Tags: employee experience, organiseren en cultuur, wet- en regelgeving

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers, hoe pak je dat aan?

Voor werkgevers is duurzame inzetbaarheid van medewerkers onderdeel van goed werkgeverschap, het komt immers de functionaliteit van je organisatie ten goede wanneer je medewerkers fit en gezond aan de dag beginnen. Toch is het ook een ongrijpbaar iets, want kan je wel invloed uitoefenen op de gezondheid van je medewerkers? Jazeker, hier zijn diverse tools en innovaties voor in het leven geroepen. Graag zetten we een en ander voor je op een rij.

Goed werkgeverschap

Om (langdurige) uitval van medewerkers tegen te gaan is het noodzakelijk een prettige werkomgeving te creëren. Dit begint al bij de instroom van nieuwe medewerkers. Het maken van een goed inwerkschema valt goed bij nieuwe medewerkers, ook is het raadzaam om korte communicatielijnen te houden. Altijd een vinger aan de pols, om eventuele ongewenste situaties tijdig te constateren en aan te pakken.

De subsidieregeling MDIEU

Begin 2021 heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de subsidieregeling MDIEU geïntroduceerd. MDIEU staat voor Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden en is een financiële tegemoetkoming voor sectoren die investeren in duurzame inzetbaarheid. Over de looptijd van vijf jaar is voor deze subsidie een budget van 964 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het doel van MDIEU is dat na deze vijf jaar, duurzame inzetbaarheid een standaard onderdeel van goed werkgeverschap is.

Een goed voorbeeld van het succesvol toepassen van MDIEU is het samenwerkingsverband StAZ. Verschillende organisaties uit de ziekenhuisbranche voerden een risicoanalyse uit, hierbij kwam duurzame inzetbaarheid als belangrijk thema naar voren. StAZ diende een aanvraag in bij MDIEU middels een activiteitenplan, de samenwerkende organisaties zijn momenteel bezig verschillende DI-projecten uit te rollen.

Duurzame Inzetbaarheid bedrijven

Een belangrijk onderdeel van Duurzame Inzetbaarheid is het vergroten van de motivatie van medewerkers. Mede hierom heeft het Ministerie van SZW het plan opgevat om de regeling MDIEU per september 2023 te verruimen. ‘Gezond en gemotiveerd kunnen werken tot aan je pensioen. Dat wil toch iedereen?’ Niet enkel sectoren, maar ook bedrijven kunnen vanaf september subsidie aanvragen om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren en om medewerkers met zwaar werk eerder te laten stoppen. Ze verlagen hierbij tevens het minimaal aan te vragen bedrag, waardoor het voor kleinere sectoren makkelijker wordt om subsidie aan te vragen. Door bedrijven te betrekken in deze financiële tegemoetkoming, hoopt het ministerie een direct effect te veroorzaken op het welzijn van medewerkers en zo bij te dragen aan Duurzame Inzetbaarheid.

Hulp nodig?

De HR specialisten van OAZ volgen de ontwikkelingen van MDIEU en de uitbreiding voor bedrijven op de voet. Wil je weten of er financiële tegemoetkomingen beschikbaar zijn voor jouw organisatie? OAZ helpt je graag op weg. Neem contact op via [email protected] of bel direct 088 5600 700, onze specialisten staan voor je klaar.

Tags: employee experience, organiseren en cultuur, wet- en regelgeving
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE