Tags: coronacrisis, loonsverhoging

Minder sprake van loonbevriezing nu optimisme toeneemt

Amsterdam, 10 december 2020 â€” Werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven zullen in 2021 een gemiddelde loonsverhoging van 2,5% ontvangen blijkt uit salarisonderzoek van Willis Towers Watson, het Salary Budget Planning Report. Dit is een voorzichtige verbetering ten opzichte van de 2,1% die eerder dit jaar werd gegeven.

De wereldwijde pandemie dwong veel bedrijven om hun geplande loonsverhogingen eerder dit jaar naar beneden bij te stellen, lonen te bevriezen en andere financiële maatregelen te nemen om te kunnen overleven.

Een ander teken van optimisme dat uit het onderzoek blijkt is dat het aantal Nederlandse bedrijven dat de salarissen bevriest naar verwachting sterk zal dalen in 2021. Dit jaar bevroor vier op de tien (40%) bedrijven de lonen, maar dit zal naar verwachting dalen tot ongeveer een op de zeven (15%) bedrijven in 2021.

Na een moeilijk jaar voor werkgevers en werknemers“ met lockdowns, kwesties rondom veiligheid, thuiswerken en dalende inkomsten“ vinden veel werkgevers manieren om met de crisis om te gaan, hun bedrijf te leiden en hun werknemers te helpen met een meer gerichte werk- en beloningsstrategie. Veel bedrijven kijken met voorzichtig optimisme naar 2021, wat tot uiting komt in iets meer ruimte voor loonsverhogingen dan we dit jaar zagen, aldus Angel Hoover, Head of Willis Towers Watson Benelux.

Hetzelfde geldt voor de rest van West-Europa: de meeste organisaties in de grote economieën verwachten in 2021 hogere loonsverhogingen dan dit jaar. De grootste stijgingen worden verwacht in Duitsland en het VK (2,4%), gevolgd door Italië (2,1%), Frankrijk en Spanje (2%).

Het Salary Budget Planning Report van Willis Towers Watson onderzoekt de loonruimte bij bedrijven. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de loonstijgingen in 2021 per bedrijfstak zullen variëren, wat een weerspiegeling is van hun verschillende pandemie-ervaringen en herstelplannen.

In Nederland zijn de minst optimistische bedrijfstakken als het gaat om salarisverwachtingen Energie en natuurlijke hulpbronnen en Consumentenproducten, die beide een gemiddelde loonstijging van 2,2% voorspellen in 2021, gevolgd door Financiële dienstverlening en Automotive (2,3%). De drie belangrijkste bedrijfstakken die een meer genereuze stijging verwachten zijn: Retail en Farmacie en gezondheidswetenschappen (beide 2,8%) en High Tech (2,6%).

De impact is niet voor alle bedrijfstakken gelijk en we zien ook verschillen binnen de bedrijfstakken. Veel e-retailers zijn succesvol geweest en kennen hoge loonsverhogingen toe, terwijl meer traditionele retailers zeer weinig of geen verhoging geven. Ook bedrijven in de horeca, recreatie en luchtvaart hebben het zwaar te verduren gehad. De verschillen in de manier waarop bedrijven door de pandemie werden getroffen, worden waarschijnlijk weerspiegeld in de loonstijgingen, zegt Hoover.

In West-Europa en de rest van de wereld doet zich een soortgelijk algemeen beeld van de gemiddelde lonen voor, waarbij de meeste organisaties in grote economieën in 2021 hogere loonsverhogingen verwachten dan in 2020.

West-Europese salarisverhogingen (gemiddeld)
Land 2020 (toegekend) 2021 (budget)
Nederland 2.1 2.5
België 1.3 2.3
VK 2.2 2.4
Duitsland 2.1 2.4
Frankrijk 1.8 2.0
Italië 1.8 2.1
Spanje 2.0 2.0
Wereldwijde salarisverhogingen (gemiddeld)
Land 2020 (toegekend) 2021 (budget)
Verenigde Staten 2.3 2.7
Canada 2.2 2.6
China 4.7 5.4
Japan 1.7 2.0
India 5.9 6.4

Over het onderzoek

Het Salary Budget Planning Report is opgesteld door Willis Towers Watsons Data Services Practice. Het onderzoek is online gehouden in oktober / november 2020 en leverde meer dan 18.000 reacties op in meer dan 130 landen wereldwijd. In Nederland deden 321 bedrijven mee.

Het rapport is een samenvatting van de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van Willis Towers Watson naar de loonontwikkeling bij bedrijven om hen te helpen bij de planning van hun beloningsbeleid.

Over Willis Towers Watson

Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW) is een vooraanstaande wereldwijd opererende consultant, broker en solutions provider die organisaties helpt om risico om te zetten in groeimogelijkheden. Sinds de eerste stappen in 1828 heeft Willis Towers Watson nu 45.000 werknemers in meer dan 140 landen en markten. Wij ontwerpen en leveren oplossingen die risico beheren, arbeidsvoorwaarden optimaliseren, talent laten groeien en kapitaal effectief inzetten om organisaties en medewerkers te beschermen en te versterken. Ons unieke perspectief stelt ons in staat om verbindingen te zien tussen talent, middelen en visie“ de dynamische formule die bedrijfsprestaties verbetert. Together, we unlock potential. Lees meer op willistowerswatson.com.

Tags: coronacrisis, loonsverhoging
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.