remote en alles daar tussenin. Als jij als werkgever de war for talent wilt winnen, is bovenstaande de norm.

Wat levert een workation je op?

De vraag waar iedere HR manager, directeur en teamlead antwoord op wil hebben is: wat levert een workation mijn personeel en mijn bedrijf op? Het antwoord is: werkgeluk! Zowel op persoonlijk level als op bedrijfsniveau. De toegevoegde waarde van een workation is groot: een energieboost, change of scenery, een unieke ervaring, vrijheid, flexibiliteit en teambuilding.

Een workation kan daarnaast een mooie gelegenheid zijn om even uit te zoomen, aan een specifiek project te werken of nieuwe inzichten te krijgen. Ook is het een mooi moment om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Een andere omgeving is daar de ideale plek voor.

Een succesvolle workation voorbereiden

Voor een succesvolle workation zijn een aantal zaken van belang. Je blijft gewoon je werk doen, maar dan vanaf een andere plek. In je vrije tijd kun je op pad en genieten van je workation. Het is daarom the best of both worlds. Wil jij of iemand uit je team op workation, volg dan deze 8 stappen om te zorgen voor een geslaagde workation:

1. Geschikte periode voor de workation
Beden wanneer een geschikte periode is om op workation te gaan. Voorkom dat iemand cruciale face to face meetings of events mist. Vlak voor een grote deadline is ook geen ideaal moment.

2. Je reisgezelschap
Je kunt alleen op workation gaan, of samen met collega’s, vrienden of zelfs met onbekenden in een groepsworkation. Het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt. Je kunt er als bedrijf ook voor kiezen om met (een deel van) je team te gaan, wat enorm goed is voor de teambuilding en verbinding.

3. Gesprek met je werkgever
Maak met je leidinggevende goede afspraken en spreek verwachtingen naar elkaar uit. Een medewerker moet aangeven welke behoeften er zijn, een werkgever moet duidelijk zijn over de mogelijkheden en regels.

4. Je bestemming bepalen
Een hutje in de jungle is uitgesloten, maar verder is er veel mogelijk. Ga het liefst niet te veel rondreizen, daarmee verlies je veel tijd en energie. Minimaliseer tijdsverschil, of maak goede afspraken over werktijden. Samenwerken met je collega’s in verschillende tijdzones is een uitdaging.

5. Je werkweek voorbereiden
Plan hoe je werkweek eruit komt te zien. Bepaald het aantal uren dat je werkt en of je extra vrij wil nemen. Zorg dat je bij belangrijke meetings in een rustige werkruimte zit.

6. Een geschikte werkplek zoeken
Zorg voor een veilige en stabiele internetverbinding en een rustige werkomgeving. Openbare wifi is uit den boze. Doe vooraf je huiswerk voor een goede, liefst ergonomische werkplek.

7. Je (werk)tas inpakken
Denk naast je laptop, telefoon en opladers, ook aan een powerbank, koptelefoon/oortjes, goede laptoptas en kabeltjes voor een 2e scherm of vaste internetlijn. Zorg ook voor een gepaste werkoutfit als je meetings hebt.

8. Boek bij een professionele organisatie
Zeker als je met je bedrijf of je team op workation gaat, wil je dat dit soepel verloopt. Je wilt een geschikte locatie, fijne accommodatie, goede wifi en de leukste groepsactiviteiten.

Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE