Tags: coaching, Scrum en Agile, Werkgeluk

Ga je voor een pen of het schrijven van een liefdesbrief?

Wat is het verschil tussen een project en een product? In mijn werk als Scrum- & Agile coach word ik vaak gevraagd binnen transitietrajecten, talentontwikkelingsprogramma’s en on the job coaching om medewerkers tot bloei te laten komen. Ik vraag deelnemers dan altijd of ze het verschil tussen een product en een project uit kunnen leggen. Het is meestal even stil, vooral als de deelnemers projectleiders en managers zijn. De eerste reactie is vaak dat ze ‘eigenlijk’ hetzelfde zijn. Maar is dat wel zo?

(Deel 3 van een drieluik door Bas van Amersfoort, auteur van De SUPER Product Owner)

Het verschil tussen een product en een project

Dan hou ik een pen in de lucht en vraag: ‘Is dit een product?’ Ja, een pen is een product. Maar waarom eigenlijk? ‘Nou’, krijg ik dan te horen, ‘je kunt ermee schrijven, je kunt hem vasthouden, je kunt hem doorgeven aan iemand anders, etc.’ Daarna vraag ik: ‘Is de beschrijving van de pen, de pen? Is een foto dat? Of het maken van de pen, is dat de pen?’ Allemaal niet.
‘Is de pen een project?’, vraag ik tot slot. Waarop het antwoord steevast luidt: ‘Nee, het project is het proces hoe de pen tot stand komt’. Ah! Waarom wordt dan vooral tijd besteed aan het plaatje, de beschrijving en de planning?

Projecten zijn gedoemd te mislukken

Al jaren circuleert het cijfer dat 70 procent van de projecten in de ICT-wereld mislukt. Of dit nu een mythe is of gebaseerd op onderzoek maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Het is een feit dat ik dagelijks zie hoe projecten vastlopen door verkeerde aanpak, iedereen die op eigen eilandjes werkt, koppen en staarten die niet of verkeerd worden beetgepakt. Teams missen focus en samenwerking, terwijl implementatie in de soep loopt. Dit leidt tot frustratie, stress, wantrouwen en chaos waardoor iedereen uit het oog verliest waar het werkelijk om draait: het product. Herkenbaar?

De valkuil van focussen op het proces

Als het product niet als uitgangspunt wordt genomen, raken projectleiders en teamleden verstrikt in het voltooien van processtappen. Vergaderingen en de voorbereiding ervan eisen overvloedig veel tijd en aandacht op, wat ten koste gaat van de waarde en impact van het product. Het feit dat iemand zegt dat ‘het project’ goed gaat, betekent vaak alleen maar dat het proces soepel verloopt. Het betekent niet dat er daadwerkelijk resultaten worden behaald. Gek toch?

Het gaat om het product, niet om het project

Sterker nog, klanten willen niet eens het product, ze willen wat dat product kan bieden. Een pen op zichzelf heeft geen waarde. Hij wordt waardevol wanneer iemand hem gebruikt om een boodschappenlijstje te maken of beter nog, om een liefdesbrief te schrijven.

De cruciale rol van de Product Owner

In al die jaren waarin ik projecten heb zien stranden en medewerkers zien opbranden, heb ik ook gezien hoe nieuw leven in een team kan worden geblazen. Met principes uit Agile en Scrum kan het anders. De rol van de Product Owner is vaak onderbelicht, terwijl deze juist van cruciaal belang is. De Product Owner is de ogen en oren van de klant, gebruikers en andere stakeholders. Deze rol heeft een veel diepere betekenis dan die van projectleider. Om de rol van de Product Owner in de spotlights te zetten, besloot ik een boek te schrijven: De SUPER Product Owner. Met dit boek kunnen teams stap voor stap producten opleveren waar klanten en stakeholders enthousiast van worden!

Project vastgelopen?

Is de passie in teams binnen jouw organisatie verdwenen en is creativiteit verlamd door eindeloze discussies, onbegrip en uitgestelde beslissingen? Er gloort hoop aan de horizon. Iedereen kan superkrachten ontketenen om projecten weer op de rails te krijgen en producten te creëren die echt impact hebben. Elk team kan leren om SUPER samen te werken. SUPER staat voor Samen Uitstekende Producten Echt Realiseren. Tof toch?

Verspreid de boodschap

Door de focus te verleggen naar het product en samen te werken als een SUPER-team, is het behalen van buitengewone resultaten binnen handbereik en worden er producten gecreëerd die blijvend impact hebben en medewerkers die trots en plezier hebben in hun werk. Start het gesprek met leidinggevenden, projectleiders, programmamanagers, Scrum Masters of HR-medewerkers, want jij en je collega’s zijn de katalysator voor positieve verandering. Wat ga jij als eerste doen?

Tags: coaching, Scrum en Agile, Werkgeluk
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.