Tags: eigen bijdrage, pensioen, regelgeving

Maak pensioen flexibeler, schaf de eigen bijdrage af

Bijna alle pensioenregelingen kennen een eigen bijdrage van de werknemers. Maar is dat verstandig? Een pensioenregeling wordt in ieder geval een stuk flexibeler zonder die eigen bijdrage. En het kost niets extra’s.

Bijna alle pensioenregelingen kennen een eigen bijdrage van de werknemers. Werknemers betalen meestal 1/3 tot de helft van de pensioenpremies. Het is een breed gedragen opvatting dat het goed is dat werknemers ook zelf meebetalen aan hun pensioen. Maar is het vragen van een bijdrage van de werknemers wel verstandig? Ik denk dat je pensioenregeling een stuk flexibeler wordt zonder die eigen bijdrage. En het gaat je niets extra’s kosten.

 

Regelgeving eigen bijdrage

Als je een eigen bijdrage vraagt, dan wordt die bijdrage ingehouden op het brutoloon van de werknemers. Daardoor betaal je er nu geen belasting over. De uitkering is te zijner tijd wel belast. De eigen bijdrage is vaak een percentage van de pensioengrondslag en voor iedereen gelijk. Op deze manier wordt er geen onderscheid gemaakt op grond van burgerlijke staat, al dan niet parttime werken, geslacht of leeftijd.

 

Het is een sigaar uit eigen doos

Je betaalt zelf mee aan je pensioen. Dus je krijgt salaris en een deel daarvan stel je, via je loonstrook uit tot later. Als je dat goed beschouwt dan is dit eigenlijk een onzinnige constructie.

Ik zal aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat ik bedoel.

 

Voorbeeld salaris 40.000  
Franchise in de pensioenregeling 15.000 -/-
Pensioengrondslag 25.000  
Totale pensioenpremie als % van de pensioengrondslag 20,00%  
Premie per jaar 5.000  
Bijdrage werknemer als % van de pensioengrondslag 10,00%  
Eigen bijdrage werknemer 2.500  
Totale kosten werkgever pensioen min de eigen bijdrage 2.500  
Brutoloon werknemer min eigen bijdrage 37.500  
Loonkosten werkgever salaris + pensioenpremies 42.500  

Deze werknemer heeft een salaris van 40.000,-. De totale pensioenlasten zijn
5.000,- waarvan de werknemer de helft betaalt. Het brutoloon van de werknemer min de pensioenpremies is 37.500,-. De totale loonkosten + pensioenpremies voor de werkgever zijn 42.500,-.

Als we de eigen bijdrage afschaffen dan kan het brutoloon van de werknemer naar beneden.

 

Voorbeeld salaris 37.500  
Franchise in de pensioenregeling 15.000 -/-
Pensioengrondslag 22.500  
Totale pensioenpremie als % van de pensioengrondslag 22,22%  
Premie per jaar 5.000  
Bijdrage werknemer als % van de pensioengrondslag 0%  
Eigen bijdrage werknemer  
Totale kosten werkgever pensioen min de eigen bijdrage 5.000  
Brutoloon werknemer min eigen bijdrage 37.500  
Loonkosten werkgever salaris + pensioenpremies 42.500  

Deze werknemer heeft een salaris van 37.500,-. De totale pensioenlasten zijn 5.000,- waarvan de werknemer niets betaalt. Het brutoloon van de werknemer min de pensioenpremies is 37.500,-. De totale loonkosten + pensioenpremies voor de werkgever zijn 42.500,-.

Geen verschil dus!

 

Pensioen in crisistijd

Als er een crisis is, dan staat alles onder druk. Dus ook de te betalen pensioenpremies. Het is onder strikte voorwaarden mogelijk om tijdelijk de pensioenpremie te verlagen of zelfs helemaal te stoppen. Een belangrijke regel is echter dat je ingehouden werknemersbijdrage altijd moet betalen. Je kunt dus de verlaging maar toepassen op een deel van de pensioenpremies. Het stoppen met het inhouden van de eigen bijdrage heeft ook geen zin, want dan hebben de werknemers meer nettoloon. Dus dat lost niets op.

De meest flexibele optie is dus om geen eigen bijdrage te vragen aan de werknemers. In mijn voorbeeld heb ik laten zien dat het uiteindelijk geen effect heeft op de pensioenopbouw, het nettoloon en de loonkosten. Maar in moeilijke tijden ben je wel flexibeler.

Verhoog de flexibiliteit van je pensioenregeling die nodig is in moeilijke tijden door de eigen bijdrage af te schaffen.

 

Tags: eigen bijdrage, pensioen, regelgeving
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE