Tags: bias, Inclusie, onbewuste vooroordelen, virtual reality, VR

Hoe VR onbewuste vooroordelen uitschakelt

Onbewuste vooroordelen, iedereen heeft hier mee te maken. Toekomstgerichte organisaties gebruiken virtual reality steeds vaker om werknemers te leren over hun onbewuste vooroordelen. Dit artikel legt uit hoe dit werkt en welke wetenschap dit ondersteunt.

 

Wat zijn onbewuste vooroordelen precies?

Onbewuste vooroordelen zijn vooroordelen die we allemaal hebben, maar waar we niet van bewust zijn. Bijvoorbeeld als het over afkomst of geslacht gaat, kunnen sommigen van ons onbewust vooroordelen hebben. Of over mensen die neurodivers zijn.

We zijn ons misschien niet bewust van onze eigen vooroordelen omdat ze daarvoor te veel voor de hand liggen. Vooroordelen kunnen echter ongemerkt ons besluitvormingsproces beïnvloeden. Daarom moeten leiders en hun mensen hun eigen onbewuste vooroordelen overwinnen. Anders zullen de vooroordelen interacties met collega’s en klanten beïnvloeden. Veel organisaties geven hun werknemers momenteel training in onbewuste vooroordelen om ervoor te zorgen dat de organisatie voor iedereen eerlijk werkt.

Voor dit artikel is ook een audioversie beschikbaar:

Kan virtual reality onbewuste vooroordelen deactiveren?

Virtual reality stelt ons in staat te voelen hoe het is om iemand anders te zijn. Virtuele omgevingen stellen ons in staat de wereld vanuit een ander perspectief te ervaren. Met VR kun je een levensveranderende ervaring opdoen. De rol die je speelt in virtual reality en de ervaring die je daar opdoet, kan van invloed zijn op je gedrag in de echte wereld.

Daarom gebruik ik virtual reality als onderdeel van de Amplify DEI trainingen. Bovendien werk ik samen met IBIAS VR voor de Amplify Empathy training, een virtual reality trainingsprogramma dat bedoeld is om onbewuste vooroordelen op de werkplek te deactiveren en inclusief (zelf)leiderschap te activeren. In een poging seksisme, racisme, leeftijdsoordelen enzovoort op het werk aan te pakken, gebruikt IBIAS VR virtual reality om werksituaties na te bootsen. Met als resultaat dat de deelnemers de arbeidswereld beter begrijpen vanuit een ander perspectief.

75% van de deelnemers deelde dat ze tijdens de VR training een wake-up call moment had en besefte dat ze niet zo inclusief was als ze dacht.

Werknemers in staat stellen te zien en te voelen hoe onbewuste vooroordelen zich in uiteenlopende situaties vertonen, is een van de hoofddoelen van IBIAS VR. Door dit te ervaren ontwikkelen de werknemers hun eigen strategieën om vooroordelen te deactiveren. Omdat onbewuste vooroordelen geen bewuste keuze zijn, zijn andere trainingsmethoden hier moeilijk op in te richten. In plaats van werknemers te vertellen over onbewuste vooroordelen, is het beter om ze het zelf te laten ervaren. Dit stelt hen in staat om in de spiegel te kijken en hun eigen gedrag te veranderen.

Een langetermijnstrategie om onbewuste vooroordelen te verminderen is cognitief-gedragsmatige training. Het is voor veel organisaties een grote stap om onbewuste vooroordelen aan te pakken, zowel intern als in de presentatie naar hun klanten.

Hoe virtual reality onbewuste vooroordelen uitschakelt

Wat is het wetenschappelijk bewijs voor het effect van virtual reality?

Volgens deskundigen en wetenschappers kan virtual reality een essentiële rol spelen bij cognitieve training en therapie. Virtual reality heeft een aanzienlijke invloed op raciale vooroordelen, zo blijkt uit een studie uit 2018. Volgens de bevindingen van de studie verminderde de vooringenomenheid op grond van de afkomst van deelnemers in een rechtszaalsetting na het spelen van een rol als zwarte avatar in een virtual reality simulatie.

Virtual reality kan ons helpen onze onbewuste vooroordelen te overwinnen door ons de wereld te laten zien door de ogen van iemand die anders is dan wij. Volgens een studie van PwC ontdekten de onderzoekers dat deelnemers met VR minder tijd nodig hebben om te leren, een grotere emotionele band hebben, zich zelfverzekerder voelen, en minder afgeleid worden tijdens de training.

VR biedt de mogelijkheid om iemand in een boeiende omgeving te plaatsen. Er is geen multitasking, mensen zijn geconcentreerd, de ervaring is reëel. Bovendien is virtual reality sneller en impactvoller dan een meer traditionele training, zodat je organisatie tijd en geld kan besparen voor het leren en ontwikkelen van talent.

VR-deelnemers voelden zich 3,75 keer meer emotioneel verbonden met de inhoud dan klassikale deelnemers en 2,3 keer meer dan e-deelnemers.

Conclusie

Virtual reality brengt een revolutie teweeg in het geven van training over onbewuste vooroordelen in organisaties die bereid zijn inclusiever te worden. Met de kracht van virtual reality kunnen werknemers dingen zien vanuit het perspectief van een ander, waardoor vooroordelen waarvan ze niet eens wisten dat ze die hadden, worden gedeactiveerd. Met behulp van virtual reality (VR) is het mogelijk de hersenen op een niet-oordelende en effectieve manier te trainen.

Virtual reality stelt werknemers in staat onbewuste vooroordelen uit de eerste hand te ervaren. Dit helpt mensen om op hun eigen manier onbewuste vooroordelen te deactiveren op de werkplek en daarbuiten.

Tags: bias, Inclusie, onbewuste vooroordelen, virtual reality, VR
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.