Tags: gelukkige werknemers, mentale gezondheid, prestatiemaatschappij, psychologie, stress

Zo zorg je het hele jaar rond voor de mentale gezondheid van je medewerkers

1 Op de 6 werknemers heeft last van burnout-gerelateerde klachten. 40 Procent van het verzuim onder werknemers wordt veroorzaakt door uitdagingen in de mentale gezondheid. Welke maatregelen kan je als werkgever nemen?

Wij Nederlanders zijn maar wat goed in doorzetten. De schouders eronder, een tandje erbij en het liefst niet teveel lullen maar vooral lekker veel poetsen. We willen goed presteren op werk, maar ook alles uit onze vrije tijd halen. Goed voor ons lijf zorgen, nieuwe skills leren en naast ons gezinsleven ook een druk sociaal leven leiden. Zaken die goed samen kunnen gaan, mits je tussendoor ook de tijd neemt om de schouders er even onder vandaan te halen. Maar laat dat precies hetgeen zijn wat we te weinig doen: het gas er tijdig af.

Prestatiemaatschappij

We leven in een prestatiemaatschappij. Dat klinkt mooi, maar het tegenovergestelde is waar. Altijd maar druk zijn en focussen op presteren, leidt tot stress, burnouts en andere mentale uitdagingen. Dat blijkt ook uit de cijfers, want 40 procent van het verzuim onder werknemers wordt veroorzaakt door uitdagingen in de mentale gezondheid.

Zo geeft 1 op de 6 werknemers aan last te hebben van burnout-gerelateerde klachten en vindt 44 procent van de werknemers dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.

Wat doen voor de mentale gezondheid

Dat er actie nodig is, is duidelijk. Maar welke maatregelen kun je treffen en hoe zorg je ervoor dat werknemers het serieus nemen en signalen zoals vermoeidheid, stress of sombere gevoelens niet blijven negeren? Uit onderzoek van Nationale Nederlanden (2019) blijkt immers dat maar liefst een vijfde van de Nederlanders zijn zorgen liever volledig voor zichzelf houdt.

Hoe zorg je het hele jaar door goed voor de mentale gezondheid van jouw medewerkers? Om je te helpen, vertelt psycholoog Jan Helder van mental healthcare platform OpenUp wat je kunt doen.

1. Maak het onderwerp bespreekbaar en normaal

Mensen zijn sociale wezens. In verbinding staan met anderen is belangrijk voor ons mentaal en fysiek welzijn. Het bespreken van iets, groot of klein, lucht op. Het vermindert stress en helpt je dingen vanuit een ander perspectief te zien, verduidelijkt Jan. Uit een onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat 40 procent van de werknemers wereldwijd aangeeft dat er tijdens de lockdown nooit aan hen is gevraagd hoe het gaat. Terwijl alleen al de oprechte interesse tonen een wereld van verschil kan maken.

Creëer een cultuur waarin het normaal is om te praten over je gevoelens. Laat leidinggevenden regelmatig inchecken met werknemers om te weten hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben. En vergeet zeker niet om ook met elkaar te praten als mensen duidelijk met plezier hun werk doen. Dat maakt het makkelijker om in gesprek te gaan op de momenten dat het minder goed gaat.

Alleen al de ruimte maken om erover te praten, kan een groot verschil maken. Stimuleer daarom medewerkers om te praten over hun gevoelens en mentale gezondheid in het algemeen. Dit kan door zelf open te zijn over je eigen gevoelens en uitdagingen, maar ook door managers en team leads te stimuleren hetzelfde te doen. Geef als manager of leidinggevende het goede voorbeeld. Dat doet wonderen! Aldus Jan.

2. Investeer in trainingen en externe hulp

Geef werknemers daarnaast de handvatten die ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Denk aan workshops, cursussen of masterclasses om beter om te gaan met stressgevoelens, time-management, bouwen van zelfvertrouwen, omgaan met veranderingen en andere zaken die in veel organisaties van pas komen.

Zorg ervoor dat je masterclasses en cursussen aanbiedt omdat je oprecht geeft om de gezondheid van je werknemers en niet om het topic af te vinken. Als organisatie kun je wel een workshop aanbieden, maar daar bereik je weinig mee als het belang niet echt gezien wordt. In organisaties waar niemand het gewend is om over emoties te praten, wil je eerst de cultuur veranderen. En dat kan een proces van lange adem zijn, vertelt Jan. Geef jezelf en de organisatie dus ook de tijd en verwacht niet dat alles in één keer anders is.

Het kan een uitkomst zijn om toegang te bieden tot een gesprek met een psycholoog of coach

om werkgerelateerde uitdagingen (maar ook privézaken) en situaties te kunnen bespreken. Zoals we al zeiden: iets kunnen bespreken, lucht up. En soms is het fijner om dat met een extern iemand te doen.

3. Faciliteer gezonde omstandigheden

Als werkgever kun je de drempel verlagen om gezonde keuzes te maken door ze gemakkelijk bereikbaar te maken. Dan hebben we het over het faciliteren van gezond eten in de kantine en sportmogelijkheden, maar gezondheid gaat verder dan dat. Denk aan medewerkers (meer) autonomie geven door flexibel om te gaan met werktijden, de mogelijkheid tot thuiswerken, het hosten van mindfulness-sessies op werk (of digitaal!) of het introduceren van mental health days.

Weet tenslotte dat focussen op de mentale gezondheid van medewerkers niet alleen hard nodig is, maar ook een positief effect heeft op de prestaties van werknemers. Blije mensen die lekker in hun vel zitten, verzuimen minder en zijn productiever. What’s there to lose?

Dit gastartikel is geschreven door psychologen van het mentale gezondheidsplatform OpenUp.nl. OpenUp biedt laagdrempelige toegang voor al je werknemers tot een erkende psycholoog. Voor iets kleins of groots, privé of werkgerelateerd. Vertrouwd door 150+ bedrijven.

Tags: gelukkige werknemers, mentale gezondheid, prestatiemaatschappij, psychologie, stress
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ook Interessante Artikel

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.