Tags: effectief werken, leren, motivatie

Zo kan jij de leermotivatie van je medewerkers verhogen

Kennis ontwikkelt zich ontzettend snel en het is belangrijk dat medewerkers up-to-date blijven en de juiste vaardigheden leren om bij te blijven. In dit artikel krijg je tips om de juiste leermotivatie aan te wakkeren.

Vandaag de dag wil je dat je medewerkers zichzelf blijven ontwikkelen. Maar je ziet vaak dat medewerkers dit achterwege laten. Dus hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich gaan ontwikkelen?

De juiste manier van leren

Hoe kun je werknemers nog motiveren trainingen te volgen? Om ze nieuwe dingen te laten leren zodat ze productiever, creatiever of innovatiever worden? Allereerst door leren niet meer te zien als het doel, maar het middel. Het doel zou moeten zijn: mensen beter laten presteren. Medewerkers hebben eigen doelstellingen. Hoe gaan ze die bereiken?

Denk bijvoorbeeld aan de cursus Excel die je ooit hebt gevolgd. Gemotiveerd stapte je in de auto op weg naar het cursuscentrum. Eindelijk ging je leren hoe je met ingewikkelde draaitabellen werkt. In de klas met twaalf cursisten kreeg je echter uitleg over rijen, kolommen en cellen. Pas in de middag kwamen de draaitabellen aan bod; veel tijd verloren.

We weten nu dat effectief leren op een andere manier gaat, namelijk online. Leer wat je nodig hebt én wanneer je het nodig hebt. Want als je een draaitabelfilter in Excel moet maken, bekijk je gewoon op dat moment een online instructievideo.

Faciliteer online trainingen

Medewerkers moeten weten waar ze heen moeten als ze iets nieuws willen leren. Om het ze makkelijker te maken, moet je ervoor zorgen dat er online leeraanbod beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld met een online leerplatform. Willen ze een nieuwe vaardigheid leren? Dan hoeven ze niet lang na te denken, maar gaan ze naar het leerplatform om meteen een training volgen. Zo zorg je voor efficiënte kennisdeling.

Bij online opleider SkillsTown kun je je eigen leerplatform personaliseren voor jouw organisatie. Met 1000+ online trainingen vinden jouw medewerkers altijd trainingen die bij ze passen. Met verschillende leervormen kunnen ze ook nog eens kiezen welke manier van leren het beste bij hen past. Op deze manier kreeg ook BeterBed hun medewerkers aan het leren.

Faciliteren is niet genoeg

Probleem opgelost zou je denken. Medewerkers hebben aanbod aan online trainingen en ze kunnen aan de slag. Dit werkt wellicht voor een deel van de medewerkers, maar niet voor iedereen. Zo merkte SkillsTown dat slechts 15 tot 25 procent van de werknemers uit eigen initiatief blijft trainen en ontwikkelen. 40 tot 60 procent van de werknemers kijkt in het begin even wat er te halen valt. Maar zodra de manager geen vinger meer aan de pols houdt, haken ze alsnog af.

Alleen een online leerplatform faciliteren is dus niet voldoende. Maar met de goede aanpak krijg je minstens 80 procent van de medewerkers gemotiveerd om te leren. Hoe? Door online leren deel uit te laten maken van het organisatiebeleid.

Word een lerende organisatie

Hier zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om een lerende organisatie te worden:

  • Geef het goede voorbeeld. Zorg dat leidinggevenden met hun medewerkers over hun ontwikkeling praten en laten zien welke trainingen ze kunnen volgen om ze te helpen met het behalen van hun doelen.
  • Maak tijd vrij voor werknemers. Twee derde van het personeel komt niet snel in de activiteitstand vanwege tijdgebrek. Maak duidelijke afspraken over wanneer medewerkers mogen werken aan hun ontwikkeling.
  • Deel ervaringen. Veel organisaties hebben een eigen netwerk of interne nieuwsbrief. Dit is een mooi platform om collega’s hun eigen ervaringen en trainingstips te laten delen. Zo kunnen ze elkaar motiveren.
  • Start met het inzetten van kwartaalthema’s. Door elk kwartaal een ander ontwikkelingsthema in de spotlight te zetten, motiveer je je medewerkers nog meer.
  • Werf de juiste mensen. Maak zelfontwikkeling een onderwerp tijdens sollicitatiegesprekken en pijl of ze zich graag willen ontwikkelen. Dit is een goede eigenschap om te hebben. Vertel ook over de ontwikkelingsmogelijkheden van je organisatie.

Vind de motivatiestand

Het is belangrijk om leren leuk te maken. Want als iets niet leuk is, leer je ook minder. Zo krijgen sommige kinderen de hoofdsteden van Europese landen maar niet in hun hoofd gestampt, maar weten ze wel van 2.000 Pokémon-kaarten exact hoeveel kracht elk poppetje heeft. Dat heeft alles te maken met motivatie. Zorg dat de training aansluit op de interesse van je medewerkers of de manier van leren motiverend is. Zo kun je bij trainingen gamificatie of een ander competitie-element toevoegen.

Wil jij medewerkers in de leerstand krijgen? Ontdek alle mogelijkheden van het online leerplatform van SkillsTown en vraag een gratis demo aan.

Tags: effectief werken, leren, motivatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.