Tags: duurzame inzetbaarheid, MDIEU, OAZ, subsidie

Tips en tricks voor een toekomstgericht beleid door duurzame inzetbaarheid

Veel werkgevers zijn bezig om duurzame inzetbaarheid een vanzelfsprekend onderdeel te maken van hun organisatie. De grootste achterliggende motivatie is om zoveel mogelijk medewerkers gezond werkend de pensioengerechtigde leeftijd te laten bereiken.

In 2021 introduceerde het ministerie van SZW de Maatwerkregel Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden, de MDIEU. Met de MDIEU ondersteunt het kabinet sectoren en bedrijven die investeren in duurzame inzetbaarheid. Ook biedt de regeling subsidie voor uitkeringen aan medewerkers die vervroegd uittreden, door bijvoorbeeld de zwaarte van het werk. Voor 2024 is een budget beschikbaar gesteld van 200 miljoen euro, verdeeld over twee tijdvakken. Het eerste tijdvak is reeds gesloten, het tweede tijdvak opent september 2024.

Thema’s waar je de subsidiegelden uit de MDIEU voor kan gebruiken, zijn bijvoorbeeld gezond, veilig en vitaal werken, goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap, een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit, bewustwording en eigen regie van werkenden op hun loopbaan. Om aanspraak te maken op een tegemoetkoming uit de MDIEU, zijn er een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

  • Het drempelbedrag voor de aanvraag is €150.000-
  • De kosten voor duurzame inzetbaarheid zijn maximaal 50% subsidiabel, dit maakt het minimale subsidiebedrag €75.000,-
  • Het is niet toegestaan om de subsidie met andere subsidies te combineren
  • De kosten voor een bedrijfsscan en accountant zijn 100% subsidiabel
  • De aanvraag gaat volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’
  • Een subsidieaanvraag voor Eerder Uittreden dient altijd gecombineerd te worden met een investering in Duurzame Inzetbaarheid

Ga je aan de slag met het aanvragen van MDIEU? Hou dan rekening met de volgende zaken, om de meest gemaakte fouten in een subsidieaanvraag te voorkomen.

Tip 1: Houd de tijdlijn in de gaten

Het eerste aanvraagtijdvak was binnen een uur overvraagd. Dit geeft aan hoe interessant deze regeling is. Als je aanspraak wilt maken op een tegemoetkoming, is het verstandig om er bij het openen op 2 september echt klaar voor te zitten. Met alle benodigde gegevens bij de hand.

Tip 2: Combineren is wijs

Als je verschillende subsidiabele activiteiten hebt die aan elkaar gelinkt kunnen worden, maak hier een gecombineerd project van. Als je de subsidie toegewezen krijgt, zal je elk project moeten verantwoorden. Een enkel project verantwoorden is prettiger dan meerdere losse activiteiten.

Tip 3: Geen subsidie voor verletkosten

Denk eraan dat MDIEU niet tegemoetkomt in verletkosten aan medewerkers die deelnemen aan een opleiding of training. Als deze kosten wel in de aanvraag worden meegenomen, kan de aanvraag hierop worden afgewezen.

Wil je meer weten over de tijdelijke regeling MDIEU en de bijbehorende voorwaarden? Download dan hier het MDIEU magazine. Zoek je ondersteuning bij je aanvraag? Neem dan contact op met de HR specialisten van OAZ via 088 5600 700 of mail naar [email protected].

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Tags: duurzame inzetbaarheid, MDIEU, OAZ, subsidie
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.