Tags: , , , ,

Podcast Juridisch Geneuzel: Regeerakkoord

In deze special schuift topambtenaar Hans Borstlap de gehele aflevering aan om het te hebben over het regeerakkoord, in het bijzonder de arbeidsmarkt. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe minister van SZW?

Interview met Hans Borstlap over (de toekomst van) de arbeidsmarkt

In deze special schuift topambtenaar Hans Borstlap de gehele aflevering aan om het te hebben over het regeerakkoord, in het bijzonder de arbeidsmarkt. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe minister van SZW? Wat zijn de plannen om het gat tussen vast en flex te verkleinen? Gaat dit werken? Is de stapsgewijze verhoging van het minimumloon (te) karig of is dat te kort door de bocht? Hoe zit het met de kwalificatieproblematiek? Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen wel de beste keuze? Waarom is de loondoorbetaling bij ziekte nog steeds twee jaar? Gaan we eindelijk leven lang ontwikkelen? Waar halen we de mensen vandaan om al het werk uit te voeren? En kunnen we werkloosheid niet gewoon afschaffen?

Podcast is beschikbaar voor Leden

Nog geen lid? Registreer geheel vrijblijvend.

Al een account? Log hier in.

Beluister de Podcast van: Hidde Bruinsma | Niels van der Neut

Warming-up

Na de langste formatie ooit werd halverwege december 2021 het regeerakkoord gepresenteerd: ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. Hidde Bruinsma en Niels van der Neut bespreken met topambtenaar Hans Borstlap (jarenlang werkzaam geweest op de ministeries van SZW en OCW, lid geweest van de Raad van State en recentelijk voorzitter van de Commissie Regulering van Werk, ook wel bekend onder de naam Commissie-Borstlap) de plannen die in het regeerakkoord staan, in het bijzonder de plannen uit de paragraaf met als titel ‘Arbeidsmarkt en inkomen’. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe minister van SZW? En wat is eigenlijk het probleem van de huidige arbeidsmarkt?

Arbeidsmarkt: de inhoud op hoofdlijnen

‘’We moeten in Nederland de bakens verzetten’’, zo luidde alarmerend het advies van de Commissie-Borstlap begin 2020. In juni 2021 kwam daar het SER MLT-advies bij: ‘’Er is ambitie en tijd nodig om de arbeidsmarkt van morgen te realiseren.’’ Deze twee adviezen vormen de leidraad voor hoe de inrichting van de arbeidsmarkt van de toekomst eruit komt te zien, zo is te lezen in het regeerakkoord. Achtereenvolgens wordt in deze aflevering – hier en daar kritisch – besproken welke plannen op hoofdlijnen zijn gemaakt ten aanzien van de arbeidsmarkt en of deze plannen kunnen gaan werken. Ook wordt ingegaan op welke plannen juist (gek genoeg) ontbreken. Onderwerpen waaraan kan worden gedacht, zijn: het gat tussen vast en flex verkleinen, de (beperkte) verhoging van het minimumloon, de kwalificatieproblematiek, de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, de zelfstandigenaftrek, om- en bijscholing, leven lang ontwikkelen, kinderopvang, (de uitdagingen van) krapte op de arbeidsmarkt en (het afschaffen van) werkloosheid.

De afleveringen van de podcast Juridisch Geneuzel zijn te beluisteren via alle podcastkanalen, waaronder Spotify en Apple. 

Tags: , , , ,
Ook Interessante Podcast

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Bekijk het HRcommunity Festival magazine hier!

HRtop100 Sponsor Headfirst Group

HRtop100 Sponsor Headfirst Group

Upload content hier!

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

HR Manager – OPRA Turbines

Boek

Superkrachten - Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken -

Superkrachten – Creëer eigenaarschap en laat je organisatie werken

Kalender

Word een Online Learning Expert | SkillsTown

Whitepaper

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet

Denk hieraan als jouw bedrijf meerdere uitzenders inzet