Deelnemers aan management leergangen definiëren ‘organisatie’ meestal als: een sociaal verband binnen structuurelementen om organisatiedoelen te realiseren. Omvatten die drie elementen ook de alledaagse organisatie werkelijkheid? De organisatie als één uniform sociaal verband of bestaat zij uit subculturen? Waarom meestal alleen financiële doelen? Waarom structuurelementen? Organisatie zó definiëren veronderstelt dat alles en iedereen gaat voor financiële doelen. Eén sociaal verband in evenwicht, zonder verstoringen; harmonieus en homogeen.

Deze whitepaper onderzoekt hoe je als HR duurzaam kunt zijn en blijven.

Verder lezen? Download de whitepaper hieronder:

Gepost door Peter Van den Boom

zie www.boomtrainingandconsultancy.nl

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.