Tags: management, ontwikkeling, recruitment

Hoe (ver)bind je talenten?

Visie op de arbeidsmarkt

In de huidige arbeidsmarkt (1 miljoen vacatures) gebeurt alles tegelijk: er is veel werk, veel werk verdwijnt (door robotisering), veel werk komt erbij en veel werk verandert. In De start-up professional. Ondernemen als loopbaanstrategie wordt de start-upmethodiek voor organisaties en jonge professionals uitgewerkt. Naast strategische aspecten wordt in het boek de visie op HR en loopbanen toegelicht door oefeningen en loopbaanadviezen.

Het is de kunst voor organisaties om jonge professionals aan zich te binden. Echter, door de wijzigingen in de arbeidsmarkt is het voor jonge professionals lastig vast te stellen hoe een geschikte loopbaan kan starten. Veel functies veranderen zo snel dat de eigen kennis verouderd is op het moment dat je start.

In De start-up professional wordt inzicht gegeven hoe organisaties zich kunnen positioneren en professionals zich kunnen profileren.

Noodzaak voor wendbaarheid

Organisaties kenmerken zich steeds meer door versnelling van ontwikkelingen, verandering van vaste organisatievormen in netwerkstructuren en steeds minder vaste sjablonen om tot organisatieontwikkeling te komen. Organiseren vereist wendbaar zijn. Dit is een vaardigheid die de kern van de eigen identiteit raakt; zowel van de organisatie als van de professional.

Voor jonge professionals is de kernvraag daarbij hoe je je kunt positioneren op een arbeidsmarkt waar flexibiliteit en ondernemerschap centraal staan. Om die afweging te ondersteunen is de start-upmethodiek uitgewerkt. Door de eigen persoonlijkheid (en niet zozeer de kennis) als uitgangspunt te nemen, wordt invulling gegeven aan een veel wendbaardere positie. Het gaat het om geloven in jezelf, uit je comfortzone stappen en denken en handelen als (startende) ondernemer. Een goede positie op de arbeidsmarkt wordt bereikt door een combinatie van persoonlijke- en ondernemersvaardigheden.

Rol HR

Er is behoefte aan een nieuwe balans tussen controle en loslaten. Dit betekent dat HR moet blijven reflecteren op de eigen rol. De meerwaarde van HR ligt in het steeds weer opnieuw ontdekken en implementeren van die balans. Een methodiek die daarbij past is de start-upmethodiek. Hier gaat het erom dat je om moet kunnen gaan met veranderingen en onzekerheid.

Een langdurige verbinding met organisaties is niet erg waarschijnlijk. Opgedane expertise is slechts beperkt houdbaar, doorontwikkeling is belangrijk. Dat geldt niet alleen voor professionals, maar ook voor organisaties. Nadruk bij loopbaanontwikkeling ligt vooral op gebruik maken van de talenten en het voortdurend ontwikkelen van vaardigheden.

Omdat voortdurend sprake is van omgaan met onzekerheid is wendbaarheid en inzicht in de eigen mogelijkheden zo belangrijk. HR moet daarom in staat zijn een breed instrumentarium in te zetten bij de ontwikkeling van de eigen organisatie, de positionering op de arbeidsmarkt en de ondersteuning van ondernemend gedrag.

Tags: management, ontwikkeling, recruitment
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel
Uit De Thema HRD & Talent development

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.