Tags: , ,

Beste werkgever, er is een storm op komst: de storm van chronische ziektes

Begin juli 2018 publiceerde het CBS cijfers over overgewicht. 14% van de volwassenen heeft ernstig overgewicht en 36% heeft matig overgewicht. Met andere woorden, de helft van alle volwassenen in Nederland kampt met overgewicht. Het RIVM voorspelt dat wanneer deze trend doorzet, werknemers op den duur vaker ziek zijn omdat ze last hebben van één of meerdere chronische ziektes.

De voorspelling

De voorspelling voor 2030 is dat roken de belangrijkste oorzaak wordt van sterfte en ziekte (13.1%), gevolgd door overgewicht (5.2%), te weinig bewegen (3.5%) en ongezonde voeding. Een op de drie Nederlanders beweegt te weinig en dit zal ook in 2030 zo zijn. Naast leefstijl zijn ook de sociale en fysieke omgeving van belang voor het ontstaan van chronische ziektes. Zo dragen ongunstige werkomstandigheden en milieufactoren elk voor 5% tot 6% bij aan ziekteverzuim.

Stress, zittende lifestyle, ongezond en overmatig eten, alcohol- en drugsverslaving en roken zijn de 5 factoren die de primaire oorzaak zijn van het krijgen van een chronische ziekte.

Chronische Ziekte (1).png

Werkgevers spelen een grote rol

De overheid moet meer in actie komen om met een goed beleid de stijging van chronische ziektes tegen te gaan. Maar dit kan zij niet alleen en vraagt indirect hulp van de werkgevers. Werkgevers kunnen namelijk aanspraak maken op een subsidiebijdrage van maximaal 12.500 voor initiatieven rond duurzame inzetbaarheid.

Chronische ziektes zoals hartaandoeningen, beroertes, obesitas, hoge bloeddruk en diabetes kunnen leiden tot hoger verzuim en verminderde werkprestaties. Werkgevers kunnen een goede rol spelen in het voorkomen en bestrijden van deze ziektes.

Onderneem vandaag actie

Ik wil benadrukken dat de dreigende storm van chronische ziektes echt alarmerend is voor de toekomstbestendigheid van jouw organisatie. Het is van groot belang om nu, vandaag stappen te ondernemen om werknemers te helpen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Het gaat hierbij niet alleen om korting op een sportabonnement of het aanbieden van een training, maar bied werknemers een holistische oplossing, genaamd workplace wellness.

Workplace wellness richt zich op de essentiële elementen van de gezondheid van de werknemer. De carrièregezondheid, sociale gezondheid, financiële gezondheid, fysieke gezondheid en community-gezondheid.

Duurzame Inzetbaarheid Manifesto

De overheid probeert op haar manier organisaties te laten zien waarom deze zo snel mogelijk aan de slag moeten gaan met duurzame inzetbaarheid. Zij heeft een manifest opgesteld waaraan 100 toonaangevende bedrijven hebben meegedaan om ervaringen en verhalen te delen over het belang van duurzame inzetbaarheid. Wat mij het meest aanspreekt in het manifest, zijn de volgende quotes van Tex Gunning, CEO van Leaseplan:

Een leider die investeert in menselijke waarden en zijn medewerkers faciliteert om het beste uit zichzelf naar boven te halen, krijgt het economisch rendement er gratis bij. We weten allemaal dat een gelukkige medewerker productiever, creatiever en meer betrokken is: Happy cows give more milk.

Je kunt een bedrijf niet laten groeien, je kan alleen mensen laten groeien die bedrijven doen groeien. Een gezond bedrijf heeft gezonde medewerkers nodig. Een groeiend bedrijf heeft groeiende medewerkers nodig. Een duurzaam productief bedrijf heeft daarom duurzame, productieve medewerkers nodig. Als we het hebben over MVO moeten we veel meer inzetten op het PEOPLE stuk! Het rendement op het geïnvesteerd vermogen van onze mensen, daar gaat het om!

De conclusie van het duurzame inzetbaarheid manifest is dat duurzame inzetbaarheid loont! De cijfers bewijzen dat investeren in duurzame inzetbaarheid winst oplevert. Niet alleen voor bedrijven zelf, maar ook voor de Nederlandse economie.

Organisaties kunnen echt een verschil maken in het voorkomen van chronische ziektes van werknemers. Door hogere verzuimkosten, maar ook door de toenemende war for talent als gevolg van concurrentie en vergrijzing, kan een gezonde organisatie niet meer zonder een workplace wellness beleid.

Hieronder een aantal voorbeelden van wat je als werkgever kan doen:

  1. Vraag wat de werknemers willen op het gebied van workplace wellness;
  2. Bied regelmatig Lunch N Learn’s aan zodat de werknemers tips en trics kunnen krijgen over een gezonde lifestyle;
  3. Organiseer teambuilding challenges zoals wandel- of sport-challenges;
  4. Zorg voor een gezonde werkomgeving;
  5. Bied gezonde snacks en lunches aan.

Actie

Neem actie en laat zien dat je echt om de gezondheid van jouw medewerkers geeft, waardoor zij het beste uit zichzelf kunnen halen om zich in te zetten voor jouw organisatie.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE