Tuurlijk, je hebt de juiste intentie. Jij discrimineert niet… maar weet je dat heel zeker? Onze vooroordelen zitten namelijk diep verankerd. Je hebt geen kwade wil, maar desondanks maak je je misschien toch schuldig aan zwangerschapsdiscriminatie. Zonder het te weten. Lees verder om erachter te komen.

Genderneutraal

Genderneutraal opvoeden is een nieuwe trend, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen meisjes en jongens. Minder roze en blauw; meer groen en geel. Met de gedachte dat opvoeding , speelgoed en de manier waarop we naar gender kijken enorm bepalend zijn in alles wat we doen. De BBC deed dit prachtige experiment en liet zien hoe we geleid worden door onze ideeën over ‘jongen’ of ‘meisje’.

Meer neutraal, minder discriminatie?

Op de werkvloer werken die vooroordelen exact hetzelfde als op het schoolplein. En dat leidt vaak tot zwangerschapsdiscriminatie. Volgens het College voor de Rechten van de Mens heeft 43% van de werkende moeders een vorm van zwangerschapsdiscriminatie ervaren. Soms heel duidelijk: ‘Je bent zwanger, daarom nemen we je niet aan.’ Soms proberen organisaties er iets anders van te maken: ‘Het gaat economisch slecht, daarom verlengen we je contract niet.’ Terwijl een man met dezelfde werkzaamheden een week erna een vast contract krijgt. Het overkwam Suzanne. Zij vertelt haar verhaal in mijn boek Spuug op je blouse. En het erge? Het overkwam haar twee keer.

Mag dat?

Soms is discriminatie subtieler. Vrouwen die gevraagd worden of ze een kinderwens hebben tijdens een sollicitatie bijvoorbeeld of die geen bonus krijgen vanwege hun verlof. Lease-auto’s die onterecht ingeleverd moeten worden, negatieve reacties van collega’s die extra werk moeten opvangen. Allemaal tegen de regels, maar het gebeurt veel en vaak.

Consequenties

De regels zijn er om eerlijkheid op de werkvloer te bevorderen en om het welzijn van zwangere vrouwen en kersverse moeders te bevorderen. In mijn ogen nog onvoldoende, maar dat is een andere discussie. Het vervelende is er zelden consequenties volgen wanneer organisaties zich niet aan de regels houden. Men haalt de schouders op en gaat verder met de orde van de dag. Officieel is er toezicht, maar dit wordt nauwelijks gehandhaafd of ingeroepen. Zwangere vrouwen en moeders met kleine kinderen hebben vaak andere zorgen aan hun hoofd en gaan het gevecht niet aan. Met vertrek, burn-outs en veel negatieve energie tot gevolg. Daarom is het zo belangrijk dat HR professionals het goede voorbeeld geven en hun plichten kennen. Want ook als je de beste intenties hebt, kan het een blinde vlek zijn.

Hoe voorkom je zwangerschapsdiscriminatie?

1. Een inkopper; weet wat zwangerschapsdiscriminatie is.

Wist je dat een zwangere vrouw tijdens een sollicitatie niet mag afwijzen, zelfs wanneer zij de baan tijdens haar zwangerschap niet kan uitvoeren? Voorbeeld: Een zwangere vrouw solliciteert naar een laboratorium-baan. Ze moet daarvoor met stoffen werken die schadelijk zijn voor haar ongeboren kind. Dat betekent dat ze de komende maanden dat werk niet kan uitvoeren. Toch mag je haar daarom niet afwijzen. Haar afwijzen is discriminatie.

2. Weet wat je plichten zijn als werkgever.

Een zwangere vrouw voelt zich al snel een zeur (LINK NAAR mijn vorige blog) en wil de organisatie niet tot last zijn. Dus die zul je niet snel horen. Maar in de wet is een hoop geregeld. Als werkgever ben je verplicht iedere zwangere vrouw voor te lichten. En in sommige gevallen al voordat een vrouw zwanger is.

3. Weet wat de rechten zijn van een zwangere vrouw en kersverse moeder.

Zwangere vrouwen en kersverse moeders hebben recht op meer pauze en een rustruimte. Iedere zwangere werknemer mag een preventief gesprek met een bedrijfsarts inplannen. Moeders die terugkeren na hun verlof, hebben recht op een kolfruimte, kolftijd en ouderschapsverlof

4. Denk aan de lange termijn.

Als werkgever kan het vervelend zijn wanneer een werknemer tijdelijk minder werk kan verrichten en minimaal 16 weken met verlof is. Toch loont het de moeite om je zwangere vrouwen of kersverse moeders niet af te serveren. Je wilt het kind niet met het badwater weggooien. Je wilt diversiteit in je organisatie en meer en meer onderzoek toont aan dat moeders de meest effectieve werknemers zijn. Dankzij het moederschap leren ze (beter) prioriteren, worden de vrouwen (nog) empathischer en vaak betere leidinggevende. Denk dus aan de langere termijn. Want alles is een fase.

Kijk ook op www.babyenbaan.nl voor meer info.

Gepost door Ina Heijnen

Ina is organisatiewetenschapper, Birthlight yogadocent en noemt zichzelf bedrijfsdoula. Ze ondersteunt vrouwen bij het maken van keuzes die bijdragen aan hun welzijn op het werk en daarbuiten. Over de combinatie zwangerschap, moederschap en werk schreef ze Spuug op je blouse. Het boek bevat ervaringsverhalen, tips van experts en dossiers over fysieke klachten en rechten op het werk. Een aanrader voor iedereen die werkt met zwangere vrouwen en kersverse moeders. Meer info op www.spuugopjeblouse.nl.

Laat een opmerking achter.