Allemaal aan de zelfsturing

» Blogs
» Organiseren

»

Allemaal aan de zelfsturing

Iedereen zelf aan het stuur

Allemaal aan de zelfsturing, de nieuwe haarlemmerolie. Yeah right, zelfsturing my a.. Wat is er toch aan de hand met onze professionals waardoor ze steeds maar weer om goedkeuring of bevestiging vragen? Angst om je nek uit te steken, het fout te doen, kwetsbaar te zijn, afgewezen te worden door collega’s, noem maar op. Veel organisaties of leidinggevenden zeggen tegenwoordig: ‘Jij bent in onze ogen de professional die weet wat er nodig is.’ Tot zover klopt het. Maar vervolgens zeggen zeg: ‘Zeg maar wat je nodig hebt of hoe ik je kan helpen.’ Verkeerde keuze. Dat weten ze vaak helemaal niet.

Moed

Het feit dat iemand vakinhoudelijk een professional is, geeft hem of haar nog niet vanzelfsprekend de moed om autonoom te handelen. Professionals zijn tenslotte ook nog gewoon mensen. En mensen springen over het algemeen niet zomaar in het diepe. Dat vraagt moed. Je kan ze helpen de moed te vinden om ondanks de angst of terughoudendheid toch in beweging te komen. Vooropgesteld dat ze dit ‘zelluf willen’. En niet omdat de baas het wil, omdat het “in” is of omdat een duur consultancybureau het zegt.

Attitude

Dit vereist vanuit de leiding een mensgerichte (sociale) attitude vanuit de intentie om de medewerkers te laten groeien in plaats van een resultaatgerichte (instrumentele) attitude vanuit de intentie de omzet te laten groeien. Zolang de top bedenkt dat de professionals zelfsturend moeten zijn, is zelfsturing nog ver weg.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Blogs

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper De waardevolle organsiatie

whitepaper arbeidsmarkt
In dit whitepaper staan HR en HRM gerelateerde onderwerpen omtrent de Arbeidsmarkt

Registreer je als lid

Word gratis lid

Meld je nu aan!

Webinar Tsuru - Gelukkige, gezonde en gemotiveerde werknemers (de 3 Gs)
Tuesday Talk Kees de Rijke Koninklijke Landmacht 1

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

Deel je blog!

Word lid

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

Registreer je hier

Publiceer

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

Artikel indienen

Advertentie

In de spotlight

Vacature

Boek

Kalender

Whitepaper

Menu