Tags: cultuur, DE&I, diversiteit en inclusie, inclusief gedrag

Wat is diversiteit en inclusie?

Inmiddels niet onbekend en soms zelfs berucht: diversiteit en inclusie. We horen het overal, van LinkedIn tot in de kranten en op TV tot op social media. Dat we er is iets mee moeten, lijkt bijna onvermijdelijk, en misschien is dat ook wel zo. Maar wat betekent het precies? In dit artikel nemen we je mee in de betekenis van diversiteit en inclusie en vooral waarom het een belangrijk thema is voor ieder bedrijf.

Inmiddels niet onbekend en soms zelfs berucht: #diversiteit en #inclusie. We horen het overal, van LinkedIn tot in de kranten en op TV tot op social media. Dat we er is iets mee moeten, lijkt bijna onvermijdelijk, en misschien is dat ook wel zo. Maar wat betekent het precies? En bovenal: wat moeten we ermee doen als bedrijf? In een serie van 5 artikelen neem ik jullie mee in de betekenis van diversiteit en inclusie en op welke manier we zorgen dat iedereen een voordeel uit haalt. Laten we beginnen bij het begin: wat betekent diversiteit en inclusie precies?

Als ik aan chatgpt vraag naar diversiteit en inclusie, spuugt het het volgende antwoord uit: “In een wereld die steeds meer onderling verbonden raakt, zijn diversiteit en inclusie niet alleen modewoorden, maar essentiële pijlers voor een gezonde werkomgeving.” Laten we misschien maar in de mode termen blijven om de betekenis van beide termen uit te leggen.

Diversiteit

We stellen ons voor dat we een feestje organiseren, de afterparty van een modeshow. We bepalen samen wie er op dat feestje komen, maar kunnen ervoor kiezen om een select groepje uit te nodigen die allemaal een beetje dezelfde kenmerken hebben (immers, misschien kennen we die het beste, denken we dat ze het meeste gemeen hebben of het beste passen in de setting van het feestje) of we kiezen ervoor om een open invite te sturen voor iedereen en te kijken wie het leuk vindt om erbij te zijn. De deur open zetten voor iedereen om een diverse groep binnen te hebben is wat diversiteit kenmerkt: de verscheidenheid aan kenmerken en achtergronden van individuen. In een bedrijf is het principe hetzelfde: iedereen is welkom, ongeacht kenmerken als geslacht, leeftijd of huidskleur, denkwijzen, culturele achtergrond, en meer. Dat begint vaak al aan de voorkant van het sollicitatie proces. Er wordt niet gediscrimineerd op wie de persoon is, maar op wat ze komen brengen.

Inclusie

Nu stellen we ons voor dat we de afterparty divers hebben gemaakt, maar nu moeten we er ook nog een bruisend feestje van maken. Wederom hebben we een keuze: we kunnen maar een paar mensen uitnodigen om ons op de dansvloer te vergezellen en de hele avond te dansen. We weten wie de beste dansers zijn, dus die zullen we uitnodigen en ons de beste danspasjes laten leren. We kunnen er ook voor kiezen om iedereen op het feestje uit te nodigen om te komen dansen en ons open te stellen voor welke danspasjes voorbij zullen komen. Misschien leren we wel iets nieuws. Dat is wat inclusie kenmerkt: het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt, ongeacht hun verschillen. Het erkennen en omarmen van inclusie betekent niet alleen het tolereren van verschillen, maar het waarderen van de unieke bijdragen die elk individu kan leveren. In een bedrijf kunnen we dit vertalen naar a seat at the table: we nodigen individuen niet alleen uit om onderdeel te zijn van het bedrijf, maar ook om een actieve bijdrage te mogen leveren en ons iets nieuws te leren.

De voordelen

Een diverse en inclusieve werkvloer brengt een breed scala aan perspectieven met zich mee. Het opnemen van verschillende standpunten in besluitvormingsprocessen leidt tot creatievere oplossingen en stimuleert innovatie. Organisaties en samenlevingen die diversiteit en inclusie omarmen, profiteren van een verhoogde productiviteit en concurrentievoordeel. Zo bleek uit onderzoek van McKinsey dat de best presenterende bedrijven op diversiteit en inclusie zo’n 36% winstgevender zijn dan concurrenten. Het is dus niet zonder reden dat deze termen als modetermen worden gezien, ze brengen een mega concurrentievoordeel met zich mee.

Het gaat over het creëren van een #cultuur waarin iedereen zich welkom voelt en de kans krijgt om te gedijen. Inclusie streeft naar gelijke kansen voor alle individuen, ongeacht hun achtergrond, zodat iedereen kan deelnemen en bijdragen op basis van hun capaciteiten en talenten. En werkplekken zijn belangrijke arena’s voor diversiteit en inclusie.

Aan de slag

Het bevorderen van diversiteit en inclusie vereist niet alleen beleidsmaatregelen, maar ook een verandering in mindset op individueel niveau. Het betekent bewustwording creëren over vooroordelen en stereotypen, en streven naar een inclusieve taal en gedrag. Het gaat erom een omgeving te creëren waarin iedereen wordt aangemoedigd om zijn ware zelf te zijn, zonder angst voor discriminatie.

Concluderend: diversiteit en inclusie meer dan slechts sociaal wenselijke termen; ze zijn de vereisten voor het bouwen van een succesvol feestje, uh, werkvloer. Door deze waarden te koesteren op alle niveaus van de werkomgeving, kunnen we bouwen aan een omgeving waarin iedereen kan bijdragen en diens talenten zo goed mogelijk kan benutten.

Queer at Work

In volgende artikel duiken we in dieper in op inclusief gedrag. Wil je meer leren over diversiteit en inclusie en connecten met andere bedrijven en professionals over het thema? Ontmoet House of Inclusion en een tal van andere inspirerende bedrijven tijdens Queer at Work op 15 maar in Club Ace in Amsterdam. Kijk voor tickets en informatie op http://www.queerat.work.

Tags: cultuur, DE&I, diversiteit en inclusie, inclusief gedrag
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.