Tags: , ,

AOW-leeftijd, vervroegd pensioen: het pensioen is een lappendeken dat veel geld kost

Pensioen was vroeger lekker overzichtelijk. Het pensioen ging in op 65 jaar en op dat moment ging ook de AOW in. In bepaalde sectoren was er een VUT-regeling. Daardoor konden werknemers in die sector eerder stoppen. Eenvoudig en overzichtelijk. Iedereen wist waar die aan toe was. En die duidelijkheid gaf perspectief. En dat is goed voor de moraal van werknemers.

Maar inmiddels is van die duidelijkheid niets meer over. Pensioen is een lappendeken. Duidelijkheid is ver te zoeken en veel werknemers zijn onzeker. En die onzekerheid kan zomaar omslaan in onverschilligheid. Met alle gevolgen van dien.

De AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is dit jaar 66 jaar en 4 maanden, volgend jaar 66 jaar en 7 maanden, 2023 66 jaar en 10 maanden en vanaf 2024 67 jaar. Daarna blijft de leeftijd een aantal jaren 67 jaar. Hoe het vanaf 2027 verder gaat hangt af van de ontwikkeling van de levensverwachting. Worden de gemiddelde Nederlander ouder, dan zal de AOW-leeftijd worden verhoogd. Die verhoging gaat telkens in stapjes van 3 maanden. De toekomstige AOW-leeftijd is dus onzeker.

De pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd is al sinds een aantal jaar 68. De pensioenopbouw (het maximum) is gericht op deze leeftijd. De communicatie (hoeveel pensioen bouw je op en hoeveel krijg je straks) is vaak ook hierop gericht.

Wanneer stoppen werknemers?

Maar de meeste werknemers stoppen met werken op de AOW-leeftijd, of als het kan vaak zelfs iets eerder. Het aantal mensen dat langer doorgaat en op de leeftijd van 68 jaar met pensioen gaat is heel klein.

Lappendeken

Het pensioen van veel werknemers is een lappendeken. In het verleden is pensioen opgebouwd op de leeftijden 60, 62, 65, 67. Die potjes staan er vaak nog en komen tot uitkering op de oorspronkelijke leeftijd. Combineer dat met de huidige, steeds veranderende AOW-leeftijd en de (te ver naar achter liggende) pensioenleeftijd en je hebt een enorme brei aan pensioenen waar geen doorkomen meer aan is.

Verkeerde keuzes

En deze enorme puzzel moet door jullie werknemers worden opgelost. Wij zien veel werknemers die door de enorme wirwar een pensioenen het niet meer begrijpen en keuzes maken die onbegrijpelijk en vaak ook ongunstig zijn. Een groot deel van de werknemers laat pensioenen die zich aandienen gewoon ingaan, zonder precies te beseffen wat gevolgen zijn.

Troebel beeld

Door al die verschillende potjes hebben veel werknemers geen goed beeld op hun exacte pensioensituatie. En dat terwijl een duidelijk en juist beeld heel belangrijk is. Door een helder beeld van je pensioen heb je een duidelijke stip op de horizon. En dat geeft perspectief. Een troebel beeld ontneemt werknemers die zo belangrijke stip op de horizon.

Onduidelijkheid is niet goed voor de moraal van werknemers. Zeker als het gaat om de groep werknemers van 60+. Onduidelijkheid maakt onzeker en vanuit die onzekerheid gaat de focus op het werk voor een deel verloren. En onzekerheid kan omslaan in onverschilligheid. ’’Het zal mijn tijd wel duren’ is een geluid wat wij bij“ helaas best veel“ oudere werknemers horen.

Financiële foto

De oplossing voor dit probleem is echter heel eenvoudig. Biedt je werknemers van 60+ een duidelijk beeld van hun pensioen. Hoe staat de werknemer ervoor en tot wanneer moet de werknemer precies doorwerken. En is dat voltijd of deeltijd? Wanneer je werknemer dat beeld heeft, een duidelijke stip op de horizon, kun jij samen met de werknemer een duidelijk plan opstellen hoe de toekomst van die werknemer binnen jullie bedrijf er uit ziet en wat jullie over en weer van elkaar verwachten de laatste jaren tot het pensioen.

 


De sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Uitval, verminderde productiviteit, vertrekregelingen en regelingen voor vervroegde pensionering. Bijna altijd draaien werkgevers op voor deze kosten. Werkgevers zijn er in toenemende mate voor verantwoordelijk dat werknemers in goede gezondheid en op een productieve manier de pensioendatum halen. Maar hoe doe je dat?

In deze whitepaper een concreet 3-stappenplan waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van pensioenadvies en pensioencoaching.

Op een schaal van 1 tot 5, wat vind je van Workwize?(Vereist)
1 = zeer slecht 5 = fantastisch
Hoe groot acht je de kans dat je het product of de dienst van Workwize in de toekomst gaat gebruiken?(Vereist)
1 = zeer klein 5 = heel groot
Wat vind jij van de presentatie skills van Workwize?(Vereist)
1 = ondermaats 5 = uitstekend
Naam(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE