Tags: , ,

Zó verhoog je de productiviteit in je organisatie

De productiviteit van medewerkers hangt af van verschillende welzijnsfactoren. Zowel fysieke, mentale als sociale facetten hebben een positieve correlatie met werknemersproductiviteit: door als werkgever op deze aspecten actie te ondernemen, verhoog je zowel de productiviteit, creativiteit en het werkgeluk van je personeel.

De aandacht voor het welzijn van medewerkers is niet meer weg te denken uit de corporate wereld. Het ene na het andere onderzoek laat zien dat het investeren in de gezondheid van werknemers niet alleen een pre is voor werkzoekenden, maar daarnaast ook een positieve invloed heeft op retentie, absenteïsme en productiviteit.

En juist dat laatste punt is een interessante invalshoek, zeker in de bestuurskamer. Iedere werkgever wil vanzelfsprekend dat medewerkers zo productief mogelijk kunnen zijn. Maar de schrikbarend hoge cijfers van absenteïsme (één op de zes mensen kampt met een burn-out) en presenteïsme (wel aan het werk zijn, maar door gezondheidsklachten niet optimaal kunnen functioneren), gecombineerd met een verhoogd personeelsverloop, doen een flinke afbreuk aan productiviteit op de werkvloer.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om de productiviteit per werknemer te verhogen: dit kan logischerwijs door het verzuim in je organisatie te verlagen en de retentie te verhogen. Maar dat is niet het enige. Het principe van de ‘happy-productive’ werknemer laat een positieve correlatie zien tussen het welzijn van een persoon en diens productiviteit tijdens werkuren. Investeren in de gezondheid van je werknemers levert een verhoging van zo’n 10% in productiviteit op en uiteindelijk een verhoging van de omzet.

Onderzoek wijst uit dat bedrijven die het welzijn van hun medewerkers prioriteren, bijdragen aan een hoger werknemersmoraal, een term die gebruikt wordt voor het vertrouwen van medewerkers in de organisatie en de tevredenheid op het werk. Sterker nog, bedrijven met een hoge werknemersmoraal hebben ruim vijf keer meer kans op een stijging van de werknemersproductiviteit.

De connectie tussen welzijn en productiviteit op de werkvloer is overduidelijk. Maar welzijn is een breed begrip: op welke aspecten van het welzijn van je medewerkers kun je als werkgever actie ondernemen, met een verhoging van de productiviteit als gevolg?

Prioriteer werkgeluk

Een belangrijk onderdeel van het welzijn van je medewerkers is hun geluk. Gelukkige werknemers zijn productiever. Om precies te zijn: zo’n 12% productiever. Meer werkgeluk resulteert daarnaast in minder stress, meer creativiteit en meer mentale weerbaarheid. Actief zorg dragen voor het geluk van je werknemers kan door de hoogte van de werkdruk nauwkeurig te monitoren, ontwikkelingsmogelijkheden binnen je organisatie aan te bieden of door het zorgen voor een ergonomische (thuis)werkplek.

Creëer een goede balans tussen werk en privé

Organisaties die goed voor hun personeel zorgen, presteren beter op het gebied van productiviteit en retentie. Deze zogenoemde ‘sterke’ organisaties hebben gemeen dat zij een goede balans bieden tussen werk en het privéleven van hun medewerkers, door flexibel te zijn wat werktijden betreft en hulp aan te bieden bij werkstress.

Voorkom gezondheidsproblemen

Gezondheidsproblemen staan logischerwijs in de weg van de mate van productiviteit op de werkvloer en kunnen zelfs worden gezien als de grootste boosdoener van productiviteitsverlies. Zowel absenteïsme als presenteïsme zijn ongewenste gevolgen die voortvloeien uit zowel fysieke als mentale problemen. Het stimuleren van genoeg beweging (ook tijdens kantooruren), een gezonde dieetkeuze of dagelijks mediteren zijn enkele tools die je als werkgever kunt inzetten om gezondheidsproblemen preventief aan te pakken.

Stimuleer sociale relaties tussen collega’s

Naast het fysieke en mentale aspect, speelt ook het sociale onderdeel een belangrijke rol in de productiviteit van werknemers. Sociale connecties – of zelfs vriendschappen – tussen collega’s, kunnen in de werkomgeving resulteren in een boost van creativiteit, mede dankzij de gevoelens van zorgzaamheid die dit sociale aspect oproept. Daarnaast heeft sociaal welzijn een direct effect op de algehele gezondheid van een werknemer, en daarmee op diens productiviteit. Managers die erin slagen om sociale verbindingen tussen werknemers aan te moedigen, creëren draagvlak voor creatievere en productievere medewerkers.

Integreer een welzijnsprogramma

De meeste corporate wellbeing-programma’s hebben als doel het verbeteren van de algehele gezondheid van medewerkers, waaronder hun mentale welzijn en productiviteit op het werk. De grote hoeveelheid aangeboden vitaliteitsprogramma’s tonen aan dat dit op verschillende manieren kan, maar uiteindelijk moet een goedwerkend corporate wellbeing-programma aan verschillende voorwaarden voldoen: alleen op een holistische manier kun je vitaliteit, en daarmee productiviteit, op de werkvloer succesvol aanpakken. Een goed welzijnsprogramma zoals dit combineert alle facetten die invloed hebben op het leven en stuurt daarnaast aan op blijvende gedragsverandering. Zodat werkgeluk, creativiteit en productiviteit zich kunnen ontpoppen tot constante factoren binnen jouw organisatie.

Ten slotte

De productiviteit van je medewerkers hangt af van verschillende factoren op het gebied van welzijn: zowel fysieke als mentale aspecten verdienen de aandacht van werkgevers, evenals het sociale element. Eén ding is zeker: welzijn is van grote invloed op de werknemersproductiviteit en moet een vaste hoofdrol krijgen op de HR-agenda. Zonder aandacht voor de gezondheid van je medewerkers, lever je niet alleen onnodig in op productiviteit en creativiteit, maar ook op het gebied van retentie en verzuim.

Ontdek waarom je als werkgever nú actie moet ondernemen op het gebied van corporate wellbeing in deze gratis whitepaper of bezoek habtic.nl voor meer informatie.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

HRfestival Magazine

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE