Tags: OAZ, premie, sociale zekerheid, Whk, Ziektewet

De jaarlijkse Whk-controle komt eraan, welke wijzigingen zijn voor jouw organisatie van belang?

Onlangs is een nieuw besluit gedifferentieerde premie Werkhervattingskas 2023 gepubliceerd. Hierin zijn wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van 2022, zowel in de premies voor de Ziektewet en de WGA als de loonsomgrenzen.

In de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) zijn regels opgesteld waarop de vernieuwde bedragen en percentages zijn vastgesteld. Ook is hierin vastgelegd hoe bepaalde cijfers, kortingen en opslagen tot stand komen. Graag delen wij de belangrijkste wijzigingen die voor de werkgever van belang zijn.

De gedifferentieerde premie Whk, even opfrissen

De Belastingdienst stuurt werkgevers die publiek verzekerd zijn voor de Ziektewet en de WGA jaarlijks de beschikking gedifferentieerde premie Whk. De gegevens in deze beschikking zijn gebaseerd op de uitkeringen van (ex-)medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan en / of medewerkers die in de WGA terecht zijn gekomen.

Jaarlijkse aanpassingen in premiepercentages

Voor zowel de Ziektewet als de WGA zijn de premiepercentages voor 2023 gewijzigd. Voor de ZW is een kleine daling ingezet ten opzichte van 2022, het gemiddelde ZW-percentage voor 2023 bedraagt 0,66%. Voor de WGA bedraagt het nieuwe premiepercentage 0,87%, dit is een kleine stijging ten opzichte van 2022.

Gewijzigde loonsomgrenzen Whk 2023

Het gemiddelde premieplichtige loon dient als basis voor het onderscheid tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers. De grenzen tussen deze werkgevers, de loonsomgrenzen, worden voor 2023 ook aangepast. Deze wijziging kan voor middelgrote werkgevers behoorlijk groot zijn. De verhoging van de loonsomgrens leidt er namelijk toe dat veel meer werkgevers dan voorheen vallen onder de noemer ‘kleine werkgever’. De loonsomgrens bepaalt of in de premievaststelling voor jouw organisatie een sectorpremie, een individuele werkgeverspremie of een combinatie hiervan is opgenomen.

Voor 2023 ziet het er als volgt uit:

Kleine werkgever
Dit is de werkgever van wie de last in het tweede kalenderjaar (2021) dat aan het premiejaar (2023) vooraf is gegaan, tot een premieplichtig loon is gekomen dat gelijk is aan of minder bedraagt dan 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon.
Dit komt uit op < €905.000,-

Middelgrote werkgever
Dit is de werkgever van wie de last in dat jaar tot een premieplichtig loon is gekomen dat meer bedraagt dan 25 maal en gelijk is aan of minder bedraagt dan 100 maal het gemiddelde premieplichtige loon.
Dit komt uit op >€905.000,- en <3.620.000,-

Grote werkgever
Dit is de werkgever van wie de last in dat jaar tot een premieplichtig loon is gekomen dat meer bedraagt dan 100 maal het gemiddelde premieplichtige loon.
Dit komt uit op >€3.620.000,-

Wil jij weten wat de specifieke gevolgen zijn voor jouw organisatie of heb je vragen over de gedifferentieerde premie Whk? Neem dan contact op met onze Whk-specialist via [email protected] of bel met 088 5600 700.

Meer weten over dit onderwerp? Vul onderstaand formulier in om de whitepaper  ‘Sociale zekerheid’ van OAZ te downloaden.

Naam(Vereist)
Akkoord(Vereist)
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tags: OAZ, premie, sociale zekerheid, Whk, Ziektewet
Ook Interessante Document

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

WORD LID

Met HRcommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van HRcommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE