Tags: OAZ, premie, sociale zekerheid, Whk

Antwoord op de 5 meestgestelde vragen over de Whk (Werkhervattingskas)

Begin december valt hij weer op de mat van de werkgever, de premiebrief voor de Whk-premie van 2022. Bij één op de drie vastgestelde premies zien wij fouten voorkomen, hoe voorkom je dit? We geven je graag antwoord op de 5 meest gestelde vragen over de Whk.

Begin december van elk kalenderjaar ontvang je als werkgever van de Belastingdienst de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk), waarin de Whk-premie voor het volgende jaar is opgenomen. In dit artikel vind je antwoord op de vijf meestgestelde vragen over de Whk. De premie is onder andere gebaseerd op het totaalbedrag aan uitkeringen dat in het verleden is uitgekeerd aan de uitkeringsgerechtigden verbonden aan jouw organisatie. Ook wordt de totale loonsom van je organisatie meegenomen in de berekening. 

In de praktijk blijkt de Whk-beschikking lang niet altijd juist te zijn. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen, zoals een onterecht toegekende uitkering of een onjuiste loonsom. Het is van belang de beschikking goed te controleren, om te voorkomen dat je premie onterecht te hoog uitvalt. Het controleren van de beschikking lijkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk een tijdrovende en foutgevoelige klus te zijn. Om te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt, geven wij antwoord op de meestgestelde vragen rondom de Whk.

Wat zijn de meest gemaakte fouten in de Whk beschikking?

De meest gemaakte fouten van de Belastingdienst en het UWV zijn een onterecht doorbelaste uitkering, een te hoog doorbelaste uitkering of een te lang doorbelaste uitkering.

Welk onderscheid maakt de Belastingdienst op basis van de loonsom?

Er zijn drie categorieën. Een kleine werkgever, die heeft een loonsom tot 882.500,- euro. Tussen de 882.500,- en 3.460.000,- euro vallen de middelgrote werkgevers, boven de 3.460.000,- euro ben je een grote werkgever. Kleine werkgevers betalen een vaste sectorpremie, middelgrote werkgevers betalen een deel sectorpremie en een deel individuele premie. Grote werkgevers betalen enkel individuele premie. 

Uit welke delen bestaat de Whk-premie?

De Whk premie bestaat uit de gedifferentieerde premie WGA-totaal en de gedifferentieerde premie ZW-flex.

Hoe lang mag een WGA-uitkering worden doorbelast?

Volgens de wetgeving is een werkgever maximaal 10 jaar verantwoordelijk voor de financiële lasten van een WGA uitkering. Wanneer een (ex-)medewerker voor het einde van de 10 jaar de AOW gerechtigde leeftijd behaald stopt de doorbelasting ook. Ook wordt de doorbelasting gestopt indien de uitkering wordt beëindigd omdat de WGA uitkering wordt omgezet naar een IVA uitkering.

Hoe wordt de Whk-premie berekend?

De Whk-premie wordt berekend op basis van het totaal aan uitkeringen dat wordt toegerekend aan de werkgever. De berekening is gebaseerd op gegevens uit het verleden. 

Heb je hulp nodig bij de controle van je Whk-beschikking?

OAZ  heeft een vast team van HR specialisten die zorgen dat je altijd verzekerd bent van een juiste beschikking en een zo laag mogelijke schadelast. Deze ondersteuning wordt volledig aangeboden op basis van no-cure-no-pay. Ben je benieuwd of dit voor jouw organisatie zinvol is? Neem dan contact op met Alex Veldkamp via [email protected] of bel direct 088 5600 700.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: OAZ, premie, sociale zekerheid, Whk
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.