Tags: , , , , ,

Re-integreren post Covid; hoe nu verder?

Na de intens zware Covid periode proberen organisaties en medewerkers hun draai weer te vinden. Dit is een flinke opgave voor alle branches. Binnen de zorg hebben organisaties te maken met patiënten achterstanden en grote personele problemen. Het kabinet komt met een ondersteuningsregeling voor het re-integreren bij deze organisaties.

Na de intens zware Covid periode proberen organisaties en medewerkers hun draai weer te vinden. Dit is een flinke opgave voor alle branches. Binnen de zorg hebben organisaties te maken met patiënten achterstanden en grote personele problemen. Het kabinet komt met een ondersteuningsregeling voor het re-integreren bij deze organisaties.

Grote vraag naar zorg

In de zorg was de druk voor medewerkers de afgelopen periode erg hoog. De vraag naar zorg was groot en zorgmedewerkers hebben in de beginperiode van de pandemie de grootste risico’s gelopen in het directe contact met besmette patiënten. Er was aanvankelijk nog te weinig kennis over hoe ze tegen het coronavirus beschermd konden worden, dit resulteerde in uitval van veel medewerkers. 

Zorg voor de zorg

Zorgorganisaties hebben in deze periode, naast de personele problemen, ook te maken gekregen met oplopende achterstanden. Door deze druk is het aannemelijk dat werkgevers minder aandacht hebben kunnen besteden aan de gewenste re-integratie van hun zieke medewerkers. Hierom wil het kabinet een tijdelijke ondersteuning bieden aan zorgwerkgevers, waarmee zij hun langdurig zieke medewerkers nog minimaal zes maanden langer in dienst kunnen houden. Zo kunnen de werkgever en de medewerker werken aan herstel en re-integratie en blijft de medewerker verbonden aan de zorg.

Re-integreren doe je samen

De tijdelijke ondersteuning sluit aan op de bestaande regelingen omtrent arbeidsongeschiktheid. De werkgever en de medewerker maken samen afspraken over het re-integratieproces. Ze doen ook samen een aanvraag bij het UWV voor deze vrijwillige verlenging van de doorbetalingsperiode om zo de zieke medewerker verlengd in dienst te kunnen houden. De voorwaarde in deze samenwerking is wel dat het contract voor minimaal zes maanden verlengd wordt, ook moet de medewerker minimaal het loon blijven ontvangen zoals dit het tweede ziektejaar was. 

Regelingen buiten de zorgbranche

Ook buiten de zorgbranche hebben veel organisaties te kampen met personeelstekorten en stijgend verzuim. Om voldoende aandacht te kunnen besteden aan re-integratietrajecten van medewerkers bieden diverse regelingen soelaas. Hieronder vallen onder andere:

  • No-risk: de no-riskregeling biedt een financiële tegemoetkoming in de loondoorbetalingskosten bij ziekte van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. 
  • Compensatie transitievergoeding: wanneer je afscheid neemt van een medewerker is een transitievergoeding verplicht. Wordt een arbeidsovereenkomst na langdurig ziekteverzuim beëindigd? Ook dan geldt deze verplichting. Echter, omdat de ziektekosten ook na einde dienstverband aan de werkgever worden doorberekend, maak je aanspraak op een compensatie transitievergoeding

Omgaan met langdurig zieke medewerkers is immer een complex proces. Dit geldt voor de zorg, maar ook voor andere branches. Wanneer je vragen hebt omtrent re-integratie van medewerkers of de financiële aspecten van een langdurig zieke medewerker, kan OAZ met je kijken of er interessante tegemoetkomingen zijn voor jouw organisatie. Je kunt hiervoor contact opnemen met OAZ via [email protected] of direct bellen met 088 5600 700.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: , , , , ,
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE