Dit zijn de 6 HR-trends voor 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin! Maar welke trends staan ons te wachten op de werkvloer in 2019? De redactie van de HRtop100 sprak voor de tweede editie van de HRagenda met verschillende HR-directeuren over zes trends die ons het komende jaar gaan bezig houden.

Als managers, leiders en HR-professionals een glazen bol zouden hebben, zouden ze stuk voor stuk aan het einde van het jaar zichzelf afvragen: wat staat ons te wachten volgend jaar? Na het spreken van meer dan vijftig HR-directeuren in 2018, heeft de redactie van de HRtop100 gelukkig een aardig beeld over de onderwerpen die 2019 zullen gaan vormen. Met de HRagenda 2019 is het geen koffiedik kijken meer dus. Opvallend is dat we eigenlijk drie hoofdthema’s hebben gesignaleerd: maatwerk, het goede gesprek en de cultuur.

Kortom, het individu staat weer voorop. Waar HR zich lange tijd vooral heeft gericht op het automatiseren van vele handelingen en daardoor juist“ bewust dan wel onbewust“ meer afstand van de mensen in de organisatie nam, gaan we nu weer terug naar die ’’H’ in HR. Mensen. Wat wil de medewerker? Hoe kunnen we hun behoeftes vooropzetten? En belangrijker nog: wat zijn die behoeftes?

Die vragen zijn ook terug te zien in de zes trends waarop het boek is ingedeeld, en vormen de rode draad in de tweede editie.

Trend 1: Werkgeluk
Gelukkige medewerkers zijn productieve medewerkers. Dat komt onomstotelijk naar voren uit verschillende onderzoeken. Maar hoe krijg je nu gelukkige medewerkers? We namen voor deze trend scale-up Vandebron onder de loep; het bedrijf groeit steeds sneller, hoe zorgen ze er nu voor dat ze die allesbepalende en bovenal belangrijke cultuur blijven houden? Lianne Kappert, Head of HR, bij Vandebron nam ons mee in het hele Vandebron-traject. Van gelukkige medewerkers nog vóór ze een stap over je drempel hebben gezet tot net zulke blije medewerkers wanneer ze het pand voorgoed (of juist tijdelijk) verlaten.

Trend 2: Employee Experience
Alles lijkt tegenwoordig een beleving te moeten zijn. Zo ook op de werkvloer. Hoe zorg je nu dat medewerkers de beste beleving óóit hebben in jouw organisatie? Aan welke dingen moet je denken? Aan welke dingen juist níet? HR-directeur Wieneke Goedvolk van Sweco licht de do’s en don’ts toe voor een beleving waar je u tegen zegt.

Trend 3: Beoordelen & Belonen
Moeten we beoordelen afschaffen? Zijn beloningen buitenproportioneel geworden? Het afgelopen jaar hoorden we steeds meer geluiden over hoe we met beoordelen en belonen moeten omgaan. Sommige bedrijven haalden dan ook het nieuws met een nieuw of compleet afgeschaft beoordelingssysteem. HR-directeur Raymond van Snek van Maandag, was een van de eerste die besloot het traditionele systeem overboord te gooien en te kijken wat er dan zou gebeuren. Nu, bijna een jaar later, spraken we hem over wat het betekende voor zijn organisatie én de maatschappij.

Trend 4: Talent – krapte op de arbeidsmarkt?
Talent wordt dankzij de krapte op de arbeidsmarkt zo’n groot onderwerp de komende jaren, dat we er maar liefst twee hoofdstukken aan besteden in deze editie. Want nu het gat tussen vraag en aanbod steeds groter wordt, zullen we er écht iets mee moeten doen. We vroegen Jumbo HR-directeur Alrik Boonstra over hoe zij bij Jumbo toch talenten weten binnen te halen én wat die talenten daarna in hun organisatie kunnen verwachten.

Trend 5: Talent – aantrekken en behouden
Stel: je hebt eindelijk dat talent binnen waar je zo lang op hebt zitten wachten. En nu? Of beter nog: je ziet het potentieel in een bestaande medewerker, maar dat talent komt nog niet helemaal naar boven. HR-directeur (en winnaar van de vakjuryprijs HRtop100 2018) Martine Zeegers van Unilever weet daar raad mee. In de organisatie viert talent namelijk hoogtij. Want in haar ogen heeft iedereen een talent. Alleen is het soms een kwestie van dat talent vinden. Of ze dan voor altijd bij je blijven? Dat is de vraag. Maar misschien moeten we ook met andere ogen naar talent gaan kijken…

Trend 6: Digital
Hoe menselijk is technologie? Kan HR en tech wel naast elkaar bestaan? Gaan robots écht onze banen overnemen? Er bestaat veel discussie over het onderwerp binnen het HR-vakgebied. De een is voor zoveel mogelijk digitalisatie, de ander wil er liever niets van hebben. In welk kamp je ook staat, feit is dat we niet meer zonder technologie kunnen. Dus omarmen lijkt de beste optie. Maar hoe doe je dat zonder de werknemer uit het oog te verliezen? Daarover spraken we HR-directeuren Arne-Christian van der Tang van TomTom en Tjahny Bercx van Leaseplan Nederland, die juist dánkzij technologie beter maatwerk dan ooit kunnen leveren.

 

 

3d fotoBen je benieuwd naar de verhalen van de HR-directeuren over de zes trends? Meer lezen over hoe maatwerk, het gesprek en de cultuur een grotere rol gaan spelen het komende jaar? Bestel de HRagenda 2019: van eenrichtingsverkeer tot dialoog op onze eigen website of via managementboek.

 

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE