Tags: brein, Hersenactiviteit, Neuroplasticiteit, verandering

Je brein en verandering

HR speelt een cruciale rol in veranderingsprocessen. Met de bijbehorende reacties, van weerstand tot gelatenheid en van paniek tot kansen zien. Maar wat doet je brein eigenlijk als het gaat om verandering?

Nieuws in de organisatie. Alweer een verandering. ‘Er moet bezuinigd worden.’ ‘Het moet anders. Beter.’ ‘We moeten inspelen op de veranderende markt.’ HR speelt vaak een cruciale rol in deze change processen. Met verandering en de bijbehorende reacties. Van weerstand, tot gelatenheid. Van paniek tot kansen zien. Krapte op de arbeidsmarkt zet de verhoudingen misschien zelfs nog meer op scherp.

Maar wat doet je brein eigenlijk als het gaat om verandering?

Verbindingen in je brein

Je brein houdt ervan. Gebaande paden. Je hele leven is je brein ermee bezig. Je brein zoekt steeds ‘de beste weg’ om gebeurtenissen het hoofd te bieden. Je brein ontwikkelt een fascinerend stelsel. Een routekaart om nieuwe gebeurtenissen de weg te wijzen. En die weg is vaak gebaseerd op gebeurtenissen en ervaringen uit het verleden. Een paar voorbeelden van de impact op collega’s en jezelf.

  • Een verandering? Dat werkt op je allergie. Verandering betekent voor jou dat het nu niet goed genoeg is. Een gevoel van afwijzing. Dus reageer je met weerstand. Dat heeft eerder ook gewerkt om angst en onzekerheid het hoofd te bieden.
  • Bezuinigen? Dat betekent paniek. Het betekent voor jou dat je risico loopt. Misschien moet je wel weg. Je hebt het eerder meegemaakt: dan heb je zelf geen controle meer en wordt er voor of over je beslist. Je gaat nu meteen voor hard zoeken naar iets anders. Dat heeft je eerder ook behoed voor onrust en negativiteit.
  • ‘Aanpassen aan veranderende omstandigheden?’ Daar ben jij goed in! Van jongs af aan hou jij van avontuur. Dat heeft je vaak op onbekend terrein gebracht. Die nieuwe wegen had je nooit ontdekt zonder die veranderingen. Voor jou is het een uitdaging! Je gaat vol vertrouwen mee in de ‘flow’, je ziet wel wat voor moois het je brengt.

Neuroplasticiteit

Het menselijk brein is flexibeler dan je denkt. Als je iets structureel anders gaat doen, dan past je brein zich aan. Je brein neemt een andere afslag. En als je ander gedrag, andere gedachten, een andere mindset lang genoeg volhoudt, kan je brein gaan functioneren vanuit deze nieuwe realiteit.

Je brein is ook in staat om wegen en paden die niet langer dienst doen, af te zwakken. Je brein werkt efficiënt: waar je aandacht aan besteedt wordt sterker. En dat is met veranderingen een belangrijke vaardigheid. Het kan individuen, teams en organisaties helpen een soepeler en sneller door een transitie te gaan.

Oerbrein

Is het gemakkelijk voor je brein om zich aan te passen? Niet altijd. Ingesleten ‘wegen’ kunnen hardnekkig zijn. Je brein is het immers zo gewend. Ons brein heeft drie gedeeltes: het oerbrein, het emotionele brein en de neocortex. Je oerbrein is het oudste deel van de hersenen. Je oerbrein is gericht op je primaire levensbehoeften: het helpt je overleven.

Je oerbrein scant of het veilig is of niet en handelt bij onveiligheid door een primaire reactie: vechten, vluchten of bevriezen. Deze primaire reactie is sterk en kan het omgaan met veranderingen in de weg zitten. Je oerbrein ‘borduurt voort’ op ervaringen in het verleden, je brein versterkt paden die ‘meerbaans snelwegen’ worden. Als deze je niet dienen, wil je ze liever kwijt. Bij veranderingen en bij grotere druk door krapte op de arbeidsmarkt, kan dit in de weg zitten.

Je brein trainen

Je brein heeft tijd en herhaling nodig om nieuwe wegen in te laten slijten. Dat kan soms lang duren en vergt wilskracht en doorzettingsvermogen. Je hebt soms het idee dat bepaalde eigenschappen niet veranderen: ‘Zo ben ik nu eenmaal’. Het goede nieuws is dat je je brein kunt trainen. Duurt dit voor jou te lang? Versnelde ontwikkeling is mogelijk. Met onze trainingen krijgt je brein continu directe en onontkoombare feedback, waardoor je nieuwe neurale paden ontwikkelt.

We geven je inzicht in de patronen van je brein. Je oefent en traint nieuwe paden in je brein en leert hoe je zelf regie krijgt over jouw hersenactiviteit: zo kun jij zelf zorgen dat je brein die nieuwe paden verstevigt. En met die nieuwe paden in je brein, is het een stuk eenvoudiger om met verandering om te gaan.

Conclusie

Je brein kiest routes om veranderingen het hoofd te bieden. Deze routes zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Je kunt je brein trainen om andere routes te kiezen die je meer rust, ontspanning en overzicht brengen.

Nieuwsgierig?

Wil je meer lezen over het versterken van vitaliteit en persoonlijk leiderschap ten tijde van krapte op de arbeidsmarkt? Klik hier en download de whitepaper.

Heb je interesse in de individuele training BrainRouting, waarbij je je brein traint met behulp van objectieve data? Klik dan hier voor meer informatie of plan hier een vrijblijvend adviesgesprek in.

Tags: brein, Hersenactiviteit, Neuroplasticiteit, verandering
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.