Tags: pensioen, Pensioencommunicatie, Voordelen en Pensioenfondsen, werknemers

Wie helpt werknemers hun pensioencadeau uitpakken?

De waarde van pensioen wordt vaak onderschat terwijl dit een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden is. Er heerst veel onrust over het pensioen bij alle generaties. Jong of oud, iedereen heeft zich weleens afgevraagd of hij genoeg pensioen gaat ontvangen. Is meer bezig zijn met jouw pensioen de oplossing voor deze onrust of zijn er ook nog andere oplossingen die deze onrust wegnemen?

Als je iemand iets waardevols geeft, maar diegene ziet daar niet meteen de waarde van in, wat doe je dan? Precies, je vertelt diegene wat hij eigenlijk van je heeft gekregen. En misschien vertel je er direct wel bij wat het waard is en wat het voor die ander kan betekenen.

Pensioen wordt niet op waarde geschat

In een werksituatie zien wij een vergelijkbare situatie. Werkgevers betalen werknemers maandelijks hun loon. En dat kan iedereen wel op waarde schatten. Maar dan volgt direct daarna pensioen als een van de meeste waardevolle arbeidsvoorwaarden. Maar dat kunnen veel werknemers niet zo goed op waarde schatten.

Wat denken werknemers over hun pensioen

De meeste gestelde vraag onder de babyboomgeneratie is: ik hoop dat ik straks genoeg heb.

De generatie x vraagt zich eigenlijk niet zoveel af. De meeste interesseert het niet zoveel.
En de millennials vragen zich met name af: is er straks nog wel pensioen?

Bijzondere vragen als je beseft hoeveel geld je als bedrijf investeert in het pensioen van deze mensen. En hoe goed van kwaliteit de meeste pensioenregelingen zijn.

Hoe zou je het eigenlijk willen hebben?

Eigenlijk zijn dit vragen die niemand zich zou moeten stellen. Want als je een goede pensioenregeling hebt, waar je veel geld voor betaald en werknemers in staat stelt om straks onbezorgd met pensioen te gaan, dan zou je andere reacties willen hebben.

Ik zou blije werknemers verwachten, die af en toe laten merken dat ze het fijn vinden dat je niet alleen hun arbeidsvoorwaarden voor nu goed hebt geregeld, maar dat je ook hun inkomen voor later hebt veiliggesteld op een niveau dat zij zich geen zorgen hoeven te maken.

Waarom niet een stap verder?

Maar misschien zou ik nog een stapje verder willen gaan. Iedere pensioenregeling biedt tegenwoordig ruimte voor maatwerk. Om pensioen precies te laten aansluiten bij de persoonlijke wensen en doelen van iedere individuele werknemer. Ik zou willen dat werknemers zich van tijd tot tijd daar mee bezig zouden houden. Het pensioencadeau dat ze hebben gekregen als het ware volledig uitpakken.

Wat is de oplossing?

Het is niet heel ingewikkeld om dit te bereiken met het inzetten van een goed geplande pensioen communicatiestrategie.

Pensioen wordt opgebouwd bij pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Maar die communiceren toch al over pensioen, zou je zeggen? En dat klopt ook. Alleen hun doel in communicatie is niet hetzelfde als jullie doel. Zij communiceren primair de hoogte van pensioen en het gebruik van de regeling. Niet meer en niet minder.

Wil je meer bereiken in je pensioencommunicatie, dan zul je zelf een plan moeten maken, in aanvulling op wat de pensioenuitvoerder doet.

Tags: pensioen, Pensioencommunicatie, Voordelen en Pensioenfondsen, werknemers
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE