Tags: Full Circle, Payper, personeel, Werkgeluk

Medewerkers gelukkiger maken – kan dat?

Gelukkige medewerkers zijn productiever, ware ambassadeurs voor je merk en ook prettig: ze zijn minder ziek en blijven langer. Een aanwinst voor je organisatie dus. Maar het geluk van je medewerkers is niet heel tastbaar. Is het te beïnvloeden?

Zeker! In zekere zin dan. In dit artikel lees je hoe. En vind je extra argumenten om dit onderwerp serieus op de HR-agenda te zetten.

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Vroeger ging er vooral om, brood op de plank te krijgen. Men stond er niet bij stil wel of niet gelukkig te zijn op het werk. Tegenwoordig vinden we werkgeluk heel belangrijk en zijn er flink wat factoren die hierin meespelen. En er verandert ook nog eens een hoop. Door automatisering van meer routinematige taken, ontstaat er bijvoorbeeld meer ruimte voor creativiteit, innovatie en menselijkheid. Maar daar zijn intrinsiek gemotiveerde mensen voor nodig. En daarvoor is werkgeluk belangrijk.

Werkgeluk hoog op de agenda zetten

Dat de beleving van je medewerkers belangrijk is voor het succes van je organisatie, is een bekend gegeven. Zeker met schaarste op de arbeidsmarkt, is het van belang dat je het werkgeluk van je medewerkers blijft bevorderen. Maar er zijn meer argumenten, om het aanpakken van werkgeluk hoger op de agenda te zetten. Het is bewezen, onder andere in onderzoeken van PwC, dat gelukkige medewerkers zorgen voor een hogere kwaliteit van dienstverlening en (dus) tevreden klanten. En vaak daardoor ook meer omzet. Bovendien werkt het ook weer andersom: organisaties die een hoge waardering krijgen van klanten trekken meer potentiële medewerkers aan.

(Hoe) zijn medewerkers gelukkiger te maken?

Het zijn vaak de kleine dingen, die het doen. Maar wat bij de één een geluksgevoel geeft, heeft bij de ander amper effect. Hoe beïnvloed je dan werkgeluk? En is het überhaupt mogelijk om je medewerkers gelukkiger te maken? Dat laatste blijkt heel lastig. Maar het is wel mogelijk om te zorgen dat je medewerkers niet óngelukkig zijn. Hoe? Door omstandigheden te creëren waarbinnen werkgeluk mogelijk wordt.

Hoe gelukkig zijn jouw medewerkers?

Wanneer medewerkers werkgeluk ervaren verschilt erg per persoon. Des te belangrijker dus om hier onderzoek naar te doen. Want alles begint met inzicht. Hoe gelukkig zijn jouw medewerkers? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek helpt je dit te ontdekken. Maar ook met een ‘simpeler’ onderzoek, bijvoorbeeld met FullCircle valt er te ontdekken hoe jouw medewerkers zich voelen en hoe het voor hen is om werkzaam te zijn binnen jouw organisatie.

Het geeft je veel informatie. Wat denken je medewerkers? Krijgen ze energie van hun werkzaamheden? Zitten ze nog op hun plek? Waar hebben ze behoefte aan? FullCircle stelt medewerkers vragen over leren & ontwikkeling, motivatie, drijfveren en cultuur. Met deze inzichten speel je gemakkelijker in op wat je medewerkers belangrijk vinden.

Aan de slag met werkgeluk?

Heb je de juiste inzichten, dan wordt het mogelijk de kwaliteit van het werken bij jouw organisatie te vergroten. Onder andere door ongemakken weg te nemen en in te spelen op behoeftes van je medewerkers ten aanzien van werkbeleving en werkgeluk.

Het is ook aan te raden, je te verdiepen in de 8 pijlers van werkgeluk. Om meer te leren over het creëren van die specifieke omstandigheden waarbinnen werkgeluk mogelijk wordt. Er is onderscheid te maken in pijlers waarop de medewerker zelf vooral invloed heeft en pijlers waarbij medewerkers gedeeltelijk afhankelijk zijn van de organisatie en hun collega’s.

Je vindt de 8 pijlers voor werkgeluk in het eBook ‘Focus op werkgeluk en medewerkerstevredenheid’ van onze dochteronderneming Payper. Snel even downloaden dus!

Tags: Full Circle, Payper, personeel, Werkgeluk
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.